Duitsers hamsteren steeds meer contant geld – Marketupdate

blankContant geld wordt in het dagelijkse betalingsverkeer steeds minder vaak gebruikt, maar als spaarmiddel blijkt het nog steeds zeer populair te zijn. Zoals we eerder al schreven levert sparen bij een bank vrijwel geen rente meer op, waardoor je net zo goed een deel van je spaargeld kunt opnemen om thuis te bewaren.

Een nieuw onderzoek van Barkow Consulting suggereert dat Duitsers steeds meer spaargeld in de vorm van contant geld in huis bewaren. Ging het tot 2014 om een totaalbedrag van ongeveer €100 miljard aan bankbiljetten, op dit moment zou dat al twee keer zoveel zijn. Omgerekend gaat het om een bedrag van €2.449 per inwoner dat in de matras, een oude sok of op een andere creatieve plek bewaard wordt.

Good morning from #Germany, where people bunker more and more cash at home. Acc to Barkow Consulting, the stocks of hoarded euro banknotes in Germany has jumped to fresh record of above €200bn in Q22018, which is equivalent to €2,449 per inhabitant. pic.twitter.com/WIkzBXaFpl

— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) August 2, 2018

Contant geld als spaarmiddel

Je vraagt je misschien af waarom je het risico zou willen nemen om zoveel contant geld in huis te bewaren. Spaargeld wordt in de hele Eurozone immers gegarandeerd tot een bedrag van €100.000 per persoon per bank. Toch zijn er een aantal redenen te bedenken waarom men geld thuis bewaart.

  1. Nieuwe bankencrisis: Tijdens een acute crisis in het bancaire systeem kan het gebeuren dat de overheid kapitaalcontroles en andere beperkingen in werking stelt om te voorkomen dat banken omvallen. Denk bijvoorbeeld aan Griekenland en Cyprus, waar spaarders enige tijd maar een beperkt bedrag per dag van de rekening mochten halen. Door meer geld in huis te bewaren heb je daar geen last van.
  2. Negatieve rente: In een nieuwe crisis is het mogelijk dat banken een negatieve rente op spaargeld introduceren en dat het moeilijker wordt om contant geld op te nemen. Spaarders kunnen dat risico verkleinen door meer contanten in huis te bewaren. Daar betaal je immers geen rente over.
  3. Vermogensbelasting: In andere reden om meer contant geld te bewaren is dat Duitsers proberen belasting op vermogen te ontwijken. Hoewel dat in strijd is met de wet zal dat in de praktijk wel gebeuren.

 » Lees verder

https://apokalypsnu.nl/2018/08/02/duitsers-hamsteren-steeds-meer-contant-geld-marketupdate/

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.