Snowden: Corona pandemie kan tot een KI – Dystopie voeren

blankKunstmatige intelligentie kan helpen, door middel van geautomatiseerde monitoring, pandemieën te bestrijden. Maar hoe zit het met de KI-technologie wanneer de pandemie voorbij is?

In de strijd tegen de Corona pandemie zetten staten in de hele wereld op het inzetten van KI-ondersteunde monitoring van haar burgers. China controleert Smartphones, maakt via miljoenen camera’s gebruik van gezichtsherkenning en verplicht burgers hun lichaamstemperatuur en hun gezondheid te melden.

Op stations identificeren temperatuurscanners personen met een verhoogde lichaamstemperatuur. De verzamelde gegevens, evalueert de staat met behulp van algoritmen en kan zo, snel eventueel met Corona besmette personen opsporen, uw bewegingen en contacten vaststellen.

In Moskou wordt met gezichtsherkenning vastgesteld of mensen hun quarantaine opvolgen. Israël gebruikt surveillance technologie, die is bedoeld voor het opsporen van terroristen. Nu wordt deze ingezet voor het opsporen van Corona patiënten.

De VS wil door het gebruik van GPS-gegevens van Smartphones, inzicht krijgen in- en het begrijpen van de verspreiding van het virus. De fel omstreden aanbieder van Clearview AI is volgens de Wall Street Journal in gesprekken met de overheid om hun technologie van surveillance in te zetten om geïnfecteerde mensen te volgen.

In Duitsland, gebruikt het Robert Koch Instituut anonieme telefoongegevens van de Duitse Telekom, om de bewegingsstromen van de bevolking te kunnen volgen. Hierdoor willen zij kijken of de maatregelen om contacten te blokkeren werkzaam zijn.

 

Op weg naar een totalitaire staat?

Het brede gebruik van KI gebaseerde monitoring, vindt prominente tegenspraak. Midden maart kwam de historicus en bestseller auteur Yuval Noach Harari, met een tweevoudige waarschuwing. In deze crisistijd staan we voor twee belangrijke beslissingen: tussen de totalitaire surbeillance versus de versterking van de burgerrechten, en tussen de nationalistische isolatie of mondiale solidariteit.

Versterking krijgt Harari nu ook van de klokkenluider en voormalig CIA-medewerker, Edward Snowden: “Wanneer vandaag noodmaatregelen worden genomen, kunnen deze ook na de crisis blijven.” waarschuwt Snowden in een Interview met de Kopenhagen-documentatiefestival. “De noodtoestand zal worden uitgebreid. De autoriteiten gaan hieraan wennen. Ze zullen beginnen deze te mogen.

Snowden spreekt uit ervaring: Als korte termijn reactie op de terroristische aanslagen van 11e september 2001, werd door de “USA Patriot Act”, verregaande bevoegdheden aan de opsporingsdiensten toe gekend. In 2005 werd deze Patriot Act zonder grote verandering definitief gemaakt. De hieruit resulterende massa surveillance van de eigen en van de totale wereldbevolking, maakte Snowden als klokkenluider openbaar.

 

Minder paniek, meer vooruitziendheid

Bijzonder kritisch ziet Snowden het gebruik van de Kunstmatige intelligentie: Een effectieve AI bewaking voor de bestrijding van het virus, staat in geen verhouding tot de beperkingen van de burgerlijke, openbare en individuele vrijheid. Aan het einde staat er een niet meer te controleren machtsaparaat.

Snowden roept op om zich bewust te zijn voor de mogelijke gevolgen van deze hechte AI-gebaseerde totale controle: “We komen elke dag dichter bij deze wereld, wanneer we onze beslissingen door paniek en niet door rationele overwegingen over de onvermijdelijke gevolgen van deze beperking van onze rechten, laten leiden.


Zie hier hoe we met YouTube trackers omgaan

Dit bericht is vertaald van: https://mixed.de/

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.