De opstand van WenenFelix Austria is niet meer zo gelukkig

In Oostenrijk staat zo het een en ander te gebeuren. De maatschappelijke onrust is groot. Dit niet alleen in verband met de Corona-maatregelen, maar de ontevredenheid met de politiek in het algemeen groeit.

blank
Oostenrijk heeft nog een paar “vrije media”, zoals Wochenblick of ServusTV.

Oostenrijk heeft per 22-11-2021 een zeer strenge lockdown afgekondigd, die je zou kunnen samenvatten met de omschrijving: ”je mag je huis niet meer uit, behalve als je daar heel goede redenen voor hebt”

Dat dit bij grote delen van de bevolking niet op veel enthousiasme stuitte, is begrijpelijk. Op 20-11-2021 vond in Wenen dan ook een grote demonstratie plaats. Zoals gebruikelijk berichtte de pers over enkele duizenden demonstranten.

Bovendien werd enkele dagen later ook nog de verplichte vaccinatie voor iedereen aangekondigd en sindsdien vinden er bijna dagelijks demonstraties plaats.

Op 4 december vond wederom een grote demonstratie in Wenen plaats. De pers sprak van 40.000 deelnemers, de alternatieve bronnen van 100.000 tot 200.000 .

Oostenrijk is een federale parlementaire republiek met negen deelstaten. De deelstaten worden bestuurd door een Landeshauptman en bezitten een zekere mate van autonomie. Daarom vonden na de grote demonstratie in Wenen ook in de hoofdsteden van de deelstaten demonstraties plaats. Zo werd er in Graz, een stad van ca. 250.000 inwoners, een demonstratie gehouden waaraan 35.000 mensen deelnamen. Op de demonstratie werd ook opgeroepen om te staken, en op woensdag 1 december werd daar massaal gehoor aan gegeven.

blank
Er bestaat een kanaal dat zeer goede statistieken en verklarende video’s voor de Duitstalige landen produceert: RealData_Hero

Langzaam lijkt het protest uitwerking te hebben. In november is kanselier Kurz afgetreden, vermoedelijk vanwege betichtingen van corruptie, zelf sprak hij erover dat hij meer tijd aan zijn nieuwgeboren zoon wilde besteden. Kurz werd opgevolgd door kanselier Schallenberg, die inmiddels samen met zijn hele team eveneens is afgetreden. Op 6 december werd daarna de nieuwe kanselier Nehammer ingehuldigd, die al de krachtige uitlating heeft gedaan: “bij Corona houdt de vrijheid op”. Vanaf 13. december zouden de maatregelen versoepeld kunnen worden, omdat de lockdown een groot succes was. Dit geldt dan echter niet voor mensen die (nog) niet ingeënt zijn, die moeten nog steeds thuis blijven.

De aantallen van positieve testresultaten lopen inderdaad terug, niet omdat er minder zieken zijn, maar omdat er minder getest wordt. In de aanloop tot de lockdown heeft de regering de realiteit compleet uit het oog verloren. Toen werden er 500.000 test per dag worden afgenomen, Oostenrijk heeft bijna 9 miljoen inwoners en zit nu op een testfrequentie van 1260%, dat betekent dat iedere Oostenrijker (inclusief de baby’s en kleine kinderen)gemiddeld al meer dan 12 keer getest is. Als je maar hard genoeg zoekt, dan vind je beslist ook iets, zeker met een PCR-test. De consequentie is weer eens, dat de aangetroffen “gevallen” in een haast wel exponentiële curve omhoog lijken te schieten.

Dit belooft niet veel goeds voor de politieke vrede in Oosterrijk. De protesten hebben dusdanig aan vaart gewonnen, dat ze moeilijk nog te stoppen zijn (mijn persoonlijke inschatting, of misschien alleen wensdenken?).  Eind februari 2022 kan er in Oosterrijk een nieuwe bondskanselier gekozen worden, de verwachtingen zijn dat er flinke verschuivingen plaats zullen hebben en de bevolking eist eigenlijk (onmiddellijke) vervroegde verkiezingen.

blank
Es reicht!
Vertaald: zo is het wel genoeg!

De elkaar snel opvolgende kanseliers, zijn wellicht een teken dat de politiek nerveus wordt, en er niet meer zeker van is de maatregelen af te kunnen dwingen . Het lijkt erop dat de regering (of wie dan ook de teugels in handen heeft) de boog te strak heeft gespannen en dat de bevolking in opstand komt. In de demonstraties liepen ook soldaten en politiemensen mee, bovendien ook veel medisch personeel, dat ook niet van de verplichte inenting gediend is. Anders dan in andere landen heeft ook een van de grote partijen opgeroepen om te demonstreren. In Oostenrijk hebben drie grote partijen het voor het zeggen, namelijk  de Oostenrijkse Sociaal-Democratische Partij (SPÖ), de Oostenrijkse Volkspartij (ÖVP) en de rechts-populistische Oostenrijkse Vrijheidspartij (FPÖ).  De regering wordt gevormd door een coalitie van ÖVP en de Groenen. Sinds de FPÖ zich tegen de Corona-maatregelen heeft uitgesproken, heeft deze partij aan stemmen gewonnen, en maakt een kans bij komende verkiezingen de sterkste partij te worden.

Men hoort steeds vaker dat de ratten het zinkende schip verlaten, ik vind  het moeilijk te beoordelen of er inderdaad een omwenteling plaats vindt. Voor informatie ben je op de Oostenrijkse media aangewezen, de gezagsgetrouwe media doen alsof er niets aan de hand is, en de alternatieven jubelen dat het spook gauw voorbij zal zijn. Gezien het feit dat ik mijn informatie toch liever uit de vrije media betrek, is het best mogelijk dat mijn inschatting er helemaal naast zit, maar ik ben gematigd optimistisch dat Oostenrijk zich uit de Corona-waanzin zal bevrijden.

 

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.