Poetin, Rusland en de nieuwe wereldorde

Een opmerkelijk interview uit een onverwachte hoek.

Wierd Duk schetst in het interview de context waarin Poetin aan de macht is gekomen en hoe hij Rusland weer opnieuw heeft opgebouwd na de implosie van begin jaren ’90. Het land was toen helemaal bankroet en de munt was waardeloos geworden. Spaarders waren al hun geld kwijt en met name de ouderen leefden in bittere armoede. Het land moest in korte tijd overschakelen van een planeconomie naar een vrije markteconomie, waardoor een kleine groep mensen enorm rijk werd ten koste van de rest van de Russische bevolking. De levensstandaard en levensverwachting daalde, terwijl de opbrengst van waardevolle grondstoffen voor een habbekrats naar oligarchen gingen.

Poetin gelooft dat hij een historische missie heeft om de eer van Rusland te herstellen en het westen te laten zien dat Rusland een soeverein land is.

Dat zegt Wierd Duk, verslaggever bij de Telegraaf.

Rusland weer terug op wereldtoneel

Poetin doorbrak deze donkere fase in de Russische geschiedenis door orde op zaken te stellen en af te dwingen dat de inkomsten uit grondstoffen ten goede zouden komen aan de Russische bevolking. Hij zorgde dat de staat controle behield over vitale industrieën en pakte de maffia aan, waardoor ook de eigen bevolking kon profiteren van de economische opleving. Daardoor speelt Rusland vandaag de dag weer een rol van betekenis op het wereldtoneel, zo beschrijft Duk.

Vanuit dit perspectief beschouwt hij ook de beweegredenen van Poetin om Oekraïne binnen te vallen. Duk verwijst naar de toespraak die Poetin hield tijdens de Veiligheidsconferentie in München in 2007. Sindsdien heeft de Russische president meermaals zijn ongenoegen uitgesproken over de unipolaire wereldorde, waarin de Verenigde Staten belangrijke besluiten kunnen nemen en de rest van de wereld zich daar naar moet schikken.

Ten aanzien van de huidige economische situatie ziet Duk het somber in voor Europa. We trekken aan het kortste eind, omdat onze economische sancties tegen Rusland niet werken. Europa betaalt daardoor torenhoge energieprijzen, terwijl de Verenigde Staten daar veel minder last van hebben. Rusland profiteert juist, omdat hun inkomsten zijn toegenomen sinds de invasie in Oekraïne.

Verscheen op Hollandgold

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.