Waarom VS Groenland zouden willen kopen

Dit bericht is van Novini

blankAfgelopen weekend was er ineens het nieuws dat er in het Witte Huis serieus gesproken zou zijn over het kopen van Groenland. De premiers van het autonome Groenland, Kim Kielsen, en van moederland Denemarken wezen de suggestie prompt van de hand. Trouwe lezers van Novini weten al wat de achtergrond van de Amerikaanse belangstelling voor het eiland is.

Zo schreven wij in juni over de Chinese belangstelling voor de bodemschatten van Groenland en de Noordpool in het algemeen.

China wil bodemschatten Noord- en Zuidpool aanboren

Bodemschatten ontsluiten

In september vorig jaar meldden we reeds dat de Groenlandse regering de diplomatieke banden met China aanhaalde en met Chinese bedrijven in zee ging om de bodemschatten van het land te ontsluiten.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!

Chinezen gaan bodemschatten Groenland delven

Geopolitiek tegenwicht

Dat de Groenlandse regering juist de Chinezen in de arm neemt, heeft te maken met het verlangen van de Groenlandse bevolking om onafhankelijk te worden. Ondanks een grote mate van zelfbestuur, hoort het land immers nog bij NAVO-lidstaat Denemarken. De Verenigde Staten pachten een luchtmachtbasis in het noorden van Groenland. Van hieruit worden onder andere spionagevluchten boven Rusland ondernomen. Als Groenland onafhankelijk wordt, is het geen NAVO-lidstaat meer. Naast de gunstige voorwaarden van de overeenkomsten, ligt het voor de hand dat ook het geopolitieke tegenwicht tegenover de Amerikanen voor de Groenlandse regering een reden is met China samen te werken.

Lees verder bij Novini

2 gedachten over “Waarom VS Groenland zouden willen kopen”

 1. de link geplaatst onder het stukje “Waarom VS Groenland zouden willen kopen” in “Geopolitiek tegenwicht” komt via de opmerking “deze pagina kon niet gevonden worden ” terecht bij uitgeverij de blauwe tijger. Is dit daadwerkelijk de bedoeling?

  Beantwoorden
  • Hoi Tom,

   Ja helaas klopt de link.
   Wij hebben in het verleden vrij veel artikelen van http://Novini.nl overgenomen.
   Om de eer bij Novini te laten en om dit ook te honoreren met webpagina – bezoekers, hebben we de artikelen halverwege met “Lees verder” afgebroken waarna de bezoeker naar Novini geleid werd.

   Helaas is Novini niet meer zelfstandig en voor een deel in de Blaue Tijger over gegaan.

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.