Hoe mooi zou het zijn als je bij de geboorte een chip krijgt

blankEen opmerkelijke uitspraak over het krijgen van een chip bij de geboorte door een gemeentesecretaris van de gemeente Bloemendaal die bij de werkgroep Digitale Identiteit van Samen Organiseren is betrokken heeft voor vragen in politiek Den Haag gezorgd.

“Hoe mooi zou het zijn als je direct bij je geboorte een chip krijgt die je in je hele verdere leven kunt gebruiken? Bijvoorbeeld bij het aanvragen van een rijbewijs, bij het leasen van een auto, de aangifte van een geboorte, een bezoek aan de notaris, bij het afsluiten van een hypotheek of bij opname in een ziekenhuis”, laat Wilma Atsma in een magazine van iBestuur weten (pdf). IBestuur is een platform over i-overheid en wordt mede mogelijk gemaakt door het bedrijfsleven en het ministerie van Justitie en Veiligheid

“Als je nu de overstap wilt maken van ziekenhuis A naar ziekenhuis B, moet je zelf de informatie meenemen in een mapje. Terwijl de meeste ziekenhuizen wel digitaal werken, maar vaak onderling nog niet kunnen uitwisselen. Dat is toch van de zotte. Zo’n persoonlijke chip zou ook goed van pas komen bij het stemmen”, stelt Atsma verder. De digitale identiteit is één van de speerpunten van de Taskforce Samen Organiseren van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

blankSP-Kamerlid Alkaya heeft naar aanleiding van de uitspraken Kamervragen aan minister Ollongren van Binnenlandse Zaken gesteld. Zo wil Alkaya weten of de minister het eens is met de uitspraak dat het mooi zou zijn om een chip bij de geboorte te krijgen. Volgens het Kamerlid gaat een dergelijk plan te ver. “Deelt u de mening dat nadenken over digitale identiteiten en chips in lichamen, op zijn zachtst uitgedrukt, een stap te ver is nu er nog geen goede Basisregistratie Personen (BRP) is en DigiD onveilig is? Zo nee, waarom niet?”, aldus een andere vraag aan de minister.

Minister Ollongren moet daarnaast haar mening geven over de ethische bezwaren van een dergelijk plan. “Deelt u de mening dat er ontzettend veel ethische bezwaren en bezwaren op heb gebied van privacy kleven aan het creëren van zo’n “digitale identiteit” en het plaatsen van chips in mensen bij de geboorte? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe wordt dit geborgd bij de werkzaamheden van de Taskforce Samen Organiseren?”, vraagt Alkaya verder (pdf). De minister heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Update

Hoofdredacteur Peter Lievense van iBestuur laat in een reactie aan Security.NL weten dat het niet om het inbrengen van chips bij pasgeborenen gaat. “Het gaat over een chip in bijvoorbeeld een identiteitsbewijs. Het zou mooi zijn als je direct bij je geboorte een elektronische identiteit krijgt die je de rest van je leven kunt gebruiken.” Lievense heeft SP-Kamerlid Alkaya nu gevraagd om de vragen aan de minister aan te passen. De inleiding van dit artikel is hierop ook aangepast. Bij het originele artikel van iBestuur, die net als de pdf offline is gehaald, was echter wel een injectienaald met een rfid-chip te zien.

VNG, opdrachtgever van de special laat het volgende weten: “VNG Realisatie betreurt het dat door de combinatie van de oorspronkelijke illustratie en de verwijzing in kop en tekst naar ‘geboorte’ ten onrechte de indruk kon ontstaan dat geïnterviewde gemeentesecretaris Atsma pleitte voor het inbrengen van een chip bij een pasgeborene.”

Bron: Security.nl Verscheen op: 30-03-2018

Lees ook:
Un-plans-implant-everyone-biometric-id

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.