Luchtruimschending verslechtert relatie tussen Polen en Wit-Rusland

 

Dit bericht verscheen op ITHINK

blankOp 13 april publiceerde het ministerie van Defensie van Wit-Rusland een bericht dat het luchtverdedigingssysteem op 12 april om 20.45 uur had geconstateerd dat de Wit-Russische staatsgrens in het luchtruim vanuit Polen werd geschonden door een niet-geïdentificeerd vliegtuig, dat later terugkeerde naar Pools grondgebied. In verband met dit incident werd de dag erna de defensieattaché van de Poolse ambassade in Wit-Rusland om opheldering gevraagd. Hij kreeg te horen dat het nodig was om een onderzoek in te stellen naar dit feit en om de Wit-Russische zijde op de hoogte te stellen van de resultaten ervan.

De militaire leiding van Polen heeft een verklaring afgelegd dat de Poolse militaire luchtvaart op 12 april niet in de buurt van de Wit-Russische grens vloog en daarom geen verklaring zal geven over dit incident. Op het eerste gezicht lijkt het een gangbare manier van zaken, maar tegen de achtergrond van verslechterende betrekkingen tussen de twee landen is dit het niet.

Op 18 juni 2019 trad een interessant document in werking, ondertekend door het ministerie van Defensie van Wit-Rusland en het ministerie van Nationale Defensie van Polen. Dit valt samen te vatten als de technische overeenkomst tussen het ministerie van Defensie van de Republiek Wit-Rusland en het ministerie van de Nationale Verdediging van de Republiek Polen inzake de uitwisseling van informatie over de luchtsituatie nabij de gezamenlijke staatsgrens en vluchten van militaire vliegtuigen in het luchtruim van de Republiek Wit-Rusland en de Republiek Polen.

Volgens dit document moeten de centrale controleposten van de twee landen onmiddellijk rapporteren over de luchtsituatie op een afstand van 75 kilometer van de grens, als het gaat om overtreders van de gemeenschappelijke sectie, schending van de volgorde van gebruik van het luchtruim, enz. Het is duidelijk dat op de avond van 12 april de Poolse luchtmacht de indringer gewoon doorliet! Aangezien de vliegtuigen van de VS en de NAVO dagelijks luchtverkenning uitvoeren nabij de grens met Wit-Rusland, kon men van de Poolse zijde duidelijk niet alle overtreders noteren.

Aan de andere kant, gezien de staat van het Poolse luchtverdedigingssysteem, dat niet best functioneert, is dit misschien niet verrassend. Het is mogelijk dat het Poolse militair personeel met heel wat anders bezig was dan met hun eigen werk. Hoe kun je anders het feit verklaren dat iemand vrij door het land vloog en per ongeluk in Wit-Rusland belandde?

Dit bericht verscheen op ITHINK

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.