Vrijheid van onderwijs

blankWanneer we in de toekomst een menswaardig bestaan op onze planeet willen, dan moeten we niet alleen de milieuvraagstukken serieus nemen en hiervoor duurzame oplossingen vinden, maar bovendien en minsten zo belangrijk is het om de noodzaak van vrijheid van onderwijs te onderkennen.

Het is natuurlijk een beetje flauw om grote persoonlijkheden te citeren. Dit citaat van Einstein geeft echter zo treffend de kern van het algemeen belang van Vrijheid van Onderwijs weer, dat hiermee bijna alles gezegd is.

“We kunnen onze problemen niet oplossen met dezelfde denkwijze die we gebruikten toen we ze creëerden”

Vrijheid van onderwijs gaat over één van de belangrijke grondrechten van de mens, namelijk de vrijheid van denken.

Het streven van het huidig staatsonderwijs is om het kind “klaar” te maken voor de bestaande samenleving. De stand van de samenleving waarin het kind opgroeit, bestaat echter niet meer wanneer het kind volwassen is. Geestelijke verstarring dus. Is geestelijke ontwikkeling ongewenst?

blank
De straffende meester Jan Steen

In het onderwijs zou ons hoogste streven moeten zijn dat de in het kind sluimerende vaardigheden, het unieke wat elke nieuwe wereldburger in zich draagt, tot volledige ontplooiing kan komen.
Alleen dan kunnen werkelijk nieuwe ideeën, werkelijk nieuwe impulsen de wereld verrijken. En die zijn hard nodig.
Overigens wijzen verschillende onderzoeken erop dat het overgrote deel van jonge kinderen in de peuterleeftijd geniaal is. Met voortschrijdende schoolloopbaan verliest het opgroeiende kind deze genialiteit.

Vindt u het normaal dat uw buurman bepaalt wat uw kind op school moet leren?

Zeer veel zaken binnen het onderwijs zijn algemeen geaccepteerd en worden voor normaal bevonden. Hierdoor worden ze vanzelfsprekend, waardoor we ze niet meer- of veel te weinig toetsen. We denken er niet meer over na of deze zaken überhaupt geldigheid hebben en juist zijn.

Vele “normaliteiten” blijken echter bij nadere beschouwing volledig absurd, onrechtvaardig en niet in het interesse van onze kinderen te zijn.

Of vindt u het normaal dat uw buurman bepaalt wat uw kind op school moet leren?
Pardon? Ja, zo is wel de huidige situatie, tenminste voor diegene die nog in onze democratie en ons rechtssysteem geloven. Uw buurman gaat trouw elke vier jaar stemmen op de partij die hem het meest zinvol lijkt. Deze partij heeft plaats in ons parlement en deze volksvertegenwoordiging stemt met wetten in.


De staat wordt gedreven door de economie, niet door het kind. De staat streeft naar uniforme schoolverlaters terwijl de grootst mogelijke diversiteit gewenst is.
Egalisatie & homogenisatie. Zou het kunnen zijn dat de staat geheel andere interesses heeft dan die van uw kind?Zij zal in de toekomst, en zeker wanneer er niet genoeg wakkerheid onder de mensen heerst, haar invloed op de opvoeding van onze kinderen versterken. De leerplicht zal naar het 4e levensjaar vervroegd worden en de vrije schoolkeuze zal ingeperkt worden. Dit laatste onder de oh, zo begrijpelijke dekmantel segregatie. Het tegen gaan van zwarte en witte scholen. Daar kan toch niemand tegen zijn?

Denkt u werkelijk dat de staat primair het welzijn van uw kind voor ogen heeft?
Of zou de staat meer interesse kunnen hebben aan functionerende en gehoorzamende burgers?

 

Lijst met staatsvrije scholen in Nederland

Ideeën over de inrichting van het onderwijs.

Lees hier meer over Vrijheid van Onderwijs in de rubriek Ideeën.

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.