Stop CETA!

Uit de nieuwsbrief van Meer Democratie

blankDe Eerste Kamer heeft nog steeds niet besloten over CETA, het ondemocratische handelsverdrag tussen de EU en Canada. Er zijn al twee uitgebreide schriftelijke vragenrondes geweest en er is een hoorzitting gehouden met externe deskundigen. Maar de stemming is nog steeds niet ingepland.

De reden?
Alles wijst erop dat de coalitiepartijen de stemming over CETA willen vertragen tot na de verkiezingen van 17 maart a.s., omdat de kans op een stem vóór dan groter lijkt. Laat dit niet gebeuren!

Mail nu de Eerste Kamer voor een spoedige stem tégen CETA!

Via bovenstaande link komt u op een actiepagina waar u – onderaan – zelf kunt kiezen naar welke partijen u mailt. Onze tip: mail vooral naar de oppositiepartijen en dan vooral naar de partijen die nog twijfelen zoals de PvdA, 50PLUS en OSF. Vooral hen moeten we nu mee zien te krijgen. Maar heeft u een band met een andere partij, dan kunt u die uiteraard ook kiezen. U kunt de standaardemail zelf aanpassen.

De online actiepagina is van de samenwerkende organisaties tegen CETA. Dit zijn o.a. milieuorganisaties, boerenorganisaties, vakbonden en meer. Daarom staan er ook argumenten op over bijvoorbeeld milieu en sociale standaarden.

Als Meer Democratie gaat het ons echter om ondermijning van de democratie.
CETA geeft speciale voorrechten aan multinationals (en alleen zij!) om staten aan te klagen wanneer zij democratisch besluiten nemen die de kansen op winst van multinationals aantasten. Burgers of maatschappelijke organisaties krijgen die mogelijkheid niet.

Daarnaast haalt CETA zeggenschap weg van parlementen en burgers, en hevelt deze over naar ongekozen internationale ambtelijke werkgroepen die de reikwijdte van CETA verder kunnen uitbreiden. De democratie heeft steeds het nakijken!

In de Tweede Kamer hebben alleen de coalitiepartijen voor CETA gestemd – de hele oppositie was tegen. Maar in de Eerste Kamer heeft de coalitie geen meerderheid. Ze hebben de steun van één of meerdere oppositiepartijen nodig. Alles wijst er nu op dat de coalitiepartijen de stemming over de verkiezingen heen willen tillen. Ze hopen dat ze de goedkeuring van CETA dan onderdeel kunnen maken van de coalitie-onderhandelingen en CETA zo alsnog door de Eerste Kamer krijgen. Laat de coalitiepartijen merken dat u die strategie doorziet:

Roep de Eerste Kamer op om CETA nu te verwerpen!

Meer Democratie is uiteraard niet tegen handelsverdragen. Maar CETA is een bedreiging voor de democratie. Daar gaat het ons om!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.