Saoedische politicoloog over de oorlog in Oekraïne: Je kunt niet op de VS vertrouwen

In een interview met Der Spiegel legt de Saoedische politicoloog Mansour Almarzoqi uit waarom Saoedi-Arabië de Russische operatie in Oekraïne niet heeft veroordeeld. Hij bekritiseerde de dubbele moraal van het Westen op internationaal niveau in de nasleep van de Oekraïne-crisis.
blank
Dikke rook stijgt op uit een olieopslagplaats in de Saoedi-Arabische kuststad Jeddah aan de Rode Zee op 25 maart 2022 nadat Huthi’s uit Jemen opnieuw een Aramco-installatie als doelwit hadden gekozen.

De Saoedische politicoloog en directeur van het Centrum voor Strategische Studies van het Prins Saud Al-Faisal Instituut voor Diplomatieke Studies in Riyadh Mansour Almarzoqi sprak met Der Spiegel over de “terughoudende” kritiek van zijn land op Rusland, de westerse arrogantie en het buitenlands beleid van de VS.

Op de vraag waarom Saoedi-Arabië tot dusver heeft vermeden om de Russische operatie in Oekraïne te veroordelen, antwoordde Almarzoqi dat Riyad het standpunt van sommige westerse hoofdsteden niet deelt. Zij menen dat Saoedi-Arabië deel moet uitmaken van dit conflict, aan de zijde van het Westen: “Riyad maakt geen deel uit van dit conflict en wil er ook geen deel van uitmaken,” onderstreepte de Saoedische politieke wetenschapper.

In een interview met Der Spiegel bekritiseerde Almarzoqi de dubbele moraal van het Westen in de nasleep van de Oekraïne-crisis op internationaal niveau. De Oekraïne-crisis brengt eens te meer de “hypocrisie van het Westen” aan het licht als het gaat om de waarde van mensenlevens, migratie of de soevereiniteit van natiestaten. Er is absoluut geen verschil tussen de invasie van Irak door George Bush in 2003 en de oorlog in Oekraïne. Hetzelfde Westen dat de Israëlische bezetting van Palestina aanvaardt, is nu verontwaardigd over de Russische “bezetting” van Oekraïense steden, voegde hij eraan toe.

Op de vraag hoe belangrijk Peking voor het Koninkrijk is, antwoordde Almarzoqi dat uit sommige wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat China binnen tien jaar de VS zal vervangen als ‘s werelds nummer één economie. “Onze handel met China bedroeg 76 miljard dollar in 2019, terwijl die met de VS slechts 32 miljard dollar bedroeg.”

“Een belangrijk verschil tussen zakendoen met Washington en zakendoen met Peking is dat de VS in de hele wereld hardnekkig hegemoniale, expansionistische doelstellingen nastreven en ons vervolgens vragen die doelstellingen met hen te delen. Met China daarentegen, gaat het alleen om het zaken doen.”

In verband met het strategisch partnerschap tussen de VS en Saoedi-Arabië zei de Saoedische politicoloog dat de VS niet betrouwbaar is. “Alleen een dwaas zou Washington vertrouwen. En alleen een naïef persoon zou daarop vertrouwen. Het Koninkrijk Saoedi-Arabië is geen van beide.”

“De geschiedenis leert ons dat de VS in de Tweede Wereldoorlog zelfs hun naaste bondgenoot, het Verenigd Koninkrijk, bijna in de steek lieten. Winston Churchill had de toenmalige president van de VS, Franklin Roosevelt, dringend om hulp gevraagd, maar dat mocht niet baten. Washington greep pas tegen het einde van de oorlog in toen zijn eigen strategische belangen in gevaar kwamen.”

Vervolgens bekritiseerde Almarzoqi het Westen omdat het nog steeds probeert zijn waardesysteem aan de rest van de wereld op te leggen “op een manier die geen rekening houdt met contextuele, historische of beschavingsgrenzen”.

De Saoedi’s hebben onlangs te kennen gegeven dat hun relatie met Washington onder de regering-Biden is verslechterd, en zij willen meer steun voor hun interventie in het Jemen-conflict. De Ansarollah (beter bekend als “Huthis”) hebben onlangs hun vergeldingsaanvallen op oliefaciliteiten in Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten geïntensiveerd. De Amerikaanse president Joe Biden heeft echter al enkele militaire capaciteiten en strijdkrachten uit de Golfregio teruggetrokken (waaronder Saoedi-Arabië) om zich meer op China te richten.

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.