Een geslaagde 1 april grap?

Rusland is van plan militaire bases in EU en VS op te richten – Een ander perspectief

blankDe Russische Federatie vraagt Afrikaanse, Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen om zich aan te sluiten bij de Asian Peace Connection en plant militaire bases langs de grenzen van de EU en de VS

Dit mag dan een vergezochte 1 april grap lijken, maar als je dieper erover nadenkt, en de Russisch-Amerikaanse verhoudingen uit een ander perspectief bekijkt, zou men tot de conclusie kunnen komen dat de VS een buitengewoon agressief gedrag vertonen.

Spiegeling is in de psychologie een techniek om begrip voor de medemens te kweken. Je vraagt aan persoon A, hoe zij zich zou voelen als persoon B hetzelfde deed als zij. De techniek dient ter verduidelijking hoe absurd of kwetsend een bepaalde handeling voor een medemens is. Dezelfde techniek kan ook op relaties tussen landen worden toegepast.

Ook Poetin heeft het in zijn officiële reactie op Bidens killer-uitspraak over spiegeling gehad,(1)Voor de inofficiële reactie zie onze bijdrage: Poetin daagt Biden uit maar dan wel in de betekenis van projectie.

“Wat de opmerking van mijn Amerikaanse collega betreft: “wij kennen elkaar inderdaad persoonlijk, zoals hij zei. En wat zou ik hem antwoorden? Ik zou tegen hem zeggen ‘blijf gezond!’. Ik wens hem een goede gezondheid. En dit zeg ik zonder enige ironie, ik meen het echt. Dat is één.
Ten tweede, als we meer in het algemeen over deze kwestie praten, wil ik het volgende zeggen. De geschiedenis van elke natie, elke staat kent tal van zeer moeilijke, dramatische en bloedige gebeurtenissen. Maar wanneer wij andere mensen of zelfs andere staten en andere naties beoordelen, kijken wij altijd in de spiegel, alsof wij naar onszelf kijken, omdat wij onze eigen denkbeelden aan een ander overdragen, ons eigen zijn en ons wezen.
Ik weet nog dat we als kinderen, als we buiten ruzie maakten, zeiden: Wat je zegt, dat ben jezelf’. En dit is niet toevallig, het is niet zomaar een kinderlijke manier van praten, een grapje. Er zit een zeer diepe psychologische betekenis in. Wij zien altijd onze eigen eigenschappen in de ander en denken dat hij net zo is als wij, en op grond daarvan beoordelen wij zijn daden en geven wij een algemeen oordeel over hem af.”

blank
Dit plaatje laat heel goed zien hoe je feiten kunt omdraaien

Ons oordeel over een ander berust eigenlijk altijd op onze eigen reacties en ervaringen. We nemen niet de moeite ons in de beleving en de gevoelens van een ander in te leven. We zien tegenwoordig dat er geen gesprek meer mogelijk is tussen voor- en tegenstanders van een idee, daarom is het ook zo belangrijk ook de andere kant aan te horen. In de rechtspraak geldt er een belangrijk beginsel: audiatur et altera pars – hoor en wederhoor. Er zijn altijd twee kanten aan een verhaal. En daarom is het essentieel zich daarvan bewust te zijn, en de oude regel in gedachten te houden: “Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook de ander niet.” Maar om überhaupt te beginnen erover na te denken hoe je daden voor een ander voelen, is spiegeling een goede methode.

In het onderstaande artikel kan Rusland zonder meer vervangen worden door VS. De schrijver verwijst naar  daadwerkelijke gebeurtenissen. De meeste ervan kan ik plaatsen, zie de voetnoten. Ik wens de lezer bij het lezen veel plezier, maar ook veel stof tot nadenken. Je kunt trouwens het geheel ook als een soort quiz beschouwen.

