(Geen) Nieuwe cijfers?

Een WakkerMens die de Wakkermens nieuwsbrief van 8 april wakker gelezen had, maakte ons erop attent dat we in het artikel Corona – Opnieuw bezinnen een verouderde grafiek van het CBS hadden gebruikt.
Het klopt dat de gebruikte grafiek ten tijde van het verzenden van onze nieuwsbrief inmiddels vernieuwd was, niet echter toen het artikel twee weken daarvoor gepubliceerd werd.

Wij waarderen het wanneer er een appèl aan onze wakkerheid gedaan wordt. Vooral ook omdat de cijfers waarover het gaat wel iets bijzonders hebben.
Zowel de grafiek, maar ook de cijfers in de tabel waaruit de grafiek geextraheert wordt, werden op de webpagina van het CBS gedurende 3 weken niet geactualiseerd. Met andere woorden: sinds de maatregelen van kracht waren en de scholen gesloten werden, bleven deze cijfers op de 11e kalenderweek staan. Waarom het CBS niet actualiseerde, is niet duidelijk.

 

Het spel met de cijfers

Laten we eventuele misverstanden voorkomen: Ja het ronddwalende griepvirus, wat we Corona noemen, is besmettelijker dan de “gewone” griep en er treden blijkbaar sneller complicaties op.

blankOnafhankelijk van de ontwikkeling van verdere cijfers over besmetting, IC-bezetting, sterftecijfers e.d., was de piek die u in de grafiek hiernaast ziet, te verwachten. Deze grafiek lijkt de zware maatregelen te rechtvaardigen.
Lijkt, want de piek geeft niet alleen de sterfte door de griep weer, maar de totale sterfte in Nederland, dus niet alleen sterftegevallen door de ronddwalende griep.
De piek geeft ook de invloed van de maatregelen weer zoals bijvoorbeeld de gevolgen van angst, vereenzaming, vernietiging van de materiële existentie enz. Het ondermijnen van de algemene levenslust zou je kunnen zeggen.
Tegelijkertijd kan je deze piek ook als mislukking van de maatregelen lezen, immers de maatregelen waren bedoelt om juist een piek te voorkomen. De piek treedt 3 weken na ingang van de maatregelen op.

blankHet blijkt altijd weer een uitdaging cijfers te interpreteren. Ook zullen we niet in de verleiding moeten komen om Nederlandse cijfers met buitenlandse cijfers te vergelijken.
Want wanneer we de cijfers van Duitsland met Nederland vergelijken, zijn er in Nederland gelijk veel sterfgevallen te betreuren als in Duitsland. Het virus kwam tegelijkertijd in Nederland en Duitsland aan. Duitsland heeft echter een 4,5 x grotere bevolking en nagenoeg ook 4,5 x meer besmettingen. We zullen hier niet beweren dat er in de Nederlandse gezondheidszorg alleen maar prutsers werken, wel is de Nederlandse gezondheidszorg in de laatste jaren economisch “gezond gerationaliseerd”, met dus als resultaat een minimum aan beschikbare bedden.

Duitsland telt 4 sterfgevallen op 100.000 inwoners, Nederland telt er 16. Telt Nederland, griep gerelateerde sterfgevallen met of door het griep virus? Allemaal lastige vragen die een vergelijking onmogelijk maken.
De gerenommeerde patholoog Klaus Püschel uit Hamburg laat weten dat hij nog geen Corona sterfgeval is tegengekomen zonder reeds bestaande complicaties. Nu is dat eigenlijk ook weer geen nieuws want het is natuurlijk bij elke griep zo, dat de zwakkeren het meest betroffen zullen zijn.

 

Nederland met Nederland vergelijken

Nederlandse cijfers kan je dus alleen met Nederlandse cijfers uit het verleden vergelijken. Hier is nog steeds opvallend dat het griepseizoen 17/18 ca. 9500 slachtoffers telde (we staan nu op ca. 3000). Waar was het nieuws toen? Waren er toen ook beelden van doodskisten in het journaal? Werden er scholen gesloten, kwam het openbare leven gedwongen tot stilstand? Was toen samenscholing verboden of werden er ook boetes uitgedeeld wanneer je ongehoorzaam was? En hoe zat het met de klik lijn? Gaan we een tijd tegemoet waar je je buur niet meer kan vertrouwen?

Nee, we kunnen ons niet herinneren dat er in het griepseizoen 17/18 zelfs alleen maar over gedacht werd, gehoorzaamheid bij de bevolking af te dwingen.

