Rusland – een tocht door een gecanceld land, afl. 2

Aflevering 2: Kaas, koeien, hennep en de kwaadaardige geit “Merkel”

blank
Oleg Sirota

Importsubstitutie is geenszins een nieuw onderwerp in Rusland. Het was in 2014 al in ieders mond, toen Parmezaan, Serranoham en vele andere producten plotseling uit de winkels verdwenen. De boosdoener was een voedselembargo dat de invoer verbood van bepaalde landbouwproducten, grondstoffen en levensmiddelen uit landen die economische sancties tegen Rusland hadden ingesteld. Het allereerste product dat het slachtoffer van deze culinaire catastrofe werd, was de kaas.

Maar terwijl sommigen bittere tranen vergoten, zagen anderen hun kans schoon. Als eerste en belangrijkste Oleg Sirota – inmiddels waarschijnlijk de beroemdste kaasproducent van Rusland. Niet ver van Moskou heeft hij een heel kaasimperium opgebouwd dat je beslist niet mag missen!

Toelichtingen:
De kaasmakerij van Oleg Sirota bevindt zich ca. 40km ten westen van Moskou.
Het woord СЫР dat in begin prominent in beeld komt, betekent KAAS.

blank
Van Moskou naar de kaasmakerij

blank
Een uit Zwitserland geïmporteerde kaasrobot,
die de kazen met loog insmeert

 

blank
Overzicht van het terrein van de kaasmakerij

De kaasmakerij is vrij grootschalig, bezit eigen stallen en een opslagplaats voor 50.000 kazen. Oleg Sirota heeft 150 ha gepacht als weideland en voor de aanbouw van hennep. Vanwege de sancties is het momenteel onmogelijk om een traktor te kopen, de wachttijden zijn lang. En uit het buitenland mogen geen landbouwmachines en ook geen onderdelen daarvoor geleverd worden.

De kippenstal wordt op deze boerderij de Верховняа Рада (Vechovnaja Rada) genoemd. Dit wordt in de Video niet toegelicht, maar Verchovnaja Rada is de naam van het Oekraïense parlement. Vond ik wel grappig.

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.