Een bijdrage van Gotthilf Freudenreich, te vinden op DruschbaFM

Rusland heeft twee weken geleden de diplomatieke betrekkingen met Spanje verbroken en een handelsembargo afgekondigd. Het beschuldigt Spanje van een heksenjacht tegen de democratische oppositie van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging. Rusland en zijn bondgenoten in de Asian Peace Connection erkennen alleen de zelfbenoemde president Carles Puigdemont,(2)Carles Puigdemont riep 2017 de onafhankelijkheid van Catalonië uit. De Spaanse regering wilde hem vanwege rebellie en opruiing arresteren, maar Puigdemont kon naar Brussel vluchten. Tegen hem loopt in Spanje nog steeds een arrestatiebevel. het staatshoofd van Catalonië, en daarom hebben zij Spanje bijzonder strenge economische sancties opgelegd,(3)Vergelijkbaar met b.v. de sancties tegen Wit-Rusland alsmede het bevriezen van de goudreserves van Spanje bij de Bank van Moskou.(4)Tegenwoordig een gangbare strafmaatregel, b.v. EU bevriest tegoeden Bovendien weigeren zij te onderhandelen met de reactionaire regering van Spanje zolang deze niet buigt voor de internationale druk.(5)Een ander voorbeeld is Venezuela De economische sancties hebben vooral gevolgen voor gewone mensen, die afhankelijk zijn van geneesmiddelen uit Rusland.(6)Een duidelijke verwijzing naar landen als Irak, Iran of Syrië, waar vanwege sancties geneesmiddelentekorten heersen In een interview met Pravda benadrukte de Russische minister van Buitenlandse Zaken dat 500.000 dode kinderen geen te hoge prijs waren om het reactionaire systeem in Spanje te breken en dat dit het waard geweest was.(7)Zie: In 1996 Madeleine Albright said on national TV that 500,000 Iraqi children dead from sanctions was “worth it”. A few months later she was confirmed by the US Senate as Secretary of State and nobody even questioned her about this statement. Transporting 500,000 first graders would … Lees verder...

Per slot van rekening had haar land in de afgelopen 13 jaar vijf miljard roebel in de Spaanse oppositie gepompt om een geslaagde kleurenrevolutie tot stand te brengen en Oosterse waarden in Spanje in te voeren.(8)De kleurenrevolutie in de Oekraïne 2014. Er gingen toen geruchten dat de VS 5 miljard Dollar “geïnvesteerd” zouden hebben om deze putsch tot stand te brengen  Ook in andere landen van de EU constateren wij met bezorgdheid de toenemende beperking van het recht op demonstraties en op de vrijheid van meningsuiting, zoals bijvoorbeeld in het gewelddadige optreden van de betreffende regeringen tegen vreedzame demonstraties in Parijs, Hamburg, Barcelona wegens de onafhankelijkheidsbeweging. En in Madrid, Amsterdam en Berlijn tegen de demonstranten tegen de Corona-maatregelen, of de belastering van erkende wetenschappers tijdens het publieke debat over een ziektegolf. Daarom zal men de democratische stromingen financieel en ideologisch blijven steunen en heeft men een eigen opleidingsinstituut voor revolutionairen opgericht, dat bovendien wordt gesponsord door een rijke Russische oligarch voor wie een open samenleving van groot belang is.(9)de Open Society Foundations van George Soros

