Dit artikel is van Johannes Treuren
Dat meldt Hugo de Jonge tijdens de persconferentie op 1 september.
Maar wat betekent dat voor het beleid van onze minister voor volksgezondheid? Dat “de corona maatregelen het virus zo hard mogelijk moeten raken” en “dat wanneer ergens het virus ‘oplaait’ dat de kop moet worden ingedrukt”. Meer inzicht in het corona virus? In ieder geval niet bij onze minister! Virussen, en ook het corona virus, kunnen niet ‘hard worden geraakt’ of ‘de kop worden ingedrukt’. De strijdvaardigheid van de Jonge klinkt misschien bemoedigend, maar staat haaks op wat bekend is over virussen. Virussen maken deel uit van ons milieu, zijn werkelijk overal in ons lichaam en in onze omgeving aanwezig, en zijn onuitroeibaar. Soms doet zich een crisis voor, zoals bij de Ebola uitbraak in Afrika, of tijdens de varkensgriep. Maar de geschiedenis toont aan dat dergelijke momenten altijd van korte duur zijn.
Waarom? Omdat ons immuunsysteem leert om met zo’n nieuw virus om te gaan, er dus een antwoord op vindt. Het idee dat we het corona virus ‘de kop in kunnen drukken’ is daarom misplaatst en in de huidige situatie, waarin het voor onze samenleving van het grootste belang is de juiste afwegingen te maken, ronduit schadelijk. Waar vinden we dan wel goede informatie? Ik raad u aan onderstaande video van Pierre Capel te bekijken: “Afweer genoeg, ook zonder vaccin.”
Aan het eind van deze video bespreekt Pierre Capel een recent onderzoek onder 17,5 miljoen(!) Britten, dat in het wetenschappelijk hoog aangeschreven blad Nature werd gepubliceerd. Engeland heeft een zeer goed registratiesysteem voor de ziektegeschiedenis van haar inwoners, wat het onderzoek naar in dit geval de agressiviteit en dodelijkheid van het corona virus een stevige basis geeft. De uitkomst? Het sterftecijfer is vergelijkbaar met de sterfte aan het jaarlijks terugkerende griepvirus! Harde cijfers die bijna niet te geloven zijn na alle berichtgeving van de afgelopen 6 maanden. Wat blijkt hieruit? Dat het corona virus geen ‘killer’ virus is, maar zich gedraagt als de virussen die we al kennen, en dus naar alle waarschijnlijkheid na een periode van 2 á 3 maanden als vanzelf weer afneemt. Dat komt overeen met de cijfers. In de hierboven genoemde persconferentie noemt Mark Rutte dat er nu al veel meer kan wat betreft de corona maatregelen, en dat we dat te danken aan het goed opvolgen van die maatregelen in de voorbije maanden. Is dat werkelijk zo, of is dat een aanname? Het onderzoek dat door Pierre Capel wordt genoemd wijst in ieder geval in een heel andere richting.
Pierre Capel is emeritus hoogleraar immunologie,
hij geeft in deze video een prachtig (en bemoedigend!) beeld van ons immuunsysteem.
Wanneer u op de afbeelding klikt, komt u op de website van YouTube