Darja Doegina en de westerse pers

De aanslag op Darja Doegina trok wereldwijd veel aandacht, en je mag wel stellen dat daardoor andere belangrijke gebeurtenissen in de Russisch-Oekraïense oorlog buiten het zicht zijn geraakt. In mijn ogen doet de Oekraïne op het moment alles wat God – of beter gezegd de Geneefse conventie – verboden heeft. Rusland heeft de laatste “heldendaden” van de Oekraïne bij de VN Veiligheidsraad aangekaart, maar dat had als gewoonlijk geen resultaat.

blank

Om een paar voorbeelden te noemen:

 • De Oekraïense strijdkrachten beschieten/bombarderen nu al jaren de civiele infrastructuur van de LDNR (en probeerden het water van het Krim-schiereiland af te snijden).
 • De Oekraïners hebben herhaaldelijk geprobeerd nucleaire en chemische installaties aan te vallen.
 • Het regime in Kiev heeft ook herhaaldelijk het civiele elektriciteitsnet aangevallen.
 • Speciale fascistische troepen hebben talrijke moordaanslagen gepleegd in de LNR en zij hebben zelfs geprobeerd dit te doen op de Krim en in Rusland (zoals het geval van Doegina bewijst).
 • De meeste Russische krijgsgevangenen zijn systematisch gemarteld en vermoord.
 • Russische militairen zijn het doelwit geweest van chemische aanvallen
 • De Oekraïense troepen hebben ook honderden (zo niet meer) Oekraïense soldaten gedood die weigerden om als kanonnenvoer te dienen en tegen de Russen te vechten in hopeloze, suïcidale, aanvallen.
 • De Oekraïense strijdkrachten verscholen zich systematisch achter burgers in scholen, winkelcentra, ziekenhuizen en zelfs kleuterscholen.
 • Oekraïense politici hebben herhaaldelijk naar het Russische volk verwezen als “submensen” “varkenshonden” “biomateriaal” en zij hebben openlijk opgeroepen tot het doden van zoveel mogelijk Russen (ook onder de burgerbevolking).
  De Oekraïense terreur eenheden (Azov, Aidar etc.) hebben massaal gebruik gemaakt van verboden clustermunitie, waaronder clustermunitie met illegale antipersoonsmijnen die tientallen burgers hebben verminkt.(1)Deze lijst is afkomstig uit The Saker, al deze daden gelden volgens de Geneefse conventie als oorlogsmisdaden

Rusland beschouwt de moord op journaliste Darja Doegina als staatsterreur. Alle bovengenoemde daden hebben geen militair nut en dienen alleen ertoe om vrees te verspreiden en worden misschien uitgevoerd in de hoop de Russen tot ondoordachte daden te verleiden. Kiev zou niets liever willen dan dat de NAVO ingrijpt en bij de oorlog betrokken zou raken. Alles wijst erop dat zowel de NAVO als Rusland er vooralsnog alles aan doen een directe confrontatie te vermijden. Het is niet langer te ontkennen dat de Oekraïne aan de verliezende hand is, en deze terreurdaden moeten dit feit verdoezelen.

Forum voor Democratie gaf onmiddellijk na de aanslag het onderstaande commentaar af:

De bom die Daria Doegina (29) zaterdagavond om het leven bracht, was bedoeld voor haar vader, Alexander Doegin, een Russische filosoof en politiek commentator.

Geen rouw
Het AD kopt triomfantelijk dat de moord op de dochter van ‘ultranationalist’ Doegin de Russen nerveus maakt. NU.nl heeft het over de dochter van ‘Poetin-fluisteraar’ Doegin en volgens NRC wordt Daria’s vader ‘vaak omschreven als ‘fascistische Kremlin-ideoloog”. De toon in de Nederlandse pers omtrent de aanslag is eerder rechtvaardigend dan geschokt. Om de dood van de jonge vrouw wordt in ieder geval niet gerouwd. Ze was immers ook ‘voorstander’ van de Russische inval.

Aanval op andersdenkenden
De reden dat we u hierover berichten is omdat de bom in feite gericht was op iedereen in Europa die een andere mening heeft over de Russisch-Oekraïense oorlog dan die door de mainstream media wordt gepresenteerd.

