De Britse Variant

Dit bericht is overgenomen
van Ad Broere

Hugo de Jonge roept: “de derde golf komt eraan” en Jaap van Dissel zegt dat de Britse variant het geheel gaat overnemen van het oorspronkelijke coronavirus. Hij verwacht in mei 2021 als gevolg daarvan een IC bezetting van 1250 bedden.

De Britse variant dook op in Engeland in september 2020. Het aantal positief getesten nam in dat land vanaf september toe en weer af vanaf de tweede helft van november. Na 8 december, de dag waarop de vaccinatiecampagne in Engeland startte (inmiddels zijn er 4,6 miljoen doses gevaccineerd), nam vrij snel het aantal positieve pcr tests toe en bereikte begin januari 2021 een recordhoogte. In de afgelopen week is er weer sprake van een daling.

blank
Bron: John Hopkins Institute

 

Ook het aantal ziekenhuisopnames nam toe na 8 december tot een recordhoogte in de tweede week van januari en loopt de afgelopen dagen weer terug.

 

blank
Bron: National Health Service

 

Over de Britse variant wordt gezegd dat deze zeer besmettelijk is, met een R waarde die 30% hoger is dan de oorspronkelijke versie. Waarom, vraag ik me af, heeft deze variant er dan drie maanden over gedaan om het hoge aantal positieve tests na half december te veroorzaken? Ik trek geen conclusies, maar stel wel vragen.

Zo zou ik graag een onderzoek willen naar het verband tussen vaccineren en positief getesten/ziekenhuisopnames. Ten eerste: “Is dat verband er?” en ten tweede: “Waardoor wordt dit verband veroorzaakt?” De ontwikkeling na 8 december roept die vraag op.

De ontwikkeling in de andere landen van het Verenigd Koninkrijk roept eveneens vragen op. Als de superbesmettelijke Britse variant verantwoordelijk zou zijn voor hogere sterftecijfers, dan zou de oversterfte niet alleen in Engeland – onmiskenbaar – toenemen, maar ook in Wales, Noord Ierland en Schotland. Want het zal toch niet zo zijn dat deze covidvariant stopt bij de grens van die landen.

blank
Bron EuroMomo: Oversterfte in z-score

 

Waarom vind ik dit zo belangrijk? Omdat de economie mijns inziens onherstelbaar is beschadigd en het mkb en de zzp’ers volop in de problemen zitten. Dit blijkt uit de vele noodkreten van ondernemers. Hoe langer het nog duurt, hoe moeilijker het wordt om de economie weer op te pakken en dan met name voor het midden- en kleinbedrijf. Het mkb is de motor van de economie. Zij verschaft de meeste werkgelegenheid en is daardoor direct en indirect de grootste belastingbetaler. Als de belastinginkomsten terugvallen, dan krijgt de overheid het ook moeilijk: als grootste werkgever en als grootste werkverschaffer voor zzp’ers. De problemen worden door de overheidssteun nog gecamoufleerd, maar als daar een eind aan komt, dan verwacht ik een groot aantal ontslagen en faillissementen.

 

blank
Bron: Stempunt.Nu

In het NRC van 15 januari sprak Marli Huijer ware woorden over de psychologische en sociale aspecten van deze crisis: Zij legt mijns inziens de vinger op de zere plek. Het is onze angst voor de dood. Deze verlamt en verkrampt ons. We knijpen het leven af, gedreven door die angst. Ook Charles Eisenstein adresseert dit probleem in The Coronation. Op dit blog kun je er een vertaling van vinden:   Het is een oproep om het leven op een andere manier te gaan waarderen. Hij neemt als voorbeeld de Peruaanse indianen. Ook schrijft Eisenstein dat tot vandaag de dag alle problemen en crisissen zijn aangepakt door te strijden. Eisenstein houdt ons voor wat we met deze strijd, ingegeven door angst, hebben bereikt.

Elk volk krijgt de regering die het verdient. Als angst overheerst, dan zal de regering ‘de strijd tegen corona’ aangaan. Die strijd valt niet te winnen, omdat onze angst voor de dood niet het zwijgen kan worden opgelegd. Het doel van mijn publicaties is om door feiten te geven in elk geval de redeloze angst te verminderen. Daarmee is de zaak niet opgelost. Wij moeten in onszelf tot die herwaardering van leven en dood zien te komen. Daaraan kan ik niets bijdragen. Deze afweging moet iedereen zelf maken. Voorlopig leven we in een samenleving die gedicteerd wordt door angst.

Dit bericht is van Ad Broere

In twee Limburgse woon-zorgcentra zijn na de vaccinaties toch nog corona-uitbraken geweest. In De Bloemelingen in Heusden-Zolder is het aantal besmettingen opgelopen tot 23, in Aan de Beverdijk in Hamont-Achel testten 10 bewoners en 1 personeelslid enkele dagen na hun vaccinatie positief. “Tien maanden lang wisten we het virus buiten de deur te houden”, zegt directeur Piet Bormans.

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.