Nu ook handelsoorlog tussen VS en India

Dit artikel is van Novini

blankNa de handelsoorlog van de VS met China, zoeken de Amerikanen nu ook ruzie met hun “strategische partner” India, die vanouds een rivaal van China is.

India heeft onlangs voor 28 Amerikaanse producten – waaronder appels, amandelen en walnoten – hogere invoerheffingen besloten, die per direct ingaan. De conservatieve regering van India reageert daarmee op het wegvallen van importvoordelen voor Indiase producten begin deze maand en in essentie op de verhoging van Amerikaanse invoerheffingen op Indiaas aluminium en staal van vorig jaar. Met het oog op lopende gesprekken had New Delhi tot nog toe afgezien van een reactie op die verhoging.

Lees ook: De opkomst van de Aziatische reuzen China en India

Diplomatie

Op de komende G20-top in het Japanse Osaka zullen Amerikaanse diplomaten allicht proberen het ontluikende handelsconflict met India wat te dempen. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, die binnenkort een bezoek aan India brengt, zal zijn best doen het land van 1,3 miljard inwoners te vriend te houden.

Lees ook: VS hebben diplomatie ingeruild voor economische oorlogvoering

Modi zelfverzekerd

Pompeo krijgt echter wel te maken met een zelfverzekerde premier Narendra Modi. Zijn BJP-partij behaalde immers net een doorslaande overwinning in de parlementsverkiezingen. Modi zal zich dus niet zo makkelijk laten vermurwen, temeer omdat hij toch al de nodige appeltjes met de VS te schillen, bijvoorbeeld ten aanzien van de sancties tegen Iran.

Lees verder op Novini

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.