Hoe zit dat nu met de IC’s?

Dit bericht komt van Ad Broere

Stichting Nice publiceert al jaren cijfermatige gegevens over IC opnames. De onderstaande tabel heeft betrekking op 2018:

 

blank

“Mijn dochter werkt op het callcenter in …. waar 700 bellers niets te doen hebben. Ze hebben nog geen call per dag en iedereen die er wat van zegt wordt de laan uitgestuurd met de mededeling dat ze een geheimhoudings contract getekend hebben.”

en deze gegevens hebben betrekking op 2019:

blank

 

Longontsteking, sepsis, hartstilstand, verkeerde medicatie, drugs zijn belangrijke redenen voor opname op de IC.

‘Sepsis is een levensbedreigende ontstekingsreactie in het gehele lichaam als reactie op een infectie en kan leiden tot beschadiging van eigen lichaamsweefsel, orgaan falen en de dood.’ en ‘Infecties leiden vaak tot lokale ontstekingsreacties maar kunnen ook leiden tot een algemene ontstekingsreactie van het hele lichaam. In dat geval spreken we van sepsis (bloedvergiftiging). Deze zeer ernstige toestand ontstaat vaak als micro-organismen (bacteriën, parasieten (malaria), gisten (candida) of schimmels) in de bloedbaan terechtkomen. De oorzaak kan ook zijn dat niet de micro-organismen zelf, maar de schadelijke stoffen die zij produceren in de bloedbaan terechtkomen.’ (bron Stichting NICE)

Zowel in 2018 als in 2019 is er een relatief hoog aantal opnames geweest voor sepsis. De reacties, die worden beschreven als gevolg van besmetting met Sars-CoV-2 komen overeen met die van sepsis zoals hierboven beschreven. Schade aan de longen, het hart. Uit de berichtgeving lijkt het dat deze infectieschade nieuw is en typerend is voor Sars-CoV-2, maar dat is dus niet juist.

Het aantal opnames van patiënten met covid is tot 21 oktober 3.998. Een aantal dat ten opzichte van de aantallen opnames in de jaren 2018 (40.949 voor niet chirurgische diagnosen) en 2019 (39.654 opnames) niet direct onrustbarend afsteekt.

blank

 

Het is opvallend dat er over andere IC opnames dan voor covid in 2020 niets te vinden is op de site van Stichting NICE. Er is geen publieke informatie beschikbaar over opnames vanwege longontsteking, sepsis, hartstilstand en overdosis in 2020. Het lijkt alsof er geen andere ziekte is dan covid-19. Zolang de gezondheidszorg geen duidelijke met de voorgaande jaren vergelijkbare informatie verschaft, kan niet zonder meer op de gegevens over covid-19 worden vertrouwd. Op 21 oktober 2020 liggen er 472 patiënten met covid op de ic’s volgens deze informatie. Maar het zouden ook patiënten kunnen zijn met longontsteking, sepsis, verkeerde medicatie et cetera. Als men wil dat wij – domme burgers – geen verkeerde conclusies trekken, stop dan met deze selectieve informatie.

Dit bericht hebben we overgenomen van Ad Broere

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.