De Oekraïne in 2024

blankMen schijnt hier het Oekraïens-Russische conflict haast wel vergeten te zijn, de aandacht is gericht op de beschieting van Jemen en een deel van de Amerikaanse elite dringt erop aan Iran aan te vallen. Ondertussen vindt er ook een gigantische NAVO-oefening plaats in NAVO-landen die aan de RF grenzen. Ik wil hier een overzicht geven van de toestand in begin van 2024, men mag immers nooit vergeten er in de Oekraïne nog steeds hevig gevochten wordt. Per week worden er  duizenden Oekraïense soldaten gedood, terwijl de Oekraïne nu al grote tekorten aan mankracht heeft. Indien de Oekraïne zelfstandig kon beslissen, was men vermoedelijk al lang tot bezinning gekomen en hadden er vredesbesprekingen plaats gevonden. Maar vrede is kennelijk niet gewild.

Men dient het Russisch-Oekraïense conflict in een ruimer geopolitiek kader te zien, dan slechts als een oorlog tussen twee staten, we staan aan de rand van een wereldoorlog. In het Westen is men zich hiervan niet bewust, of verdringt deze feiten. Daarom is het ook noodzakelijk naar de globale ontwikkelingen te kijken, vooral naar de grootste onruststoker, de VS. Daar lopen de discussies hoog op of de Oekraïne nog verder gefinancierd moet worden. En langzaam komt er paniek op, dat men de oorlog tegen Rusland zal verliezen. De nieuwste kronkelredenering is: we moeten Zelenski blijven steunen, anders wint Trump de verkiezingen, persoonlijk zie ik daar de logica niet van in.

Het Westen heeft zich veel te lang superieur gevoeld aan de rest van de wereld en vooral stelselmatig de industriële capaciteit van Rusland onderschat. Daardoor heeft het zijn eigen ondergang in gang gezet.
Het Westen raakt steeds dieper betrokken bij het conflict, terwijl het nog steeds beweert “Oekraïne moet zelf beslissen of het onderhandelingen wil voeren of hoe het de door ons geleverde wapens op het territorium van Rusland inzet. Niets is minder waar, de Oekraïne is al lang de laatste rest van soevereiniteit kwijtgeraakt. In wezen is het ongelooflijk dat de toekomst van de Oekraïne af zou hangen van de verkiezingen in de VS of de interne strubbelingen in de EU.

Het Russische nieuws meldde onlangs: het aantal conflicten wereldwijd heeft een kritische massa bereikt. In wezen zou er koortsachtig diplomatiek overleg gevoerd moeten worden, maar men praat nauwelijks nog met elkaar. Het Westen heeft de houding: Rusland (China, Iran etc.) vertegenwoordigen de macht van het kwaad, daar mag je niet mee onderhandelen, terwijl Rusland geen kans ziet in het Westen nog één redelijk mens met beslissingsbevoegdheid te vinden, waarmee overleg gepleegd zou kunnen worden. Gelijktijdig worden de banden met het globale Zuiden, met name met de BRICS, steeds nauwer aangehaald. Ondanks alles verzekert Rusland, dat men nog steeds tot onderhandelingen bereid is.

blankIn het Zwitserse Davos heeft onlangs, voorafgaande aan de bijeenkomst van het WEF (1)15-19 januari 2024, de bijeenkomst stond trouwens onder het motto “Vertrouwen herwinnen”. Hoe zou het WEF dat vertrouwen kwijtgeraakt zijn? de derde bijeenkomst van de zogeheten Oekraïense vredes-formule plaatsgehad. Kiev bericht triomfantelijk dat er wel 80 landen aan hebben deelgenomen (omdat al deze vertegenwoordigers toch al aanwezig waren voor het WEF). De grote afwezige was China, dat geweigerd had deel te nemen en natuurlijk Rusland, dat niet uitgenodigd was. Vredesonderhandelingen zonder de aanwezigheid van een van de betrokken partijen, kunnen alleen plaatsvinden na een volledige capitulatie, en dat is precies wat Zelenski van Rusland eist – de onvoorwaardelijke capitulatie, de vrijgave van alle Oekraïense gebieden binnen de grenzen van 1991 (dus inclusief de Krim) en reparatiebetalingen. Gezien het feit dat Rusland aan de winnende hand is, zal het land beslist niet op deze voorwaarden ingaan.

