De Global Leader kweekschool van Klaus Schwab

 

blank

Dit artikel is van J. Verschoor en verscheen op 15 september 2021 in nummer 24 van het 14-daagse tijdschrift Gezond Verstand.

In het Coviv-19 schandaal staat het World Economic Forum (WEF) centraal. Het heeft een hecht netwerk opgebouwd, waaraan tientallen jaren is gewerkt. Het overtreft alles in omvang en betekenis, nu in de Covid19 zaak blijkt dat alle 190 regeringen in de wereld dezelfde kant op gaan. De leiders hanteren sinds 2020 dezelfde uitdrukkingen, zoals ‘Build Back Better’, of ‘het Nieuwe Normaal’. Hun beslissingen zijn identiek, zoals de zinloze lockdowns en de verplichte ‘sociale’ afstand. Het is één geheel van hardvochtige maatregelen, waarmee zo’n beetje de gehele wereldbevolking wordt gekweld.

Dit resultaat kan alleen worden bereikt als er een gigantisch netwerk achter zit. Volgens de Duitse economisch expert en journalist Ernst Wolff is het WEF belangrijker dan de bestaande ‘round tables’ van industriëlen en de G30 van Centrale Bankiers. Haar toppositie dankt het WEF aan het feit dat het niet alleen een ontmoetingsplaats is maar tevens dient als kweekschool voor de elite. Door het WEF worden talloze talentvolle jongeren op hun mentaliteit geselecteerd en gekneed. Ze krijgen toegang tot een omvangrijk netwerk, in stand gehouden door het WEF. Hieruit worden de nationale leiders gerekruteerd, zij die de allerrijksten willen gehoorzamen. Tot de deelnemers van het eerste uur behoorden Angela Merkel, Tony Blair, Nicolas Sarkozy en José-Manuel Barroso.

Het WEF is in 1971 opgericht door de toen 33-jarige Schwab, ingenieur en machinebouwer in Zwitserland. Al bij zijn eerste vergadersessie van bedrijven lukte het Schwab om 440 managers uit 31 landen aan zijn vergadertafel te krijgen. Opmerkelijk, want Schwab was jong en onbekend, zonder bestuurlijke of internationale ervaring.
Maar Schwab beschikte over relaties. Hij had een jaar aan de Harvard University gestudeerd bij Henry Kissinger, die in opdracht van Harvard al eerder had gekeken naar de mogelijkheid van een wereldomvattend forum. Het succes van Klaus Schwab met het WEF kwam snel. Thans heeft het WEF 400 mensen in dienst. Het jaarbudget bedraagt 200 miljoen Zwitserse frank, betaald door 1.000 grote concerns.
In de eerste jaren richtte het WEF zich op deelnemers uit de sfeer van de economie. In latere jaren werden ook politici uitgenodigd en vervolgens ook mensen uit de media. Weer later werden beroemdheden als coureur Michaël Schumacher en wielrenner Lance Armstrong gevraagd. In alle hoeken van de vijver heeft Schwab gevist.
Bijna dertig jaar geleden breidde Schwab zijn werkterrein uit tot het kweken van toekomstige wereldleiders. Dit is op 13 augustus 2021 besproken door journalist Wolff, in de onderzoekscommissie van advocaat Reiner Fuellmich. Sinds 2005 draagt de jongerenafdeling van het WEF de naam Young Global Leaders. Wie mee wil doen, moet zich onderwerpen aan een strenge selectieprocedure; de kandidaten moeten zichzelf verkopen.

blankDe eerste groep van 237 Young Global Leaders werd geïnstalleerd op 11 januari 2005, gekozen uit 8.000 genomineerden. De leeftijdsgrens is gesteld op 40 jaar. Er zijn thans 1.300 personen die deze leiderschapscursus met succes hebben afgerond. De deelnemerslijsten zijn niet openbaar. Velen hebben een komeetachtig carrière gemaakt. Onder hen vier cursisten die het in Duitsland hebben gebracht tot minister van volksgezondheid. Een van die vier is Andrea Fischer van de Grünen, die na haar ministerschap (1998-2001) overstapte naar de farmaceutische industrie, waarvan ze lobbyist werd. Een andere WEF-cursist, Philipp Rösler, stapte na zijn periode als gezondheidsminster (2009-2011), over naar het WEF, na door Schwab te zijn aangesteld als managing director.

De Young Global Leaders worden gerekruteerd uit de sfeer van zakenmensen en wetenschappers. Het aantal leden van koninklijken huize is, aldus Wikipedia (waarvan de oprichter Jimmy Wales actief is in het WEF), opmerkelijk hoog. Zo maken leden van de vorstenhuizen van Denemarken, Noorwegen en Zweden deel uit van de groep. Uit Nederland was Willem-Alexander aanwezig, toen nog kroonprins, naast Mabel van Oranje. Hiernaast is koningin Máxima in 2020 toegetreden tot de bestuurscommissie van WEF’s Digital Currency Consortium, een stuurgroep die zich richt op afschaffing van al het contante geld.