Daarnaast beschuldigt Rusland de EU van ernstige mensenrechtenschendingen jegens de oprichter van het onthullingsplatform Wikileaks. Rusland gaat ervan uit dat de geheime diensten van de NAVO een voorbeeld willen stellen door Julian Assange in het volle zicht dood te martelen.(10)Het meest duidelijk spreekt de afgevaardigde van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (UNHRC), Nils Melzer zich erover uit  Deze onmenselijke houding is typerend voor de westerse staten en hun geheime diensten. Voorbeelden daarvan zijn: de moord op democratisch verkozen presidenten in Iran, Chili, Congo, gevangenissen als Abu Ghraib of Guantanamo,(11)Iran 1953, Mohammad Mossadeq. Mossadeq werd echter niet vermoord, maar stond sinds de staatsgreep onder huisarrest. Chile 1973, Salvador Allende. Officieel pleegde hij na de staatsgreep van Pinochet zelfmoord. Congo 1961, Patrice Lumumba. 1ste premier van Congo na de onafhankelijkheid. Hij werd met … Lees verder... maar ook de steun aan radicale en neo-fascistische milities in Oost-Europa en het Midden-Oosten, als deze maar de eigen belangen dienden.(12)De CIA had de hand in de oprichting van zowel de Moedjahedien als de Taliban in Afghanistan, als ook de IS in Iraq en Syrië. In de Oekraïne worden de faschistische Bandera-aanhangers door Westeuropa geduld en misschien ook gesteund. Ook in Polen en Litouwen wordt het fascisme als een soort … Lees verder... In de VN-Veiligheidsraad hebben Rusland en zijn naaste bondgenoot, de Volksrepubliek China, ook herhaaldelijk de annexaties van Joegoslavië, Afghanistan, Libië, Irak en Syrië door NAVO-troepen aan de kaak gesteld,(13)In al die landen bevinden zich Amerikaanse en NAVO troepen, zonder een mandaat van de VN Veiligheidsraad. Het is misschien wat minder bekend dat zich in Kosovo Camp Bondsteel bevindt, de grootste militaire basis van de VS in Europa. die in strijd waren met het internationaal recht en honderdduizenden levens hebben geëist. Daarom kwalificeert Rusland veel politici van de EU als oorlogsmisdadigers, onder wie de zogenaamde bondskanselier van Duitsland en enkele van haar kabinetsleden, zoals minister van Buitenlandse Zaken Maas, bondspresident Steinmeier, alsmede de verschillende oorlogsministers, van wie de rekeningen werden bevroren en die een levenslang inreisverbod kregen. Er is nog geen klacht bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag ingediend, omdat deze mensen onschendbaarheid genieten en Rusland het internationale recht zeer serieus neemt.(14)De VS en in mindere mate de EU leggen luk raak sancties op aan landen die ze als tegenstander zien. De laatste verscherping van de sancties vond plaats vanwege de vermeende vergiftiging en arrestatie van Navalny.

In de Russische media woedt een verhitte discussie over de vraag of de EU überhaupt nog een democratie kan worden genoemd, omdat zij niet democratisch gelegitimeerd is. Daarom spreken ze alleen nog over het “EU-regime onder Von der Leyen”, die aan de macht kwam door overduidelijke verkiezingsfraude.(15)De manier waarop Ursula von der Leyen werd gekozen was alles anders dan transparant Het Europees Parlement is slechts een democratisch vijgenblad zonder enige beslissingsbevoegdheid en staat ver af van de leiderskliek van dit neoliberale regime in Brussel en Washington.

In een opzienbarende uitspraak van de Russische Administratieve Rechtbank werden de door hun regeringen gefinancierde omroepen Deutsche Welle en Radio Liberty beschuldigd van het aanwakkeren van onrust tegen de Russische staat en van het produceren van nepnieuws.(16)Journalisten van RT worden geregeld uit de VS uitgewezen. In Litouwen en Estland mogen journalisten niet meer voor Russische media werken. Zij ontkenden bijvoorbeeld de genocide op 25 miljoen Russen door de Duitse Wehrmacht,(17)Dat de USSR vermoedelijk de grootste bijdrage geleverd heeft tot de Geallieerde overwinning, wordt in het Westen vaak vergeten. Bijzonder slecht werd het in Rusland opgenomen toen vorig jaar meldingen verschenen dat de VS Auschwitz bevrijd zouden hebben. evenals het feit dat Chroesjtsjov in strijd met het internationale recht de Krim in 1954 heeft overgedragen aan de Oekraïne.(18)Ten tijden van de USSR golden de Oekraïnse SSR, de Witrussische SSR en de Russische SFSR als aparte landen, waarvan men de grenzen niet willekeurig mocht veranderen Daarom werden de beide omroepen aangemerkt als buitenlandse agenten(19)Foreign Agents Registration Act en werden alle werknemers het land uitgezet. Midden vorige week heeft de Russische regering op open zee een Amerikaanse tanker in beslag genomen die olie van de VS naar de EU trachtte te brengen, ondanks het door Rusland afgekondigde handelsembargo.(20)Iraanse olieleveringen naar Venezuela worden stelselmatig belemmerd. Bovendien heeft de Russische regering wetgeving uitgevaardigd tegen de aanleg van een aardgaspijpleiding tussen de VS en de EU, omdat dit de Russische belangen zou schaden. Daarom heeft Rusland een wereldwijde boycot opgelegd aan alle betrokken bedrijven en zal hun tegoeden bevriezen.(21)Nord Stream 2, het belangrijkste schip voor het leggen van de pijplijn, de  Pioneering Spirit van Allseas, trok zich nog voordat  er door de VS sancties werden opgelegd terug. Rusland ziet dit als een gepaste reactie omdat de VS zich niet hebben gehouden aan het nucleaire verdrag waarover jaren geleden overeenstemming is bereikt (22)Op 02-02-2019 schortten de VS het INF (Intermediate-Range Nuclear Forces) verdrag op, dat Reagan en Gorbatsjov waren overeengekomen. .

