Poetin bezoekt Noord-Korea en Vietnam

Op 18-20 juni 2024 was Poetin op reis, dat wil zeggen niet in Moskou. Eerst was hij in Jakoetië, een van de meest oostelijke gebieden in Rusland, en omdat hij toch in die contreien was heeft hij ook nog even twee bliksembezoeken aan Noord-Korea en Vietnam gebracht. Bliksembezoeken, in die zin, dat hij laat in de nacht aankwam, de volgende dag feestelijk onthaald werd en weer vertrok. Dit mag nu de indruk wekken dat Poetin spontaan wat bezoeken afgelegd heeft om het Westen dwars te zitten, maar alles andere is waar. Als ik de ontvangstceremonies zo bekijk, was alles van langer hand voorbereid. Poetin had ook een hele stoet ministers mee gebracht en er werden een grote hoeveelheid verdragen getekend. Maar een ding is zeker – de Amerikanen waren verrast en ontstemd. Zo verrast zelfs, dat drie dagen later een hoge ambtenaar van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Daniel Kritenbrink, erop uitgestuurd werd om Vietnam weer op “het rechte pad” te brengen (Noord-Korea wordt kennelijk als hopeloos geval beschouwd).

Het Russische Nieuws schrijft:(1)Поездка Путина в Азию изменила расклад сил в мире

“Poetins reis naar Azië heeft het machtsevenwicht in de wereld veranderd”

Mijns inziens kon dit wel eens kloppen, we staan op de drempel van een nieuw tijdperk, waarin de VS niet meer de boventoon voeren, maar de politieke richting bepaald wordt door de BRICS+.(2)Ik heb me hier nog voorzichtig uitgedrukt. Een bekende Rusland-expert, Gilbert Doctorow stelt: Poetin heeft de wereld gered! Doctorow denkt, dat deze zet van Poetin eindelijk de neo-cons heeft wakker geschud en dat ze zullen inzien dat Rusland niet isoleert is, maar dat de globale meerderheid … Lees verder...

blank De beelden van het ontvangst in Pjongjang zijn overweldigend, overall hangen Poetin-portretten en Russische vlaggen. blankPoetin noemt het ontvangst in Hanoi “zeer warm, en daarmee bedoel ik niet alleen de temperatuur” (het was ca. 40 graden)

Op de Kremlin-website zijn er zeer veel beelden van de ontvangst in Noord-Korea en Vietnam te vinden, die een goede indruk van de staatsbezoeken geven.(3)Noord-Korea, Pjongjang en Vietnam, Hanoi

Van de verdragen die in Noord-Korea werden ondertekend, is de belangrijkste zeker een samenwerkingsverdrag op strategisch (militair) gebied. Poetin zegt hierover:

“Het alomvattende partnerschapsverdrag dat vandaag is ondertekend, voorziet onder meer in wederzijdse bijstand in geval van agressie tegen een van een in het document opgenoemde partijen.  Ik wil de aandacht vestigen op de verklaring van de Verenigde Staten en andere NAVO-landen over de levering van precisiewapensystemen voor de lange afstand, F-16-vliegtuigen en andere hightech wapens en uitrusting, bedoelt voor aanvallen op Russisch grondgebied. In feite is dit niet alleen een verklaring, maar een constatering van feiten die reed gebeuren.”

De constatering van “het gebeurt al” – is relevant in de context van wederzijdse bijstand. Anders zou Poetin in zijn toespraak het artikel over wederzijdse bijstand niet hebben gekoppeld aan aanvallen op Russisch grondgebied. Vorige week heeft de Democratische Volksrepubliek Korea de betrekkingen met ons geformaliseerd als militaire bondgenoot. De Democratische Volksrepubliek Korea is onze buur in het Verre Oosten en een heel Rusland als bondgenoot hebben, betekent voor voorzitter Kim Jong-un een nieuw tijdperk.(4)Vesti Nedli

De spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea lopen weer op, wat te danken is aan de Amerikaanse pogingen om Zuid-Korea nog nauwer in het “Transatlantische blok” te betrekken en de druk tegen China op te bouwen. In 2019 had president Trump het nog voor elkaar gekregen (een wapenfeit, gezien het Amerikaanse binnenlandse beleid, als ook internationaal) om de betrekkingen met Noord-Korea enigszins te normaliseren.

Zuid-Korea heeft tot nu toe nauwelijks aan de sancties tegen Rusland meegedaan, na de nieuwe Russisch-Koreaanse overeenkomst, dreigt Zuid-Korea nu rechtstreeks wapens aan Oekraïne te zullen leveren, dit gebeurde al lang, maar Zuid-Korea verkocht dan zogenaamd munitie aan de VS en de VS droeg deze daarna aan Oekraïne over. Poetin heeft al gewaarschuwd dat Zuid-Korea rechtstreeskse wapenleveringen aan Oekraïne beter uit het hoofd kan laten.

Poetin vergeleek de sancties tegen Noord-Korea met de blokkade van Leningrad tijdens de Tweede Wereldoorlog. Net als in Leningrad zijn in Noord-Korea vele duizenden mensen aan de honger gestorven. Deze hongersnood was een direct gevolg van de opgelegde sancties en Poetin pleit er ook voor dat sancties als strafmaatregelen internationaal afgeschaft worden. Indien sancties inderdaad afgeschaft zouden worden, verliezen de VS daarmee hun belangrijkste beleidsinstrument.

Hoewel er ook een internationale component bij was, was het bezoek in Vietnam toch vooral op nauwere economische betrekkingen gericht. Zo heeft Russland onder andere belooft bij de bouw van een methaanterminal te helpen voor het verwerken (regasification) van uit Rusland geleverd LNG. Naar Vietnam bestaan er (vooralsnog?) geen gaspijplijnen, alles moet per schip aangevoerd worden.

Het internationale element bestond in wezen uit een wederzijdse belofte zich niet bij een tegen China gericht bondgenootschap aan te sluiten. De VS zouden maar al te graag een “coalition of the willing” in het Zuid-Oost-Aziatische regio willen vormen, maar het lijkt erop alsof niet iedereen daarvoor te vinden is, zo is bijvoorbeeld Australië op een zekere afstand gegaan van AUKUS, bepaalde kringen beginnen zich te realiseren dat een goede relatie met China voordeliger is, dan een met bondgenoten bijna aan het andere einde van de wereld.

Aangaande de Russisch-Vietnamese betrekkingen werd gesteld:

We hebben een hele reeks kwesties op de regionale agenda besproken, evenals actuele internationale onderwerpen. Ik wil benadrukken dat de standpunten van Rusland en Vietnam grotendeels overeenkomen of dicht bij elkaar liggen,” zei Poetin in Hanoi. – Wij zijn geïnteresseerd in het opbouwen van een betrouwbare veiligheidsarchitectuur in de regio Azië-Stille Oceaan (APR), die gebaseerd zal zijn op de beginselen van niet-gebruik van geweld en vreedzame oplossing van geschillen. Er zal geen plaats zijn voor gesloten militair-politieke blokken.

Wij zullen geen allianties aangaan met derde landen om geen afbreuk te doen aan elkaars onafhankelijkheid en soevereiniteit. We zullen bijdragen aan vreedzame samenwerking in de regio,” zei Tô Lâm (de president van Vietnam) over één van de Russisch-Vietnamese overeenkomsten.(5)Vesti Nedeli

 

 

 

 

 

 

Voetnoten[+]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.