Waarom de VS de herovering van Idlib willen verhinderen

Dit bericht verscheen bij Novini

blankDe waarschuwing voor een nieuwe vluchtelingencatastrofe, die in het bijzonder Turkije zou treffen, en de dreiging met een militaire interventie tegen de Syrische regering, dienen vooral om een nog snel terugtrekken van de Amerikaanse militaire adviseurs van de gewapende groeperingen in Idlib mogelijk te maken.

De afgelopen weken tuimelen westerse media en politici over elkaar heen met steeds hysterischer getoonzette waarschuwingen voor de aanstaande laatste grote slag in de oorlog in Syrië. Samen met hun Russische bondgenoten, werkt het Syrische leger een aanval op het laatste resterende bolwerk van de radicaal-islamitische milities rond de stad Idlib uit. Nieuwe vluchtelingenstromen worden in het vooruitzicht gesteld en de regering van Assad wordt van tevoren alvast het vaste voornemen toegedicht om gifgas in te zetten tegen de eigen bevolking. In Washington en Parijs worden alvast plannen gemaakt om een nieuwe aan Assad toe te schrijven vermeende gifgasaanval aan te grijpen als aanleiding voor militaire interventie.

Mocht het daadwerkelijk tot zo’n interventie komen, dan zou een dergelijk conflict, gezien de Russische betrokkenheid aan de kant van Syrië, de potentie hebben snel te escaleren tot een breder conflict. Waarbij het ook denkbaar is dat het Oekraïense leger, met steun van Amerikaanse militaire adviseurs tegelijkertijd een nieuwe offensief in Donbass begint.

Lees verder

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.