De Grote Depressie 1929 versus De Grote Depressie 2020

Dit bericht komt van Biflatie
Joost van Buuren zet de dagelijkse economische en maatschappelijke onderwerpen uiteen.

blankEdelmetaalexpert en beleggingsveteraan Mike Maloney maakt bovenstaande vergelijking. Waarom? Omdat dit belangrijk is voor ons. Zou moéten van groot belang zijn, benadrukt hij zelfs. De geschiedenis herhaalt zich altijd, maar dan met een twist. Een kleine of grotere verandering, nuance die het heden, in ons geval, toch steeds weer uniek maakt. ‘Are We Headed For The Greatest Depression?’ gooit Maloney als vraag op. Wat denkt u, beste lezer, dat het antwoord wordt? Mike kennende (nou ja)…hmm. Hij onderzoekt de fundamenten van toen, 1929, en vergelijkt ze met vandaag, 2020. Hoe zagen de wereld, Amerika, de Amerikaanse economie en samenleving er toen uit. Wat leidde precies tot de grootste economische ramp nationaal, die ook internationaal repercussies had?

 

Net als toen

blank
Een toonbeeld van de Amerikaanse Grote Depressie. Het onderschrift luidt: Berooide erwtenplukkers in Californië. Moeder van zeven kinderen. Leeftijd: 32 jaar. Nipomo, Californië. De vrouw op de foto is Florence Owens Thompson. Wikipedia.org

Zal in de toekomst, binnen zovele jaren, over onze tijdspanne, de jaren 2020, het volgende misschien geschreven worden? ‘De crisis van de jaren 20 of de crisisjaren (Engels: Great Depression) was de grootste economische depressie van de éénentwintigste eeuw. Deze ontstond als gevolg van de beurskrach van 2020, waarbij de aandelenkoersen op Wall Street (New York) ongekend snel kelderden. De krach werd gevolgd door een bankencrisis en een internationale schuldencrisis, waarvan de directe gevolgen vrijwel het gehele decennium voelbaar bleven.’ Want dit is op een paar woorden na, tijdsaanduidingen, precies wat op Wikipedia.org staat over 1929! The Great Depression dus. Herkent u reeds een en ander: beurscrash; bankencrisis; internationale schuldencrisis. Voeg daar ook maar een ‘vastgoedbubbel‘ aan toe, die eveneens opgeblazen was in de VS. Komt allemaal bekend voor, nietwaar? Plus nog als addendum zeker en vast een ‘massale werkloosheid‘ (40 miljoen Amerikanen in mei 2020)? Dan is er inderdaad niet veel verbeelding nodig om de schrikwekkende analogie te maken…

 

Alarmbellen

Hoe meer we ons verdiepen in het verleden van de Grote Depressie van 1929, hoe beter bewapend we zijn voor wat komt. Hoe meer kans we maken om heelhuids uit de Grootste Depressie te komen. Die van 2020. Dat belooft Mike en we geloven hem absoluut in deze. Nog een opvallende overeenkomst tussen toe en nu is de ongeziene ongelijkheid in de verdeling van rijkdom. De rijkste één procent van de Amerikaanse bevolking controleerde de overgrote meerderheid van ’s lands bezittingen. Meerdere tax cuts, belastingverlagingen van 1921, 1924 en 1926 droegen ook bij tot de aandelenbubbel. Dat was toen, en wat deed ene Donald Trump enkele jaren geleden? De grootste belastingverlaging ooit in de VS doorvoeren. De similariteiten zijn oh zo opvallend? Ook geld lenen werd zoveel makkelijker gemaakt. De middenklasse anno 1920 en volgende jaren kon zich heel veel permitteren…op krediet. Nu rinkelt er toch niet één belletje maar klinkt een complete kakofonie, nietwaar? Zoveel alarmbellen, plus overal vuurrode flitslichten die oplichten. Alles om ons allemaal wakker te maken!

 

Dinsdag 22 oktober 1929

Nog een laatste, als toemaatje.

Lees verder bij Biflatie

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.