Moeilijke tijden voor complotdenkers.

 

Sinds 1963, na de moord op president Kennedy, is het begrip “conspiracy theories” verbonden met onserieus, nep en zelfs psychisch ziek, paranoïde. De CIA heeft direct na deze moord een zeer succesvolle campagne gestart om onaangename vragen onmiddellijk met dit etiket te kunnen voorzien. Het etiket is tot op heden, nog steeds zeer werkzaam.

Eén dag na de aanslagen op 11e september 2001 verkondigde president Bush:

We mogen geen complottheorieën toelaten over deze vreselijk, treurige gebeurtenis.

Maar wat zijn eigenlijk complotdenkers?

Een complot is een samenzwering tussen 2 of meer mensen. Wat is een samenzwering? Een samenzwering is, wanneer 2 of meer mensen één en hetzelfde doel nastreven, wel of niet in het verborgene.
Een groot deel van de bevolking zal echter waarschijnlijk van mening zijn dat complotdenkers mensen zijn die op zolderkamertjes nepnieuws produceren, achter elke boom een spion zien en in elk geval tegen de regering zijn. Paranoïde dus, volledige paranoia en niet meer ontvankelijk voor de realiteit.

Even dit laatste nog eens op een rijtje:

 • Nepnieuws produceren.
  Ja, er worden veel onzinnige verhalen de wereld in gestuurd. Maar of nieuws nep is of geen nep is, moeten we aan de lezer overlaten. Differentiatie is één van de belangrijkste pijlers waar een eigen oordeel uit zou kunnen ontstaan.
  Ik weet niet of het bij de mensen is doorgedrongen, maar politici beginnen zich steeds vaker en openlijk te uiten over de kwaliteit van bepaalde berichtgeving. Meestal is aan deze uitlatingen ook een oordeel verbonden. Onze staatsmannen pretenderen dus voor ons, als eenvoudige en hulpbehoevende burger, waar van onwaar te moeten en te kunnen onderscheiden. Een zeer gevaarlijke ontwikkeling die naar censuur gaat leiden. We schreven hier al over het komen van het ministerie van Waarheid.
 • Achter elke boom staat een spion.
  Geloof weinig, stel alles in vraag en denk voor jezelf. Dit is de titel van een zojuist verschenen, nuttig Duits boek. De titel beschrijft de houding die ieder bewust mens (helaas) zou moeten innemen. Het jonge kind zou je voor deze houding nog zo lang mogelijk moeten beschermen. Maar dat is weer een ander thema.
 • Ze zijn tegen de regering
  We weten dat het juist machthebbers zijn, dit zijn soms ook regeerders, berichten de wereld in sturen die niet altijd met de waarheid overeenkomen. Begrijpelijk, want zij dienen niet direct de interesses van het volk. Dus als “complotdenker” ben je niet tegen de regering maar je weet dat je alle berichten die uit die hoek komen, niet direct moet en kan geloven.

 

Corona

Wat er op het moment over Corona in de overheersende media (OHM) gebeurt, is meedogenloos. In hoog tempo, frequentie en met overweldigende aantallen, worden herhalingen van niet relevante of halve waarheden geproduceerd. Zelfs een Joseph Goebbels, minister voor propaganda in Das dritte Reich, zou zich hiervoor waarschijnlijk geschaamd hebben.

Door de ongekende “noodtoestand” maatregelen, die in geen enkele verhouding staan met het rond dwalen van Corona, moet de burger wel menen dat het heel, heel, heel gevaarlijk is. Bovendien maak je toch anders je eigen economie niet kapot? (Dat deze maatregelen ook de interesses van de financiële wereld dient, is op Wakkermens te vinden)

 

Moeilijke tijden dus voor de complotdenker.

En hiermee bedoelen we natuurlijk weer de mensen die de diversiteit in de berichtgeving brengen. Met alternatieve gezichtspunten ontbrekende schakels leveren.
Tegen het momentane mediageweld, is met alternatieve gezichtspunten, ontbrekende informatie en rationele cijfers bijna niet tegenop te schrijven.
Maar we houden vol!

N.B.

We willen met dit bericht niet suggereren dat het hele Corona verhaal een complot is. De zieken en de sterfgevallen zijn zeker te betreuren en zullen ook wel kloppen. We denken echter dat er achter de schermen ook nog geheel andere zaken spelen. Hierover zal in de heersende media niets te vinden zijn en kan alleen op eigen kracht in alternatieve berichtgeving gevonden worden. Bovendien biedt het gebeuren wellicht ook een kans voor een tijd “na Corona”. Hier zullen we zeker nog intensief op terug komen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.