De cijfers in Nederland zijn verhoogd maar rechtvaardigen ons inziens nog steeds niet de maatregelen. Wij houden het dan ook nog steeds voor zeer waarschijnlijk dat de opgeklopte angst, overigens zeer geniaal georganiseerd, een geheel ander doel nastreeft.

 

Hosanna!

Verdeel en heers, zaai angst en voer maatregelen door die we, wanneer ons denken vrij zou functioneren, niet zouden accepteren.
Waarom schiet Netflix te hulp en maakt internet bandbreedte vrij? Onwaarschijnlijk dat deze data-rover-firma plotseling menslievend geworden is. Dit is een zuiver staaltje van propaganda. In tijden van nood willen we geen knelpunten in het dataverkeer meer riskeren toch? 5G moet er dus snel komen!

Wat denkt u wat er met de Corona-app gebeurt wanneer er niet genoeg mensen deze app vrijwillig gaan gebruiken? Zij zal verplichtend worden en na Corona ook niet meer verdwijnen. We willen toch nooit meer zo een wereldwijde catastrofe riskeren? De mensen zullen jubelen.

Een volgende “zegen” die ons zal treffen zijn de vaccinaties die gaan komen. Ook hier zal het volk jubelen. Hierbij geldt dan ook weer: niet goedschiks dan kwaadschiks.

Herinnert u zich nog aan de slimme meter? De EU had de lidstaten verplicht dat 80% van de huishoudens hiermee uitgerust moesten worden. Door de massieve propaganda en misleiding was “verplichten” uiteindelijk niet noodzakelijk.

 

Verdere overwegingen

 1. Volksgehoorzaamheid oefenen.
 2. Het verdere indammen van het contant geld.
 3. Het uitbreiden van de controle, monitoren en surveilleren van de bevolking en de individuele burger.
 4. Afleiden van de werkelijke oorzaken die ten grondslag liggen aan de problemen van ons financiële systeem.

2 gedachten over “(Geen) Nieuwe cijfers?”

 1. Beste Ronald,

  Ik ben het helemaal niet eens met Uw interpretatie van de piek in de grafiek.
  U schrijft :

  “Tegelijkertijd kan je deze piek ook als mislukking van de maatregelen lezen, immers de maatregelen waren bedoelt om juist een piek te voorkomen. De piek treedt 3 weken na ingang van de maatregelen op”.

  Deze interpretatie van mislukking is pertinent onjuist.
  Zoals U ongetwijfeld weet heeft het virus een gemiddelde incubatieperiode van ongeveer 5 dagen, voordat de eerste ziekteverschijnselen optreden. Wanneer de ziekteverschijnselen ernstig worden (gemiddeld na weer enkele dagen) wordt iemand opgenomen in het ziekenhuis. Wanneer dan (weer na gemiddeld enkele dagen) de stuatie van een patient zeer ernstig verslechterd, dan wordt hij opgenomen op de intensive-care-afdeling. Daar ligt de patient dan ook enkele weken, en degenen, die overlijden hebben gemiddeld ook twee weken op de IC-afdeling gelegen.
  De totale periode tussen het moment van de besmetting tot het moment van overlijden is dus gemiddeld drie tot vier weken.
  De piek in de grafiek is dus volledig veroorzaakt door besmettingen uit de periode vóór de regiringsmaatregelen. Deze maatregelen zijn afgekondigd, toen de eerste sterke stijging van de grafiek zich voordeed. We kunnen dus verwachten, dat de grafiek in april nog ongeveer een week doorstijgt, voordat het effect van de regeringsmaatregelen zichtbaar worden.

  Als U de nieuwsberichten goed gevolgd hebt, kunt U weten, dat op dit moment het hoogtepunt van de sterftecijfers (dus van de grafiek) zo ongeveer bereikt lijkt te zijn, en dat men hoopt, dat vanaf dit moment (hoodzakelijk ten gevolge van het succes van de regeringsmaatregelen) de piek weer geleidelijk zal gaan dalen.

  Met vriendelijke groeten,
  Kees van Buul

  Beantwoorden
 2. Blijkbaar wordt de sterfte-grafiek op de website van het RIVM aan het begin van elke maand bijgewerkt, want er staat nu weer een nieuwe versie. Deze nieuwe grafiek bevestigt de veronderstelling in mijn reactie hierboven, dat de piek nog even verder gestegen is (ten opzichte van begin april) en daarna weer is afgenomen. De maatregelen van de regering hebben inderdaad met een vertraging van 3 tot 4 weken tot gevolg, dat het aantal gestorvenen weer afneemt.

  Met vriendelijke groeten,

  Kees van Buul

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.