Meekijk-vrij internet?

Hier volgt de nieuwsbrief van Freedom.nl, de enige internet provider die werkelijk voor de gebruiker gaat. Wij vinden dit initiatief zo belangrijk voor de toekomst, dat we het nog eens onder de aandacht brengen. Dat deden we hier ook al.:-)

Vertel het verder!

 

Beste leden en sympathisanten van Freedom Internet,

Anderhalve maand geleden ging Freedom Internet van start. We zijn anderhalve maand verder, dus hoog tijd voor een update!

Crowdfundsucces, grote aantallen founding members en (te) grote drukte
blankOorspronkelijk was het de bedoeling dat we na uiterlijk drie maanden 1,25 miljoen euro opgehaald zouden hebben om van start te kúnnen gaan met dat plan B. Maar dat bedrag was vrijwel direct al binnen. Na 3,5 dag zaten we op de maximale 2,5 miljoen euro die we via de crowdfundactie op móchten halen. Iedereen die heeft geïnvesteerd: echt ontzettend veel dank daarvoor! Er hebben heel veel mensen zitten F5-en toen de 2,5 miljoen in zicht kwam. 😉
En dan kwamen de bijdragen ook nog eens grotendeels van (meer dan 3.000) particuliere investeerders, wat -gezien de reacties van media en allerlei bedrijven en organisaties waar we contact mee hebben gehad- onverwacht was.

Exact een week na de lancering van de crowdfundactie lanceerden we Freedom Internet (www.freedom.nl). We hoopten na een week 5.000 founding members te hebben, maar zaten na die week al op een cijfer met vier nullen er achter… Ook dat ging dus veel sneller dan gedacht. We zitten inmiddels heel ruim boven het minimum aantal founding members dat nodig was om verder te kunnen. Ook daarvoor veel dank!

Helaas was het wel zo verschrikkelijk druk in die eerste periode, dat we nauwelijks in staat waren om iedereen even snel van een antwoord of oplossing te kunnen voorzien. In de meeste gevallen volgde een antwoord binnen één à twee dagen, maar soms duurde het helaas langer. Inmiddels is de behandeltijd van vragen die naar helpdesk@freedomnet.nl gestuurd worden veel korter gelukkig. We draaiden al die tijd nog steeds volledig op vrijwilligers. Sommigen daarvan deden dat (meer dan) fulltime. We blijven dat heel erg bijzonder vinden. Er zijn dit jaar talloze klanten, sympathisanten en (oud-)medewerkers geweest die belangeloos kortere of langere tijd hebben geholpen of dat nog steeds doen. De betrokkenheid om idealen en waarden overeind te houden is zo groot, dat is voor ons ook de belangrijkste motivatie om nu zo snel mogelijk door te schakelen naar het kunnen aanbieden van internet.

Een fantastisch kantoor en hele leuke medewerkers
Dankzij het opgehaalde geld van de crowdfundactie konden we meteen van start. We hebben kantoorruimte gehuurd in Amstelveen, waar we in een ontzettend leuk pand met een huiselijke sfeer en dito uitstraling zitten. Het voelt goed en het is erg gezellig. Dat is natuurlijk vooral ook te danken aan de mensen die er rondlopen. Dat worden er steeds meer, want… de eerste medewerkers van Freedom Internet zijn inmiddels in dienst! De meesten van hen zijn afkomstig van XS4ALL. Iedereen is tot op het bot gemotiveerd om er iets moois van te gaan maken.

