De onzichtbare hand achter baby Pia

Dit bericht komt van Folow the Money

blankEen Belgische baby die lijdt aan de zeldzame spierziekte SMA krijgt dankzij een klein miljoen verstuurde sms’jes de kans op een peperdure behandeling in de Verenigde Staten. Niemand die niet blij is met het resultaat van die acute blijk van solidariteit. Maar de medaille heeft ook een keerzijde. De échte winnaar is de farmareus Novartis. Die speelde een pervers spel, waarbij levens in de weegschaal werden gelegd om de aandelenkoers verder door het dak te jagen.

Misschien herinnert u zich de zaak Viktor nog wel. Eind april 2013 dook in de Belgische media plots het verhaal op van de toen zevenjarige jongen Viktor. Die eed aan een zeldzame ziekte, waarbij enkel het geneesmiddel Soliris van het Amerikaanse farmaceutisch bedrijf Alexion redding kon brengen. Net als het geneesmiddel dat baby Pia nodig heeft, is Soliris peperduur: jaarlijks kost een behandeling 220.000 euro. Goed acht jaar behandeling en de prijs voor Soliris is dus dezelfde als voor de éénmalige inspuiting die baby Pia nodig heeft.

De ouders van Viktor startten een petitie om terugbetaling te vragen van Soliris via hun ziektekostenverzekering. Dag na dag werd over de zaak bericht in de media. De druk op toenmalig minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx om — tegen het advies van de bevoegde commissie in — in te stemmen met de terugbetaling, werd onhoudbaar. Het eindresultaat? Alexion kreeg een terugbetalingsregeling, in ruil voor een zeer bescheiden prijsdaling van 5 procent.

De minister probeerde dat te verkopen als een overwinning, maar de simpele waarheid is dat Onkelinx in het dossier met de rug tegen de muur stond. Want wie is er nu zo hardvochtig dat hij of zij een kind de kans op levensreddende medicatie wil ontzeggen? Bovendien voor het oog van heel Vlaanderen: de media-aandacht voor de zaak-Viktor was immers overweldigend. Net zoals dat ook deze keer met baby Pia het geval is en zoals dat de voorbije jaren ook voor andere geneesmiddelen gebeurde.

Communicatiebureau

De hele zaak Viktor kreeg een bittere wending toen bleek dat het farmaceutisch bedrijf Alexion een communicatiebureau had ingeschakeld en de ouders van Viktor schaamteloos voor haar kar had gespannen om via de grootschalige mediacampagne de druk op Laurette Onkelinx op te voeren om terugbetaling te verkrijgen. U kan zich de volkswoede voorstellen wanneer de minister ‘njet’ had gezegd tegen terugbetaling, ook al was het aan de onverdedigbaar hoge prijs die de firma eiste. Het gevolg: Soliris slaat jaar in jaar uit een gat in de geneesmiddelenbegroting.

Wilt u het nog perverser? Leo Neels, de toenmalige topman van de belangenorganisaties van de farmaceutische sector Pharma.be, liet officieel weten dat het gedrag van Alexion in de zaak Viktor absoluut niet door de beugel kon. De aanpak zou botsen met de deontologische code van Pharma.be en de belangenorganisatie zou zeker en vast optreden. Via een rechtszaak werd er vervolgens voor gezorgd dat er niet meer kon worden gecommuniceerd over de eventuele strafmaatregel van Pharma.be tegen Alexion.

De kassa voor het omstreden bedrijf rinkelt dag in dag uit

UIteindelijk vernam niemand er ooit nog iets over. Resultaat? Iedereen is de naam Alexion al lang vergeten. Pharma.be heeft netjes kunnen zeggen dat het echt niet kon wat Alexion deed, maar deed vervolgens helemaal niets. Alexion is nog steeds gewoon lid van Pharma.be.

En dan is er natuurlijk het belangrijkste resultaat: de kassa voor het omstreden bedrijf rinkelt dag in dag uit, nadat de overheid, kreunend onder de mediadruk, instemde met een veel te hoge prijs voor terugbetaling van Soliris.

Lees het bericht verder op Folw the Money

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.