Rusland bezorgd over de schending van mensenrechten in Nederland

Het Russische Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op 26 maart 2021 een verklaring afgegeven over het politieoptreden tegen de tegenstanders van de coronamaatregelen in Nederland. Bij deze mededelingen van het ministerie worden altijd tal van onderdelen aangekaart, maar een ervan had dit keer betrekking op Nederland.

 

[begin van de vertaling]

De internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International roept op om een grondig onderzoek in te stellen naar de rechtmatigheid en de gegrondheid van de middelen die de Nederlandse politie heeft toegepast om de demonstranten op 14 maart in bedwang te houden

De hele wereld heeft met huivering kennis genomen van de onmenselijke brutaliteit waarmee de Nederlandse ordehandhavers de recente protesten in Den Haag, tegen de in het Koninkrijk geldende beperkingen in verband met het coronavirus hebben onderdrukt. De in omloop zijnde videoclips zijn meer dan  veelzeggend: demonstranten werden uiteengedreven met waterkanonnen, aangevallen met honden, op het hoofd geslagen met knuppels en een vrouw werd zelfs onder de wielen van een auto geduwd. En dat in een land dat zichzelf heeft uitgeroepen tot het toonbeeld van democratie en de eerbiediging van de mensenrechten, het juridische Mekka van de vrede.(1)b.v. het Vredespaleis met de bijbehorende organisaties

Het is niet de eerste keer dat de Nederlandse politie op deze manier “de orde heeft gehandhaafd”. Laten we  niet vergeten wat er bij de protesten in januari gebeurd is. Toen raakten tientallen mensen gewond en honderden werden aangehouden.

Maar deze keer gingen de Nederlandse ordehandhavers te ver, zelfs naar de maatstaven van Amnesty International, die er tot nu toe de voorkeur aan gaf te zwijgen. De mensenrechtenactivisten waren geschokt door dergelijke wreedheden en riepen op tot een grondig onderzoek naar de legitimiteit en adequaatheid van het politieoptreden.

En hoe zit het met de officiële autoriteiten? De regering weigerde inhoudelijk commentaar te geven. De enige reactie op de gebeurtenissen was een verklaring van de minister van Volksgezondheid dat hij de protesten van de mensen tegen de corona-maatregelen, betreurde. In plaats van verontschuldigingen aan te bieden, beschuldigde het hoofd van de Haagse politie de demonstranten ervan “het gebeuren uitgelokt te hebben” en dat de schokkende video’s “uit hun verband waren gerukt”. Dat is democratie en bescherming van de mensenrechten op zijn Nederlands.

[einde van de verklaring]

Is dit Russische propaganda en een retourkoets voor het uitroepen van sanctie tegen Rusland in het kader van de EU?
Wat is ervan waar?

Dat Amnesty Nederland ertoe stelling heeft genomen, blijkt te kloppen.

blank

Ook de internationale tak van de organisatie heeft een verklaring afgelegd. Amnesty International calls for probe into police Malieveld violence, dus “Amnesty roept op het politieoptreden te onderzoeken“.

In het AD valt te lezen dat korpschef van Essen verklaard heeft:

,,Het maatschappelijk ongenoegen over maatregelen tegen corona neemt toe, de effecten van de maatregelen laten zich ook in steeds meer sectoren zien. Dat leidt tot meer protesten die ook nog verharden. Wij worden als politie gezien als het gezicht van maatregelen die we niet zelf hebben bedacht. Onze mensen worden tijdens demonstraties aangesproken op het beleid. ‘Kom naar onze kant’, wordt bijvoorbeeld gezegd. Ook zoeken demonstranten bewust de confrontatie op, met wapentuig. We willen begeleiden, tussen betogers staan, maar moeten steeds vaker begrenzen, waarbij we tegenover betogers komen te staan. En we zien ons steeds vaker genoodzaakt geweld te gebruiken.”

De politie wordt dus door het gedrag van de demonstranten genoodzaakt hard op te treden.

Dagmar Oudshoorn van Amnesty International  stelt dat er onderzoek gedaan moet worden naar disproportioneel geweld. De wapenstok mag alleen gericht worden op armen en benen en niet op het hoofd. De politie werd dan weliswaar in enkele gevallen ook door demonstranten aangevallen, maar als je het geweldsmonopolie hebt, heb je ook bepaalde verplichtingen, De politie moet altijd kijken wat gerechtvaardigd is.(2)Video eveneens van het AD

 

Voetnoten[+]

1 gedachte over “Rusland bezorgd over de schending van mensenrechten in Nederland”

  1. (Sorry Liz, deze reactie was in de spambox terecht gekomen)
    Dat de politie zelf het geweld uitlokt dmv de Romeo’s word niet gezegd door de politie,zo word er extra geframed dat de demonstratie beëindigd moest worden vanwege geweld van de kant van de demonstranten, het is misselijkmakend hoe de politie alles verdraaid om het buitensporige geweld goed te praten en onafhankelijk onderzoek word gewoon niet gedaan, politie krijgt de opdracht van de driehoek om extra hard in te grijpen, vooral op het hoofd te slaan om volgende demo’s te ontmoedigen, ook krijgen zij de opdracht om iedereen aan te pakken: vrouwen, kinderen en bejaarden, dit is Nederland anno nu: een dictatuur! Nederland veroordeeld het geweld in Myanmar Macaria zelf geen haar beter, misschien is dit een tactiek om de politie in een kwaad daglicht te zetten zodat er straks het eu leger kan worden ingezet, omdat als dit zo door gaat word het een burgeroorlog en heeft het kabinet het eu leger heel hard nodig, zodat misschien voorkomen kan worden dat het kabinet niet uit het Binnenhof getrokken word

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.