Zwitserland nog zonder lockdown

Dit bericht werd op 20-11-2020 gepubliceerd op
van de Swiss Policy Research

Zwitserland is nu een van de laatste landen in Europa zonder een landelijke lockdown. Tot oktober was er geen sprake van een jaarlijkse oversterfte, maar sinds november zijn de sterfgevallen aanzienlijk toegenomen en bereikten deze de piekniveaus van de sterkste griepgolven in de afgelopen decennia (zie grafiek; 1969: Hongkong-griep), hoewel vandaag in een aanzienlijk oudere bevolking: de gemiddelde leeftijd van de Zwitserse Corona sterfgevallen is 86 jaar (ca.50% in verpleeghuizen).

Net als in het voorjaar is er geen sprake van een oversterfte bij personen jonger dan 65 jaar. Bij gezonde personen in school- en arbeidsleeftijd verloopt Covid – 19 over het algemeen mild tot matig, hoewel in ongeveer 5 tot 10% van de gevallen longontsteking en aanzienlijke post-virale vermoeidheid mogelijk zijn en niet onderschat mogen worden.

Zelfs internationaal werd de laatste tijd veel gemeld over het capaciteitsgebruik van de Zwitserse intensive-care-eenheden. Feit is: de gecertificeerde IC-bedden zijn voor bijna 100% bezet, de momenteel beschikbare intensive care bedden tot 79%, en het maximum aan beschikbare intensive care bedden is tot ongeveer 56% bezet. Er zijn aanzienlijke regionale verschillen: van 60% in Graubünden tot 97% in Wallis.

Een gebruikspercentage tussen 85 en 100% zijn normaal in de winter en ook de overbelasting van de Zwitserse intensive care-eenheden, inclusief het verschuiven van chirurgische ingrepen en ook het verleggen van patiënten zijn tijdens sterke griepgolven gebruikelijk; in 2015 bekritiseerde de prijscontroller dat Zwitserse ziekenhuizen met een gemiddelde bezetting van 80% te laag zijn.

In de meeste Zwitserse kantons lijken de nieuwe Corona-infecties de afgelopen twee weken licht af te nemen. Het Coronavirus seizoen duurt echter nog tot maart / april, waardoor een lange termijn- en praktische strategie essentieel zijn. Vanaf een verbreiding van antilichamen van 20 tot 30% wordt een aanzienlijke vertraging van de epidemie verwacht. In de zomer bedroeg dit in het Duitstalige Zwitserland ongeveer 5%, terwijl dit in West-Zwitserland en Tessin ongeveer 12% bedroeg.

De grootste fout van Zwitserland is waarschijnlijk het voortdurende gebrek aan een concept voor profylaxe en vroegtijdige behandeling door huisartsen, wat gebruikt kan worden om ziekenhuisopnames en sterfgevallen, zelfs in risicogroepen, massaal te verminderen, volgens Internationale Studies. Dat tot nu toe meest werkzame medicament, Ivermectin, is niet eens officieel beschikbaar voor Zwitserse artsen, hoewel het op de WHO lijst van essentiële antiparasitaire geneesmiddelen als staat.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.