Victor Halberstadt: de judas van Nina Brink

Aansluitend op het onderstaande bericht van Follow the money, krijgt het artikel op nu.nl: Nina Brink verkocht aandelen op 11 september net voor ramp wel een heel bijzondere samenhang.

Het volgende bericht is van Follow the money

Victor Halberstadt adviseert niet alleen presidenten, bestuurders en het Koninklijk Huis, hij was ook de persoonlijke vertrouwensman van World Online-oprichtster Nina Brink. Halberstadt ontkent dat al jaren, maar nooit eerder geopenbaarde e-mails tonen zijn werkelijke rol. ‘Victor had me nota bene actief geholpen mijn aandelen te verkopen.’

blankEind 1998 drukt Nina Brink, de ceo van het razendsnel groeiende internetbedrijf World Online, Victor Halberstadt voor het eerst de hand. Ze is onder de indruk van de Leidse hoogleraar, wiens naam niet alleen in kringen van politici met ontzag wordt uitgesproken. Halberstadt is sinds 1988 bestuurder bij het Concertgebouw, de ‘huiskamer van de bestuurlijke elite,’ waar zowel corporate als politiek Nederland zich graag laat zien. Sinds 1991 is hij tevens lid van de International Advisory Board van de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs en sinds 1995 voorzitter van de advisory board van Daimler Chrysler. Halberstadt is voorts commissaris bij telecombedrijf KPN, het bedrijf dat enkele jaren eerder verantwoordelijk was voor de grootste Nederlandse beursgang tot dan toe.

Ook Brinks naam wordt met steeds meer ontzag uitgesproken. Van een relatief kleine ondernemer in de automatisering is ze de afgelopen jaren uitgegroeid tot hét succesnummer van het Nederlandse zakenleven. Dat heeft alles te maken met de enorme opwinding die uit de Verenigde Staten is komen overwaaien. Nadat in augustus 1995 het zestien maanden oude, verlieslatende bedrijf Netscape naar de beurs ging en hun koers in een dag tijd ruim tweeënhalf keer verdubbelde, is internet een regelrechte hype. De euforie slaat niet alleen bij beleggers toe. Journalisten en enkele economen denken zelfs dat crisis en depressies snel tot het verleden zullen behoren en de economische expansie tot in eeuwigheid zal voortduren. Beleggers, ondernemers, investeerders: iedereen die zoekt naar snelle rendementen, kijkt naar internet. En dus ook naar internetprovider World Online. Want in Nederland prijkt World Online bovenaan de lijst van de winnende bedrijven in de ‘nieuwe economie’.

Dit keer raken ze uitvoeriger in gesprek. Brink vertelt Halberstadt over de internationale ambities van World Online

In de zomer van 1998 heeft World Online een enorme slag geslagen door een uiterst kapitaalkrachtige investeerder binnen te halen: het fonds van de chique Zwitserse miljardairsfamilie Sandoz. Hun kapitaal van ettelijke miljarden is vooral afkomstig uit de farmaceutische grootmacht Sandoz, die grootvader Edouard Constant Sandoz in 1886 oprichtte. Voorzitter van de stichting is Pierre Landolt, die behalve kleinzoon van Edouard ook een voorname telg uit een eeuwenoud Zwitsers bankiersgeslacht is. De Zwitsers nemen geen halve maatregelen en investeren een ongekend hoog bedrag in het verlieslatende internetbedrijf. De Telegraaf heeft in september 1998 de primeur. ‘Zwitsers kopen zich in bij World Online. Sandoz trekt $300 miljoen uit voor meerderheidsbelang.’ Op de bijgaande foto poseert Brink met haar Amerikaanse president-commissaris Michael Schulhof, een voormalige topman van Sony.

Begin januari 1999 is Brink te gast op de nieuwjaarsborrel van zakenman Joel Wyler. In zijn Wassenaarse villa schudt ze Halberstadt opnieuw de hand. Dit keer raken ze uitvoeriger in gesprek. Brink vertelt over de internationale ambities van World Online. Halberstadt, die laat weten dat hij Goldman Sachs adviseert, zegt haar dat deze Amerikaanse zakenbank World Online daarin vast kan bijstaan.

Het huis met de bloedvlekken

Na het eerste gesprek tussen Halberstadt en Brink komen in mei de contacten met Goldman Sachs tot stand. Namens de zakenbank komt de latere Unilever-cfo Jean-Marc Huet bij World Online op bezoek.

Half juni 1999 heeft Nina weer een afspraak met Halberstadt, in zijn majestueuze zeventiende-eeuwse woning aan de Amstel tegenover museum de Hermitage. Zoals elk groot huis in Amsterdam heeft het een bijzondere historie die geworteld is in het rijke koopmansverleden van de stad. Het pand met de imposante zandstenen gevel wordt het ‘Huis met de bloedvlekken’ genoemd.

Ooit woonde een van de machtigste mannen van de Republiek der Nederlanden er: zesvoudig Amsterdams burgemeester Coenraad van Beuningen. Hij had rechten gestudeerd in Leiden en was bewindhebber bij het eerste bedrijf dat op de eerste aandelenbeurs ter wereld een notering kreeg: de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC). Van Beuningen bezat zelf een aanzienlijk belang in de VOC. Met de beurskrach van 1688 verloor hij het grootste deel van zijn vermogen. Daarna verloor hij zijn verstand. Volgens de overlevering werd Van Beuningen door zijn jongere echtgenote geslagen en werd hij voor zijn eigen veiligheid in zijn huis vastgebonden. Op een avond wist hij te ontsnappen en tekende hij op de gevel in zijn eigen bloed Hebreeuwse letters, een pentagram en een driemaster, waarvan de sporen nog altijd zichtbaar zijn.

‘Hij zou me persoonlijk behoeden voor de gevaren die op mij zouden loeren. Ik was trots op dat iemand als Halberstadt mij terzijde wilde staan’

Het decor van Halberstadts stadspaleis, waarvan Brink de onheilspellende geschiedenis niet kent, bevalt haar, maar ze heeft vooral oog voor de welbespraakte gastheer. De besnorde hoogleraar met zijn montuurloze bril en zijn beminnelijke blik is een exceptionele representant van het vaderlandse establishment. Dat juist hij zich om haar bekommert, betekent veel voor Brink: ‘Het was een grote eer om Victor Halberstadt te ontmoeten. Het was nog een veel grotere eer om te ervaren dat deze bijzondere man mijn mentor wilde worden. Hij geloofde in World Online en in mijn capaciteiten, en wilde me helpen om mijn weg door de troebele wateren van de financiële wereld te vinden. Hij zou me persoonlijk behoeden voor de gevaren die daar op mij zouden loeren. Ik was er enorm trots op dat iemand als Halberstadt mij terzijde wilde staan.’

“Er blijken straks twee limousines op JFK Airport op hen te wachten. ‘Welke zullen we annuleren?’”

Meer een vriendschap dan een zakelijke relatie

Vanaf augustus krijgt de zakelijke relatie tussen World Online en Goldman Sachs steeds meer gestalte en ontpopt Halberstadt zich als de persoonlijke adviseur van Brink.

Lees verder bij Follow the money

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.