Kamervragen over kwetsbaarheid cashloze samenleving

De SP heeft minister Hoekstra van Financiën vragen gesteld over de kwetsbaarheid van een volledig cashloze samenleving en of de minister van plan is om gemeenten te dwingen contant geld te accepteren. Onlangs werd bekend dat burgers bij verschillende Nederlandse gemeenten alleen nog kunnen pinnen.

Iets wat voor Kamervragen van het CDA, GroenLinks en de VVD zorgde. Het beleid om alleen pinbetalingen te accepteren zou ouderen en mensen in de schuldsanering in de problemen brengen. SP-Kamerleden Van Raak en Leijten vragen de minister nu of hij het ermee eens is dat mensen die niet willen pinnen nog steeds een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs moeten kunnen aanvragen. Ook vragen de Kamerleden of Hoekstra de “zorgwekkende trend” ziet dat er niet alleen bij overheidsinstellingen, maar ook bij semipublieke diensten zoals het openbaar vervoer niet meer contant betaald kan worden.

Tevens moet de minister ook zijn mening geven over de kwetsbaarheid van een cashloze samenleving. “Deelt u de mening dat samenlevingen kwetsbaarder worden als er alleen nog maar digitale betalingen geaccepteerd worden, onder andere door het optreden van hackers en een grote afhankelijkheid van banken? Zo nee, waarom niet”, aldus de vraag van Van Raak en Leijten. Afsluitend vragen de SP-Kamerleden of de minister bereid is om gemeenten en publieke instellingen te dwingen om contant geld te accepteren. De minister heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden (pdf).

Verscheen op security.nl

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.