Terrorisme is bedoeld om angst te zaaien. Het uiteindelijke doel is groter dan het maken van dodelijke slachtoffers. Dat is wat terrorisme onderscheidt van moord. Doegin is geen machtige persoon. Hij heeft nooit een hoog ambt bekleed. Hij is een man van ideeën. Het was in zijn hoedanigheid als denker dat iemand hem probeerde te vermoorden.(2)Forum voor Demokratie heeft onlangs een Symposium over de Oekraïne gehouden, waarbij Joost Niemöller een toesprak hield over de denkbeelden van Doegin, getiteld:
Doegin tegen Brzezinski, Oost tegen West
[…]

 

De aanslag op Darja Doegina was natuurlijk HET grote thema in Rusland. Maar ik ben er niet geheel van overtuigd dat de bom werkelijk haar vader gold. Vermoedelijk had men gehoopt om zowel vader en dochter te doden, maar nader beschouwd is Darja Doegina – een jonge, goeduitziende, “onschuldige” vrouw het veel effectievere slachtoffer. Haar vader is weliswaar een bekende filosoof, maar feitelijk gewoon een oude knar en voor de media verder niet aantrekkelijk.

Zoals het FvD ook beschreef, zijn de commentaren in de westerse pers opvallend gelijkluidend. Volgens het Zwitserse boulevardblad Blick is de aanslag ook verder niet erg, het is immers je eigen schuld als je de dochter bent van een Poetin-influisteraar en tevens ook nog een oorlogspropagandiste. Het Duitse ZDF maakte het zelfs zo bont de these te uitten dat de Russische Geheime Dienst (FSB) voor de aanslag verantwoordelijk zou zijn. (3)“Het was de FSB zelf.” – ZDF over de moord op de Russin Daria Dugina De Duitse media hebben met hun berichtgeving over de moord op Daria Dugina voor velen een rode lijn overschreden. Op ZDF bracht de “Rusland-deskundige” Stefan Meister de ongefundeerde … Lees verder... De reden voor de FSB om tot een dergelijke daad over te gaan, zou zijn dat daardoor de bevolking nog verdergaand onderdrukt zou kunnen worden. Maar verder met de westerse pers:

“De vader van de omgekomene jonge vrouw wordt door de media en auteurs herhaaldelijk beschreven als de influisteraar of het “brein” achter de Russische president Poetin en als de bron van ideeën voor de aanval op Oekraïne.”

of

“Onder Russische nationalisten en pro-Russische krachten in de Oekraïne veroorzaakte de aanslag afschuw. “De terroristen van het Oekraïense regime probeerden Alexander Doegin te liquideren en hebben in plaats daarvan zijn dochter opgeblazen… in de auto,” schreef de leider van het separatistische bolwerk Donetsk, Denis Poesjilin, op het nieuwskanaal Telegram. Darja zal altijd in herinnering blijven – als een “echt Russisch meisje”.(4)Let op ! het framing: Poetin-influisteraar, het brein van Poetin en de leider van het separatistische bolwerk Donetsk. Dit soort mensen hoef je dan ook niet serieus te nemen.

De ontzetting kan waar zijn – Rusland verkeert in een staat van shock. Wellicht is de stemming in Rusland het best te vergelijken met de reacties na de moord op Kennedy – ongelovige verbazing – hoe kon dit gebeuren? Nu had Darja Doegina zeker niet de betekenis van een Kennedy, maar zij wordt nu verheven tot de status van martelares, de heilige van de Russische waarden. Poetin heeft haar postuum een medaille voor dapperheid toegekend.

Darja was bezig zich een naam als journaliste te verwerven en was vaak op de TV te zien. Zij werd o.a. bekend door reportages uit Azovstal (iets wat de Oekraïne sowieso een doorn in het oog is. Ze stond dan ook op de Mirotvorets-lijst (Vredesstichter – de dodenlijst van het regime in Kiev). Bovendien hadden ook de VS en het VK sancties tegen haar uitgesproken.
blank
VN afgevaardigde, Nebenzja toont de Mirotvorets-lijst met de tekst: gelikwideerd

“Het Russische openbaar ministerie heeft een onderzoek ingesteld en aangekondigd dat het deskundigen wil raadplegen over de omstandigheden van de moord. Russische analisten daarentegen zijn ervan overtuigd, dat zij een slachtoffer was van de Oekraïense geheime dienst.

