Waarom VS Groenland zouden willen kopen

Dit bericht is van Novini

blankAfgelopen weekend was er ineens het nieuws dat er in het Witte Huis serieus gesproken zou zijn over het kopen van Groenland. De premiers van het autonome Groenland, Kim Kielsen, en van moederland Denemarken wezen de suggestie prompt van de hand. Trouwe lezers van Novini weten al wat de achtergrond van de Amerikaanse belangstelling voor het eiland is.

Zo schreven wij in juni over de Chinese belangstelling voor de bodemschatten van Groenland en de Noordpool in het algemeen.

China wil bodemschatten Noord- en Zuidpool aanboren

Bodemschatten ontsluiten

In september vorig jaar meldden we reeds dat de Groenlandse regering de diplomatieke banden met China aanhaalde en met Chinese bedrijven in zee ging om de bodemschatten van het land te ontsluiten.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!

Chinezen gaan bodemschatten Groenland delven

Geopolitiek tegenwicht

Dat de Groenlandse regering juist de Chinezen in de arm neemt, heeft te maken met het verlangen van de Groenlandse bevolking om onafhankelijk te worden. Ondanks een grote mate van zelfbestuur, hoort het land immers nog bij NAVO-lidstaat Denemarken. De Verenigde Staten pachten een luchtmachtbasis in het noorden van Groenland. Van hieruit worden onder andere spionagevluchten boven Rusland ondernomen. Als Groenland onafhankelijk wordt, is het geen NAVO-lidstaat meer. Naast de gunstige voorwaarden van de overeenkomsten, ligt het voor de hand dat ook het geopolitieke tegenwicht tegenover de Amerikanen voor de Groenlandse regering een reden is met China samen te werken.

IJsberen op weg naar Groenlandse onafhankelijkheid

Groenland als onderdeel van het Noordpoolgebied

Niet alleen de bodemschatten van Groenland zijn van belang, om de Amerikaanse belangstelling voor Groenland te begrijpen. Het gaat ook om de rest van het Noordpoolgebied. Zo meldden we in december 2017 reeds dat Rusland strategische prioriteit geeft aan het Noordpoolgebied.

“Rusland geeft strategische prioriteit aan noordpoolgebied”

Groenland als potentiële hub in de Arctische Zijderoute

Een van de manieren waarop de Russen dit vormgeven is in samenwerking met de Chinezen aan de zogeheten Arctische Zijderoute. Door het langer ijsvrij zijn van de Noordoostelijke Doorvaart en de stand van de technologie is het mogelijk om langs deze weg de scheepvaartroute tussen Oost-Azië en Europa aanzienlijk te verkorten.

Rusland en China werken aan Arctische Zijderoute

Deze Arctische Zijderoute moet gezien worden in het bredere kader van de Nieuwe Zijderoutes, alsmede in het kader van de mondiale concurrentie tussen de VS en China. Ik hield daarover in november 2018 een lezing in Leuven die vervolgens op Novini gepubliceerd is.

Oude en Nieuwe Zijderoutes. Geopolitiek als drijvende kracht in de geschiedenis

Groenland als aandeel in de Noordpool

De Amerikaanse regering heeft nu het gevoel dat ze achteropraakt bij Rusland en China en probeert weer greep te krijgen. De VS hebben echter zelf maar een klein aandeel aan de Noordpool, namelijk vanwege hun grootste deelstaat Alaska. Door Groenland te kopen, zouden de VS echter ineens een veel grotere geopolitieke speler zijn in een overlegorgaan als de Arctische Raad.

2 gedachten over “Waarom VS Groenland zouden willen kopen”

  1. de link geplaatst onder het stukje “Waarom VS Groenland zouden willen kopen” in “Geopolitiek tegenwicht” komt via de opmerking “deze pagina kon niet gevonden worden ” terecht bij uitgeverij de blauwe tijger. Is dit daadwerkelijk de bedoeling?

    Beantwoorden
    • Hoi Tom,

      Ja helaas klopt de link.
      Wij hebben in het verleden vrij veel artikelen van http://Novini.nl overgenomen.
      Om de eer bij Novini te laten en om dit ook te honoreren met webpagina – bezoekers, hebben we de artikelen halverwege met “Lees verder” afgebroken waarna de bezoeker naar Novini geleid werd.

      Helaas is Novini niet meer zelfstandig en voor een deel in de Blaue Tijger over gegaan.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.