Een blik in Poetins gedachten

blank

Komende zondag vinden er in Rusland presidentsverkiezingen plaats. Dat Vladimir Poetin herkozen wordt is zeker. De documentairemaker Hubert Seipel, die als buitenlandcorrespondent voor het weekblad Der Spiegel werkte en later de overstap maakte naar de televisie, kreeg in 2010 de mogelijkheid om Vladimir Poetin gedurende enkele jaren te vergezellen op zijn reizen.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!

 

Zijn vanuit deze nabijheid verkregen inzichten verwerkte Seipel niet alleen in de documentaire ‘Ich, Putin’, die de Duitse publieke zender ARD in 2012 uitzond, maar samen met andere interviews ook in een boek dat in 2016 in Nederlandse vertaling is verschenen onder de titel ‘Poetin. De binnenkant van de macht’.

Daarin schildert Seipel de samenhang tussen de conflicterende belangen tussen Oost en West en licht daarbij het gezichtspunt van Poetin toe, zoals hij dit tijdens de talrijke ontmoetingen met de journalist naar voren bracht. Siepel bespreekt thema’s als de vraag naar de schuld voor het neerschieten van het passagiersvliegtuig MH17, de Oekraïne-crisis, de uitbreiding van de NAVO naar het oosten en de Russische reactie daarop. De rol van Amerikaanse ngo’s in de revolutie en staatsgreep in Oekraïne wordt geschetst en de aansluiting van de Krim bij de Russische Federatie. De auteur schetst Poetins weg van onderschatte KGB-functionaris naar de top van de macht, zijn verhouding tot de Russisch-Orthodoxe Kerk en zijn offensief tegen de oligarchen.

Seipel verwijt de westerse media politieke correctheid in plaats van analyse te bedrijven. Gevolg is dat Poetin van Duitsland vervreemd is geraakt, terwijl hij door geen ander Europees land zo gevormd is. Juist door zijn andere benadering kon Seipel het benodigde vertrouwen winnen om deze inkijk in het denken van Poetin te kunnen geven, zoals hij later ook wereldwijd de eerste zou zijn om met Edward Snowden te spreken na de Snowden Leaks.

Seipel staat zeer kritisch tegenover het begrip ‘Putinversteher’, aangezien begrijpen nu eenmaal een voorwaarde voor goede journalistiek is. Juist als landen uiteenlopende belangen hebben of verschillende agenda’s nastreven, is het van belang goed te luisteren naar wat de ander te zeggen heeft, om daar ook rekening mee te kunnen houden. Wie een objectieve inkijk in het leven in het huidige Rusland onder Poetin wil krijgen, is het lezen van dit boek van harte aanbevolen.

Hubert Seipel: Poetin – de binnenkant van de macht

http://www.novini.nl/een-blik-in-poetins-gedachten/

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.