Rusland – een tocht door een gecanceld land, afl. 1

Aflevering 1: De tocht begint

De grote uittocht: Sinds eind februari hebben talloze westerse bedrijven Rusland verlaten – of tenminste aangekondigd dat ze dat van plan zijn. Sommige dingen waren in het begin inderdaad nogal moeilijk voor veel Russen. Bijvoorbeeld de sluiting van alle McDonalds restaurants. Maar de treurnis hoefde niet lang te duren, want de keten ging al snel weer open. Alleen met een andere – Russische – eigenaar en onder een nieuwe naam.

Maar smaken deze hamburgers nog steeds als vanouds? Margo Zvereva en Ilja Jenin namen een proef – en kwamen toen gelijk met een gedurfde onderneming op de proppen: namelijk om met een Russische auto helemaal naar Dagestan in het diepe zuiden van het land te reizen en te kijken wat er in het nieuwe Rusland verder nog aan de hand is op het gebied van importsubstitutie…

McDonalds heet nu Вкусно – и точка, of te wel Lekker – punt uit, verder is er niet veel veranderd, de lokalen van de fastfood-keten zijn niet veranderd.

Margo Zvereva, die in Duitsland leeft, twijfelt eraan dat er in Rusland na invoering van de sancties nog fatsoenlijke kleding te kopen is en met onderdelen voor apparaten en auto’s zal het ook wel slecht bestelt zijn.

blank
Russische kledingzaak

Ilja Jenin stelt haar daarom voor zelf polshoogte te nemen.

De dialogen worden in het Russisch gevoerd, maar zijn helaas volledig Duits nagesproken (ik had het zaakje toch zoooo graag ondertiteld).

Na een versnapering bij Lekker – punt uit genoten te hebben, beginnen de twee aan een winkeltocht door een Russisch warenhuis. Margo vindt wel het een en ander om aan te trekken.

Voor mij ziet dit er net zo uit als bij V&D, alleen ruimer opgezet.

De twee vermijden angstvallig om de naam van het warenhuis te noemen, maar ergen is te zien dat de zaak Святая (Svjataja) heet, vermoedelijk in Moskou.

blank
Russische 2de hands auto’s

Daarna wordt een auto gekocht, dat volgens de afspraak van  Russische makelij  dient te zijn.

Voor mij zien de auto’s op de achtergrond behoorlijk modern uit, maar ik heb me dan ook nooit voor auto’s geïnteresseerd. Het enige exemplaar dat ik herken, is het zachtgroene gevaarte op de voorgrond, een zogeheten Буханка (Boechanka, liefdevol het broodje genoemd, maar officieel een OeAZ 452).(1)https://nl.wikipedia.org/wiki/OeAZ_452 Het ontwerp stamt nog uit Sovjet-tijden, maar wordt nog steeds nieuw gemaakt. Dit is het bestelbusje dat ik voor de reis zou kiezen, misschien uit een soort jeugdsentiment. Wie trouwens net als ik, nu gefascineerd is door dit broodtrommeltje, moet beslist een video van iEarlgrey bekijken. De blogger van het kanaal iEarlgrey heeft een dergelijk busje cadeau gekregen en heeft daarmee hulpgoederen naar Loegansk en Donetsk geleverd.

blank
Lada Niva Travel

En dit wordt het dan uiteindelijk – een Lada Niva Travel.

 

 

Voetnoten[+]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.