WakkerMens en Poetin

Door de jaren heen heeft WakkerMens heel wat toespraken van Poetin vertaald. Hoe komt dit?

blank
Het Duitse tijdschrift Der Spiegel vraagt zich af “waar toch al die Poetin-fans vandaan komen?”

In onze ogen is Poetin een van de weinige politici die echt iets zinnigs te zeggen heeft en ook doet wat hij belooft te doen. Of zoals hij in een van zijn laatste toespraken zei: “ik bluf niet!” (1)in het Russisch klinkt het wellicht wat vreemd dat hij het Engelse woord gebruikt – я не блефую. Voor zover mij bekend is er geen equivalent Russisch woord voor bluf, misschien is bluffen in Poetins ogen een typisch Anglo-Amerikaanse gewoonte.

Dat wil niet zeggen dat we naïef zijn en weldegelijk  goed beseffen dat Poetin een geslepen politicus is die niet altijd het achterste van zijn tong laat zien. Maar zijn toespraken berusten meestal op een werkelijke visie. Hij gaat voor Rusland dat is duidelijk en legitiem, maar heel goed wetende dat een bloeiend Rusland alleen mogelijk is in een vredig samenleven met de buren.
En zo krijgt hij het altijd weer voor elkaar om in zijn toespraken ook de interesses van de ander te zien en te verwoorden – waardoor de voorstellen die hij in de internationale politiek doet berusten op een inzicht in de behoefte van de ander.
Ja dat is een eigenschap, die ons in het westen vreemd geworden is.

In onze westerse media wordt steeds weer beklemtoond: we hebben geen idee wat Poetin tegenwoordig weer bezielt, vermoedelijk is hij nu definitief gek geworden. Men zou echter ermee kunnen volstaan zijn uitspraken grondig te lezen, want dan wordt heel duidelijk wat Poetin denkt. Dit is de reden dat WakkerMens poogt de toespraken van Poetin voor de Nederlandse lezer toegankelijk te maken.

De Zwitserse krant Die Weltwoche heeft een hele mooie inleiding tot de redevoering die Poetin op 30 september 2022 heeft gehouden, en omdat ik het zelf niet beter kon zeggen, hierbij de vertaling:

Toespraak van president Poetin: “Het Westen beweert al sinds eeuwen dat het andere landen vrijheid en democratie brengt. Niets is minder waar.

De wereld staat dichter bij een nucleaire oorlog dan ooit tevoren. Alle tekenen duiden op een verdergaande escalatie en niet op groeiend begrip. De kunst van het luisteren raakt op de achtergrond, vooral in het Westen. Daarom presenteren wij hieronder deze belangrijke toespraak van de Russische president Vladimir Poetin op 30 september ter gelegenheid van de referenda in de Donbass. Hoe ziet het Kremlin de wereld en de oorlog? Interessant is dat onze media niet bereid zijn op de argumenten van Poetin in te gaan. Eén krant schreef zelfs, dat ze er niet eens over wilde praten. Wij zijn een andere mening toegedaan. Men moet zich ook met de andere kant bezig houden, er tenminste naar luisteren, anders kan er geen evenwichtige noch een gefundeerde mening gevormd worden. Met dit in gedachten geven wij hier de toespraak van Poetin weer, zonder enig waardeoordeel over de inhoud, maar om een belangrijke episode van de hedendaagse geschiedenis te documenteren.

De Nederlandse vertaling met de titel “Poetin’s toespraak bij verdragsondertekening” is hier te vinden.

Een selectie uit andere belangrijke redevoeringen van Poetin:

21-09-2022 – Rusland kondigt deel-mobilisatie af
24-02-2022 – Toespraak van Poetin op 24 februari 2022
13-02-2022 – Zag Poetin 15 jaar geleden de huidige toestand al aankomen?

Voetnoten[+]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.