CETA-verdrag strijdig met Nederlandse grondwet

Open brief hoogleraren:

“CETA-verdrag is strijdig met Nederlandse grondwet”

Het CETA-investeringsverdrag tussen Canada en de EU is strijdig met de Nederlandse grondwet. Dat betogen tientallen hoogleraren, advocaten en juristen in een open brief aan de Eerste Kamer.

 

Arbitragehof strijdig met Grondwet

blank
Eerste Kamer

In het CETA-verdrag is een arbitragehof opgenomen waarin buitenlandse multinationals – en alleen zij – schadevergoedingen voor soms miljarden euro’s kunnen eisen wegens normale democratische beleidswijzigingen. Zo’n arbitragehof is strijdig met de Nederlandse grondwet omdat die bepaalt (in artikel 112) dat alleen de Nederlandse rechter daar bevoegd voor is.

 

Overdracht aan ongekozen ambtenaren

Ook waarschuwen de ondertekenenaars voor de overdracht van wetgevende bevoegdheden aan ongekozen ambtelijke CETA-werkgroepen, waardoor het parlement en de burgers het nakijken hebben (en die volgens de ondertekenaars strijdig is met artikel 81 van de grondwet).

 

PvdA: stem tegen!

De Eerste Kamer stemt binnenkort definitief over CETA. Alleen VVD, CDA, D66 en mogelijk de ChristenUnie zijn voorstanders. De stem van de PvdA wordt cruciaal. In de Tweede Kamer stemde de PvdA tegen, maar de Senaatsfractie lijkt verdeeld. Wij zouden het niet uit te leggen vinden als de PvdA-senatoren voor stemmen!

Download de open brief hier

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.