Voorts is het de VS verboden in Rusland aan de aanleg van het G5-netwerk mee te werken. Zowel de gegevensverzamelingswoede van de NSA, als het inplannen van achterdeurtjes in netwerktechnologie door Amerikaanse bedrijven als Cisco en Juniper in opdracht van de regering,(23)De aanleg van het G5 netwerk in Engeland wordt Huawei uit handen genomen. Verder misschien ook een toespeling op de Zwitserse Crypto AG, die versleutelingsapperatuur bouwde, die een achterdeurtje voor de CIA en de BND bezat. De EU heeft met de bedrijvers van de grote social media platformen … Lees verder... leiden ertoe dat deze bedrijven worden niet meer in aanmerking komen voor deelname aan aanbestedingen. Bovendien beschuldigt de Russische regering de VS ervan radicale terroristische regimes zoals de Taliban en dictators in Saoedi-Arabië, Brazilië en elders te steunen, en belangrijke resoluties in de VN-Veiligheidsraad met haar veto te blokkeren.(24)Dat slaat o.a. op een Russisch (en Chinees) veto tegen noodhulp aan Syrië. Rusland had bezwaar tegen dat een van de voorwaarden was, dat de hulp alleen aan de bevolking in Nood-Syrië zou gaan, een gebied dat nog steeds in handen is van de IS. De Syrische bevolking in de overige gebieden zou er … Lees verder... Bij de VN is bekend dat de VS zich noch aan het internationale recht, noch aan de mensenrechten houden. Van de uitroeiing van zijn eigen inheemse bevolking, slavernij, Agent Orange in Vietnam en militaire coups in Latijns-Amerika, uraniummunitie in het Midden-Oosten, tot de onderdrukking van Afro-Amerikanen vandaag de dag, heeft het regime een spoor van bloed achter zich gelaten. Tegenover de laatste tien Amerikaanse presidenten is elke Iraanse mullah een lichtend voorbeeld.

Daarom heeft de Doema besloten de VS als een schurkenstaat te bestempelen (25)Een schurkenstaat (vertaling van het Engelse rogue state) is een pejoratieve term die gebruikt wordt om een land te beschrijven dat zich buiten internationale verdragen stelt en zich in de internationale politiek ‘onfatsoenlijk’ gedraagt. De meeste schurkenstaten zijn … Lees verder... en de Vrije Wereld op te roepen de VS internationaal te veroordelen. Om zijn eisen aan de EU en de eerbiediging van de oosterse waarden te benadrukken, heeft de Russische president drie fregatten, twee kernonderzeeërs en een vliegdekschip naar de Noordzee gestuurd, die de komende dagen een militaire manoeuvre voor de kust van Helgoland zullen uitvoeren om de defensieve kracht van het Russische leger te demonstreren.(26)Op dit moment bevinden zich drie oorlogsbodems van de VS in de Zwarte Zee op patrouille zogenaamd om de belangen van Navo-partners te beschermen Bovendien wordt de luchtverkenning aan de grenzen met de EU versterkt, om Azië te beschermen tegen het agressiepotentieel van de EU en de NAVO, heeft Rusland besloten langs de gehele buitengrenzen van de EU en de VS militaire bases te vestigen en middellange-afstandsraketten te stationeren. Bijvoorbeeld in Noord-Afrika, Mexico en Canada. Ook heeft zij alle landen, met name die in Afrika, Azië en Zuid-Amerika, uitgenodigd zich aan te sluiten bij de Asian Peace Connection.

 

Voetnoten[+]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.