Uraniumverrijking – Vijanden van Iran liegen alles bij elkaar

Dit bericht is van Novini

blankIn de afgelopen dagen konden we zien hoe de Amerikaanse tegenstanders van het nucleaire akkoord met Iran zich opwonden over het feit dat Iran een bepaling over uraniumverrijking uit datzelfde akkoord overtrad. Terwijl ze zelf dat akkoord jarenlang afgekraakt en uiteindelijk opgezegd hebben. Als het niet zo serieus was, zou het lachwekkend zijn. In het kielzog van Bolton en Netanyahu liegt ook Trump, dat Iran hiermee er op gericht zou zijn om kernwapens te maken. 

Aan de ene kant doen de tegenstanders alsof het akkoord met Iran het ergste akkoord ooit was. Tegelijk doen ze verontwaardigd nu Iran een bepaling ervan (ruim van tevoren aangekondigd) overtreedt door de uraniumverrijking lichtelijk op te voeren. Dit gedrag van politici als Bolton en Pompeo is vooral voor de bühne. Zij willen juist dat het akkoord faalt. Dat willen ze al jaren. Maar nu Iran een bepaling ervan lichtelijk overtreedt om de druk op de andere deelnemers aan het akkoord op te voeren, beroepen de tegenstanders van het akkoord zich ineens op het akkoord. Ze doen dat omdat ze een kans zien om Iran nog meer sancties op te leggen. Ze hopen dat het akkoord tussen Iran en de overige permanente leden van de VN Veiligheidsraad+Duitsland  uiteenvalt, zodat ze hun excuus hebben voor een gewapend conflict.

Blijf op de hoogte van nieuws, opinie en achtergronden: Volg Novini!

Bolton, Netanyahu en Trump propageren dezelfde leugen

Dat de tegenstanders van het akkoord zich nu ineens weer op het akkoord beroepen, gaat gepaard met een leugen. Het is de leugen dat de enige reden die Iran zou kunnen hebben om de uraniumverrijking op te voeren, is om kernwapens te maken. Bolton, Netanyahu en in hun kielzog Trump hebben in de afgelopen dagen alle drie die boodschap uitgezonden. Eerst de havik Bolton:

Gevolgd door president Trump zelf, met een boodschap die duidelijk op Boltons advies gebaseerd is:

Ook de Israëlische premier Netanyahu kwam met precies dezelfde leugen:

Uraniumverrijking komt niet in de buurt van wat nodig is voor kernwapens

Maar het klopt niet wat ze zeggen, dat er maar een reden zou zijn om dit te doen. Iran heeft de uraniumverrijking  opgevoerd naar 4,5%. Dat komt niet eens in de buurt van wat nodig is voor kernwapens. Het gaat dus om een relatief geringe en omkeerbare overtreding van het akkoord, maar Bolton en Trump stellen het voor als een aanloop naar het maken van een kernwapen. Bolton weet uiteraard beter, hij is dan ook te kwader trouw en zendt continu deze boodschap om de crisis te verergeren.

Andere redenen voor uraniumverrijking

Lees verder bij Novini

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.