De situatie aan het front ziet er catastrofaal uit voor de Oekraïners, de belangrijke veste Avdejevka (in de buurt van Donetsk) is al bijna volledig in Russische handen, de Oekraïners bieden echter verwoed weerstand, ondanks het feit dat ze zowel een tekort aan manschappen als aan wapens hebben en worden bij bosjes afgeslacht. Het Westen raadt ze al sinds weken aan zich terug te trekken en in de verdediging te gaan en in bevestigde posities af te wachten tot 2025 totdat er weer een voorraad aan wapens en troepen beschikbaar zal zijn en de Oekraïne opnieuw in de aanval kan gaan. In deze onzekere tijden kan niemand zo ver vooruit plannen, behalve misschien de Russen.

Er gaan echter ook verstandigere stemmen op (hoewel je je al kunt afvragen of dit wel verstandiger is), blijkbaar bestaan er ook plannen om grote delen van de Oekraïne op te geven, het hoofd van de inlichtingendienst, Boedanov, tot staatschef te maken en vanaf Lvov partizanenopstanden te organiseren. Van vrede is geen sprake, de Biden-regering lijkt de oorlog beslist tot aan de Amerikaanse verkiezingen te willen voortzetten. De positie van Zelenski is uiterst zwak, iedereen lijkt hem wel kwijt te willen. De geplande grote mobilisatie van een half miljoen soldaten is moeilijk door te zetten, Zelenski staat met de rug tegen de muur. Onlangs zijn zelfs 17 afgevaardigden van Zelenskis partij in de Verchovna Rada (parlement) opgestapt.(2)Zie: Ukraine: Zelensky may soon oust military chief Zaluzhny, van Stephen Bryen.

blank
Een van de brandende vliegers. Gezien de geprinte tekst, was de flashmob goed voorbereid.

Op 25 januari was er een grote gevangenenuitwisseling gepland, die op de verjaardag van Zelenski met veel tamtam verkondigd zou worden. Rusland heeft twee vliegtuigen richting grens gestuurd. Een ervan werd door Oekraïne neergehaald, met als resultaat 65 dode Oekraïense krijgsgevangenen. In eerste instantie meldde de Oekraïne trots: “we zijn erin geslaagd een Russisch vliegtuig af te schieten”. Toen drong het besef door, dat ze hun eigen mensen gedood hadden en het bericht verdween. In de westerse media werd dit weer eens als Russische propaganda beschouwd, maar toen publiceerden de Russen foto’s van het wrak en naamlijsten en toen viel de beschieting niet meer te ontkennen. De stand is nu: de Russen hebben ons niet voldoende over de geplande vlucht ingelicht, het is de schuld van de Russen dat we het vliegtuig hebben afgeschoten. Volgens de Russen waren de Oekraïeners volledig van het transport op de hoogte. Voor Zelenski zou dit incident funeste gevolgen kunnen hebben. Op zijn verjaardag werd in Kiev een flashmob gehouden, men liet brandende papieren vliegers op, met het opschrift: “gefeliciteerd met je verjaardag – moordenaar!”

De Oekraïne ontwikkelt zich steeds meer tot een terreurstaat, of misschien zijn dit al de voorboden van de verwachte partizanenoorlog. Het Westen wil Rusland koste wat kost klein krijgen, als het niet op militaire manier lukt, dan probeert men het met een patrtizanenoorlog. Toe te geven dat Rusland gewonnen heeft, lijkt ondenkbaar. Bovendien zou dit vrijwel zeker de verkiezingsoverwinning van Donald Trump inhouden – het ergste schrikbeeld voor iedere Neo-con.

De Russen hebben zichzelf beter onder controle, Poetin heeft tot nu toe een verdere escalatie weten te voorkomen, maar de sfeer wordt grimmiger. Onlangs voorspelde het hoofd van de Russische geheime dienst, Narysjkin, de Oekraïne voor de toekomst een treurig lot en in Rusland wordt al lang gewaarschuwd dat de voorwaarden van vredesovereenkomsten steeds nadeliger voor de Oekraïne zullen uitvallen, naarmate het conflict langer duurt.

Voetnoten[+]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.