Plannen voor de komende tijd
Nog steeds komen er dagelijks veel aanmeldingen binnen voor het founding membership op www.freedom.nl. Daar zijn we heel blij mee, en we vinden het ook heel bijzonder. Want we hebben sinds de livegang op 11 november helemaal niets meer gecommuniceerd richting de media. Toch blijven de aanmeldingen maar binnen komen. Het sterkt ons in de overtuiging dat we op de goede weg zijn en dat Freedom Internet ook op lange termijn levensvatbaar is. We zijn nu hard bezig met het het op poten zetten van de organisatie. Het heeft anno 2019 natuurlijk nogal wat voeten in de aarde om een provider te worden. We sluiten partnerships (zoals met BIT en VoipGrid, bedrijven die ons helpen met serverruimte en voice-over-IP diensten), we regelen contracten voor de levering van modems (met AVM, voor de FRITZ!Boxen uiteraard!), we zijn in gesprek met een TV-aanbieder, we richten orderstraten in, we regelen de administratie van zowel het kantoor als de klanten, we zetten een professionele helpdesk op, we maken een compleet nieuwe website waarop internetdiensten kunnen worden besteld, we nemen zoals gezegd personeel aan, we zien stichting Appeltaart verder vorm krijgen (de aandeelhouder van de BV en bewaker van het Corporate Charter), we vragen de Raad van Advies om hun eerste adviezen, we regelen alle logistiek voor het verzenden van de modems en het plannen van monteurs. Kortom een hele lange lijst to-do’s!
Het is onze hoop dat we zoals eerder aangekondigd nog in het eerste kwartaal van 2020 de eerste internetaansluitingen kunnen leveren. Waarschijnlijk zal dit in maart zijn. Tot die tijd communiceren we nog niet zoveel naar buiten toe, we willen eerst alles echt goed opbouwen. In de tussentijd kun je als founding member natuurlijk gebruik maken van je @freedom.nl-mailadres, of van e-mail op je eigen domeinnaam. En mocht je willen helpen; maak dan ook je buurman of schoonmoeder alvast lid van Freedom. Op https://www.freedom.nl/vertel-het-verder staat een eventuele voorbeeldmail die je daarvoor zou kunnen gebruiken.

Paradiso
Iedereen die in aanmerking komt voor kaarten voor de ‘launch party’ in Paradiso krijgt daar binnenkort meer informatie over. Dit betreft de eerste 500 mensen die minimaal 1.000 euro investeerden, plus nog enkele honderden uit een loting die binnenkort plaatsvindt. Iedereen die heeft meegedaan aan de crowdfunding doet daar automatisch aan mee. Zet de avond van zondag 29 maart 2020 alvast in je agenda, want dan gaat het gebeuren! Exacte tijden, programma en informatie over de kaarten volgen later.

Cadeautje voor founding members
Op eerste kerstdag geven we iedereen een cadeautje! Op deze dag zal het aantal extra beschikbare mailboxen op je domeinnaam worden verhoogd van twee naar vier. Je kunt deze aanmaken op https://dashboard.freedom.nl.

We hebben veel mails gehad van mensen die ook graag een Freedom Internet t-shirt zouden willen hebben zoals dat her en der op foto’s in de media en op www.freedom.nl te zien was. Ook dat kan vanaf nu, en wel op https://www.freedom.nl/producten/freedom-t-shirt.

Freedom op BNR
Er zijn deze week opnames gemaakt voor het BNR-programma ‘BNR in bedrijf’. Ze interviewden ons een half uur lang op het hoofdkwartier in Amstelveen over het afgelopen jaar, en over de toekomst van Freedom. Wellicht leuk om hier naar te luisteren. De uitzending wordt veelvuldig uitgezonden: 25 december om 15:30 en 21:30, 26 december om 00:30, 03:00 en 08:30, 27 december om 01:30, 28 december om 04:00 en 12:00, 29 december om 00:00, 08:30, 15:30 en 22:00, 30 december om 19:30, 31 december om 22:30 en 1 januari om 04:30. Op https://www.bnr.nl/podcast/in-bedrijf/10397606/het-gevoel-van-xs4all-in-een-nieuw-bedrijf staat alvast een aankondiging, en er komt ook een podcast van op www.bnr.nl/inbedrijf (deze is dinsdag al beschikbaar).

Op Emerce staat trouwens ook nog een leuk overzicht van wat er dit jaar gebeurde: https://www.emerce.nl/nieuws/2019-muiterij-xs4all, en op https://www.freedom.nl/nieuws/in-de-media vind je een overzicht van de berichtgeving in de media rond de lancering van Freedom.
Fijne feestdagen en tot volgend jaar!

Anco Scholte ter Horst
Namens Freedom Internet

Vertel het verder!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.