De mens is de maat der dingen

Uit de nieuwsbrief
Meer Democratie

blankDe periode tussen Kerst en Nieuwjaar is bij uitstek een tijd om stil te staan bij de essentie, waarom we doen wat we doen.

Mijn motivatie om me bij Meer Democratie dag in dag uit in te zetten voor meer directe democratie, is de overtuiging dat mensen zelf het beste weten wat goed voor hen is. Dat zij het recht hebben om hun eigen keuzes te maken, ook al gaan ze daarbij tegen (zogenaamde) deskundigen in. De samenleving draait naar mijn overtuiging het beste wanneer mensen deze zelf zoveel mogelijk kunnen vormgeven, zonder grote machtsconcentraties en dwang van bovenaf. De mens is de maat der dingen.

In onze tijd zien we een tegenovergestelde ontwikkeling. Overheden hebben in de twintigste eeuw een macht over de samenleving gekregen zonder weerga in de geschiedenis, die op alle gebieden van het leven doorwerkt. De samenleving wordt toenemend centraal en op een technocratische manier gemanaged. Door de globalisering is de mens steeds meer speelbal van mondiale ontwikkelingen waar hij de greep op is kwijtgeraakt. Door de internationalisering van het recht – denk alleen al aan de Europese Unie – wordt de besluitvorming toenemend verplaatst naar een niveau waar de meeste mensen geen enkele invloed meer hebben.

Het resultaat is dat de individuele mens steeds meer een speelbal van de ontwikkelingen wordt, in plaats van heer en meester over de situatie.
Om al die redenen denk ik dat directe democratie – bindende referenda en volksinitiatieven – een heilzame uitwerking kan hebben op de politiek. Directe democratie geeft het land terug aan de burgers. Het kan een rem zijn op allerlei ontwikkelingen die veel te snel gaan en de mensen boven het hoofd groeien. Het kan een gezond tegenwicht bieden tegen de lobbies van allerlei deelbelangen. Het kan het gezonde verstand terugbrengen in de politiek, die nu beheerst wordt door partijpolitieke ideologieën waarin dat gezonde verstand zo vaak mist.

blankDe beweging voor directe democratie moet nog veel sterker worden. En daarbij doe ik ook een beroep op u. Als allen die dit lezen, 3 euro per maand geven, dan zou onze beweging 10 keer zo sterk worden. Dan kunnen we lokale afdelingen beginnen, meer en grotere campagnes voeren, veel vaker in de media komen. Het is absoluut noodzakelijk dat de roep om directe democratie van onderop steeds blijft groeien, want politici hebben uit zichzelf te weinig prikkels om de situatie ten goede te keren.

Steun daarom de strijd voor meer directe democratie en wordt vriend voor een maandbedrag dat u zelf kiest. Meer Democratie krijgt geen subsidie en kan nauwelijks terecht bij particuliere fondsen. We moeten het hebben van mensen als u.

Steun onze strijd en wordt vriend!

Hartelijk dank voor uw aandacht en de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar!

Met hartelijke groeten,
Arjen Nijeboer

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.