Mens tussen Hemel en Aarde

blankOp deze plaats komt geen religieus betoog, alhoewel de titel bij sommigen lezers misschien deze associatie oproept. Wel willen we de kloof aanspreken. De kloof tussen arm & rijk, tussen goed & kwaad en tussen hemel en aarde. Wij als mens hebben ergens hier tussenin een plekje. Wij bewegen ons tussen de extremen. Tenminste, zoekend naar het midden. Daar willen we het dus over hebben: het midden. Dit is hard nodig:

  • Er was nog nooit zoveel armoede in de wereld en tegelijkertijd een perverse ophoping van kapitaal anderzijds.
  • Het kruistochten model uit de Middeleeuwen wordt nieuw getransformeerd. De Christelijke (westerse) waarden versus de Islam. Het goede tegen het kwade. Het doel heiligt oorlogen. Pervers eigenlijk, want in werkelijkheid worden deze oorlogen onder valse vlag gevoerd.
  • Het materialisme viert hoogtij en anderzijds vluchten mensen in esoterische hocus pocus.

Materialisme versus esoterische hocus pocus lijkt een beetje op hemel en aarde. Vandaag dreigen de extremen te zegevieren. We vragen ons dan af: waar blijft de mens? De mens die naar de middenweg en het evenwicht zoekt? De mens, met de natuurlijke drang zichzelf in vrijheid te kunnen ontwikkelen en die tegelijkertijd de innige wens naar saamhorigheid koestert. Het gevoel, deel van een gemeenschap te zijn.
Wie of wat hindert ons systematisch eraan het evenwicht te vinden, wat doorkruist steeds weer onze zoektocht naar het midden?

Lees meer

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.