Kijktip

Rusland na afloop – Tocht door een gecanceld land


Ik heb mijn wapenbroeder van WakkerMens op een nieuwe serie van RT Deutsch geattendeerd. Kennelijk ontkomt ook WM ondanks alle ellende in de wereld niet aan kerststemming, of eigenlijk moet ik zeggen de Sinterklaasstemming, want het antwoord was keurig in versvorm.
Dit wederom vormde de aanleiding tot de volgende gedachtesprong: als de mensheid zich nog steeds in versvorm zou uitten, dan zou er vermoedelijk minder onzin gesproken worden, want het formuleren van een vers, vergt meer aandacht en dwingt je over je woorden na te denken. Wat een vooruitgang in de politiek en in de journalistiek!

Het antwoord luidde als volgt:

Een leuke attentie vindt de Sint,
wellicht een reis waardoor men inzicht wint.

Je zou het kunnen volgen
en elke keer, maar niet verbolgen,
hierover berichten op Wakkermens
zodat lezers geestvermogens
komen tot bloei en inzicht
want dee’z is nog lange niet verzadigd.

 

Wakkermens gaat zich dus met de nieuwe reeks van RT Deutsch bezig houden, hoewel ik nog niet weet wat het voorstelt. Maar de vooraankondiging klinkt interessant:

Het Westen probeert Rusland af te schaffen. Of eenvoudigweg een heel land uit de wereldpolitiek, het bedrijfsleven, de sport en de cultuur te uit te vagen. De bevolking daardoor te bestraffen en bekende ondernemingen uit het land verdwijnen.

Het Westen heeft er echter geen rekening mee gehouden dat dit juist datgene is wat de Russen verbindt – en dat dit tevens een waar geschenk is voor het Russische bedrijfsleven. Het sleutelwoord luidt namelijk: importsubstitutie. Alles wat vroeger uit het buitenland werd ingevoerd, moest nu vrijwel van de ene dag op de andere door binnenlandse productie worden vervangen. Een onmogelijke taak?

Margo Zvereva heeft een cameraman gegrist en is op stap gegaan door Midden-Rusland tot naar het diepe zuiden om precies dat uit te zoeken. Uiteraard in een Russische terreinwagen. Meer dan 6.000 kilometer over snelwegen, steden, dorpen, bossen, bergen, steppen en ruw terrein. Talloze blikken achter de schermen van het grootste en waarschijnlijk meest veelzijdige land ter wereld: bezoeken aan werkplaatsen en enorme bedrijven, gesprekken met ministers en vrachtwagenchauffeurs, fabrieksdirecteuren en inwoners, overnachtingen in de beste hotels en in de open lucht… Een eerlijke en persoonlijke blik op problemen, maar ook op het enorme potentieel van het nieuwe Rusland.
blank
De eerste aflevering wordt op 1 december om 05:30 uitgezonden op RT DE. Alle afleveringen worden na uitzending op onze website(1)en ook op WM, als het de moeite waard is geplaatst – zodat je elke aflevering ook later kunt bekijken, mocht je “Russland danach” op TV gemist hebben!


Intussen zijn de twee eerste afleveringen uitgezonden. In mijn ogen valt de reeks het beste te omschrijven als amusement zonder al te veel diepgang. Maar wat de reeks echter wel doet, is een beeld geven van Rusland dat behoorlijk van de stereotypen afwijkt die ons veelvuldig gepresenteerd worden. Daarom is het voor mensen die goed Duits spreken zeker de moeite waard, en zelfs zonder de gesproken tekst te verstaan, zijn de beelden interessant.

Aflevering 1: De tocht begint
Aflevering 2: Kaas, koeien, hennep en de kwaadaardige geit “Merkel”

Voetnoten[+]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.