VS blokkeert bescherming van Palestijnen, Nederland passief

Tijd voor een rechtvaardig Israël-Palestina beleid.

Help ons dat te realiseren Steun – The Rights Forum

blankEen resolutie die opriep tot bescherming van de Palestijnse burgerbevolking in de bezette Palestijnse gebieden werd vrijdag in de VN-Veiligheidsraad getroffen door een veto van de Verenigde Staten (VS). Tien landen stemden voor de resolutie. Nederland onthield zich van stemming.

Israëlisch geweld

De resolutie volgde op het Israëlische geweld tegen de Palestijnse demonstraties die onder de noemer Grote Mars van Terugkeer sinds 30 maart in met name de Gazastrook plaatsvinden. Duizenden ongewapende Palestijnen werden daarbij door Israëlische scherpschutters neergeschoten; in totaal vielen er ruim 120 doden en meer dan 12 duizend gewonden.

In reactie hierop diende Kuweit in de Veiligheidsraad een ontwerpresolutie in ter bescherming van de Palestijnse bevolking. Onder dreiging van een Amerikaans veto werd die driemaal afgezwakt. De uiteindelijke tekst sprak van ‘het overwegen van maatregelen om de veiligheid en bescherming van de Palestijnse burgerbevolking te garanderen’.

Desondanks stuitte de resolutie op een Amerikaans veto. De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley noemde de tekst ‘eenzijdig’. Volgens de Amerikanen ligt een grote verantwoordelijkheid voor het Palestijnse lijden niet bij de Israëlische bezetter, maar bij Hamas, een van de Palestijnse organisaties die zich tegen de bezetting verzet.

Geen Nederlandse steun

Tien landen, waaronder Frankrijk, Zweden, Rusland en China, stemden voor de resolutie. Opmerkelijk is dat Nederland, dit jaar lid van de Veiligheidsraad, zich – evenals Polen, het Verenigd Koninkrijk en Ethiopië – van stemming onthield.

 » Lees verder

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.