In 2012 is het WEF uitgebreid met nog een andere afdeling. Deze heet Global Shapers, met inmiddels 10.000 leden. Het betreft mensen van onder de 30, die willen meewerken aan het realiseren van de ambities van het WEF. In 400 steden in de wereld zijn trefpunten ingericht ten behoeve van de Young Shapers. Schwab had vastgesteld dat de jeugd onmisbaar is bij het doorvoeren van de Vierde Revolutie, die neerkomt op digitalisering van alles en iedereen. Met zijn boeken over digitalisering legt Schwab uit wat de bedoeling is van de ‘Great Reset’. Hiermee wordt ondermeer op de langere duur gestreefd naar versmelting van het menselijk lichaam met digitale techniek. Bij velen worden ongemakkelijke gevoelens opgeroepen door dit doel, dat neerkomt op totale controle over alles en iedereen.

Het is onmogelijk na te gaan welke personen in de afgelopen jaren hebben deelgenomen aan de klassen, niemand verwijst in zijn/haar cv naar het feit dat hij/zij zich door het WEF heeft laten scholen als Young Global Leader. Ook de deelnemerslijsten uit de periode 1992-2005 van de jaarlijkse WEF-conferenties in Davos (3.000 deelnemers) zijn van de WEF-website weggehaald.

De Young Global Leaders worden in de beginperiode van hun cursus bij het WEF met regelmaat samengebracht in sessies van tien dagen. Een ander onderdeel bestaat uit een 2-weekse ‘executive training’ die plaatsvindt aan de Harvard University. De cursisten leren elkaar goed kennen. Zo ontstond in 1992 het contact tussen Angela Merkel en Bill Gates, beiden aanwezig in die klassen. Thans duurt de cursus vijf jaar, voorheen één jaar.

Oud-cursisten ontmoeten elkaar regelmatig, met onderbrekingen. De beoogde nieuwe Duitse Bundeskanzler (premier) is met haar cursus pas in 2020 begonnen. Mocht deze Annalena Baerbock gekozen worden tot opvolgster van Angela Merkel, dan zal ze in de eerste drie jaar van haar functie ruimte moeten vinden om de opleiding tot Young Global Leader bij Klaus Schwab te voltooien. Van deze vrouw kan worden verwacht ze precies zal doen wat haar wordt voorgeschreven.
In de raad van toezicht van het WEF heeft Christine Lagarde (chef Eurobank) zitting, alsmede koningin Rania van Jordanië en Larry Fink van Blackrock (de grootste vermogensbeheerder ter wereld). Deelnemers in het WEF beschikken over de beste economische kontakten ter wereld, ze hebben in de VS en Europa aan de meest gerenommeerde universiteiten gestudeerd. Ze zijn wereldomspannend actief in alle sectoren, en geven elkaar advies. Een reusachtige organisatie is onzichtbaar op de achtergrond aan het werk. Een benauwend aspect daarvan is dat denkwijzen en politieke instructies bij het WEF blijk geven van een elementaire afkeer van democratie. Het oppermachtige WEF prefereert een ongekozen wereldregering van technocraten.

Doelend op de cursussen voor Young Global Leaders van het WEF spreekt advocaat Fuellmich van “mensen die zonder scrupules de staatsmacht kunnen inzetten tegen de eigen bevolking.” Voordat ze op hun hoge posities werden geplaatst, beschikten ze over opvallend weinig professionele ervaring. Hieronder vallen bijvoorbeeld Trudeau (Canada), Arden (Nieuw Zeeland), Kunz (Oostenrijk), en Macron (Frankrijk).

Schwab kan de jonge cursisten op zijn gemak observeren. Volgens Wolff valt de keuze voor toekomstig leiderschap vooral op mensen die uitblinken door hun inschikkelijkheid. Gezocht wordt naar gestroomlijnde types die zich altijd zullen aanpassen. Krachtige onafhankelijke persoonlijkheden met hoekige kanten zijn tegenwoordig kansloos in de politiek. Covid-19 bewijst dat jonge en onervaren politici moeiteloos de pijnlijkste en meest ondoordachte beslissingen kunnen nemen, alleen al door hun klakkeloze aanname dat het Covid-19 virus levensgevaarlijk is. Volgens Fuellmich zijn zulke leiders alleen maar marionetten. Ze hebben geen kennis van zaken en raken in verwarring als er onverwacht ingewikkelde vragen worden gesteld. Ze zijn gewend bevelen te ontvangen (van de rijkste elite), maar leiders zijn het allerminst. Volgens Wolff zijn de huidige politici er vooral voor bedoeld om de aandacht af te leiden van hetgeen zich op de achtergrond in werkelijkheid afspeelt.

Dit artikel is van J. Verschoor en verscheen
in het tijdschrift Gezond Verstand.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.