Scholen “digitaliseren” zonder het effect daarvan te kennen

Waarom scholen “digitaliseren”
zonder het effect daarvan te kennen

Deze petitie richt zich niet tegen digitalisering maar is voor keuzevrijheid!

De Stichting Eliant maakt zich in Europees verband sterk voor keuzevrijheden van burgers. In hedendaagse taal: een lobbyorganisatie voor de burger dus. Dat is ook hard nodig want tussen de absurditeit van Europese regelwoede verstoppen zich wetjes en regeltjes die enorme invloed op onze vrijheden hebben.

Actueel is de samenleving in de ban van de digitalisering. Overheden, maar vooral het bedrijfsleven, geven hier het tempo aan, een hoog tempo. Uit angst niet snel genoeg over bruikbare werknemers te beschikken en de economische boot te gaan missen, staat het onderwijs zeker niet achteraan in de belangen rij. Bij deze belangen staat het kind natuurlijk niet centraal.

 

Het onderwijslandschap is niet immuun voor sociale trends die gestuurd worden door machtige belangengroepen. Digitalisering is de beslissende focus in de huidige agenda voor het herschrijven van de pedagogische praktijk van de toekomst in Europa. De digitale verschuiving moet beginnen op het lagere school niveau.

Wetenschappelijk onderzoek is niet eenduidig over de impact van technologie op de ontwikkeling van kinderen.

Een groeiend aantal onafhankelijke studies op het neurologische, psychologische en pedagogische vlak, trachten de langetermijneffecten van digitale apparaten  op de fysieke en mentale ontwikkeling van jonge kinderen te ontrafelen. Door de snelle opkomst van technologieën in steeds kortere tijd stellen er zich meer vragen dan er antwoorden kunnen gegeven worden.

De recentste studies over de ontwikkeling van het brein suggereren dat ervaring in de vroege kindertijd beslissend is voor het vermogen van het brein om sterke mentale verbanden te leggen.

Het menselijk brein is het verbindingsorgaan tussen de binnen- en buitenwereld. Actieve interacties met de onmiddellijke omgeving helpen kinderen om de neuronale verbindingen in hun brein te stabiliseren door mentale concepten te verbinden met fysieke acties. Interacties met reële gezichten van mensen zijn essentieel voor de ontwikkeling van communicatie-vermogens, met inbegrip van het spraakvermogen en het luisteren naar de omgeving.

De zorg om keuzevrijheid groeit.

Om de uniciteit van ieder kind te respecteren en een positief resultaat voor iedereen te garanderen, moedigt ELIANT voortdurend onderzoek aan dat de effecten van technologieën op kinderen aantoont, vanuit de overtuiging dat veranderingen in onderwijs en opvoeding gebaseerd moeten zijn op sterke feiten. Daarom ondersteunt ELIANT ten zeerste het recht van leraren, zorgverstrekkers en ouders om het laatste woord te hebben over hoe kinderen worden opgevoed door de vrije keuze tussen verschillende pedagogische methodes te laten spelen.

Onze alliantie is uiterst dankbaar indien U de petitie van ELIANT verspreidt in uw netwerken samen met onze nieuwste video die het proces toont van een gezonde ontwikkeling van de hersens.

Ga naar de petitie!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.