Een aanwijzing hiervoor zou kunnen zijn, dat de Russische geheime dienst in april eveneens een aanslag met een autobom op de bekende Russische journalist Vladimir Soloviev heeft kunnen verijdelen. Deze aanslag was gepland door een slapercel in Moskou die zijn instructies had gekregen van de Oekraïense geheime dienst.” (5)Zie: https://www.anti-spiegel.ru/2022/junge-russische-journalistin-ermordet-steckt-die-ukraine-dahinter/.

De volgende stellingen zijn afkomstig van de Anti-Spiegel en ingekort vertaald.

De Oekraïne ontkent natuurlijk iedere betrokkenheid:

Zelenski-adviseur over de dood van Doegina

“De Oekraïne is niet toch betrokken bij moord!”

Ja, als de adviseur van Zelenski dat zegt, dan zal dat wel waar zijn….

Er zijn enkele zeer bekende journalisten in de Russischtalige wereld, bijvoorbeeld Olga Skabejeva, Vladimir Soloviev, Dmitri Kisseljov en enkele anderen. Zij worden in het Westen allemaal “propagandisten van Poetin” genoemd, terwijl niemand in het Westen het in zijn hoofd zou halen om de protagonisten van de NOS “propagandisten van de NAVO” te noemen. Wie voor de NAVO is, is een “journalist”, wie tegen de NAVO is, is een “propagandist” – zo eenvoudig werkt het goed-kwaad schema van de westerse “kwaliteitsmedia”.

De Oekraïense president Zelenski is van mening dat het volkomen legitiem is Russische journalisten te bedreigen, zelfs doodsdreigingen zijn geoorloofd, want Rusland is immers de agressor en de Oekraïne het slachtoffer. In april, kort voordat het moordcomplot tegen Vladimir Solovjov werd ontmaskerd, kondigde Zelenski publiekelijk aan:

“Alle Skabejevas, late-night kletsers, pardon, front-lijn-leugenaars en hun superieuren in Moskou moeten goed onthouden dat ze de rest van hun leven achter tralies zullen doorbrengen, als ze tenminste het geluk hebben nog in leven te zijn…”

Er gaan geruchten dat Darja Doegina bezig was met recherches over Bellingcat, die ze binnenkort zou publiceren.

De Italiaanse site Il Primato Nazionale schrijft:
“In dit artikel zullen we ons concentreren op Doegina’s onderzoek dat banden aan het licht heeft gebracht tussen Bellingcat, een in Nederland gevestigd “onafhankelijk internationaal collectief van onderzoekers en burgerjournalisten” en organisaties die door westerse regeringen worden gefinancierd.
Vóór de bomaanslag deed Darja Doegina met name onderzoek naar de banden van een journalist van Bellingcat met de westerse inlichtingendiensten en kondigde zij aan dat zij veel materiaal had verzameld.”
Gelijk na de aanslag heeft een Rus met nauwe banden met Kiev verkondigd:
“Dat hij verheugd was over de moord en dat er nog steeds “goede Russen” waren. En tevens dat een Russische groep die hij steunde, “ROSPARTISAN” (“Russische partizanen”) genaamd, de moord had beraamd.”
Mogelijk dat hij gewoon zat op te scheppen, maar misschien is het waar. Wat wel vast staat is dat deze Rus, Ilja Ponomarjov, nauwe betrekkingen met o.a. Soros onderhoudt, en Soros is wederom bij Bellingcat betrokken. Dit zijn allemaal vermoedens (complottheorieën), maar verdacht is het wel.(6)Zie: https://www.anti-spiegel.ru/2022/von-soros-und-kiew-unterstuetzte-gruppe-steht-hinter-dem-mord-an-darja-dugina/

blankWat eveneens verdacht is dat er zo snel een schuldige is gevonden. Reeds twee dagen na de aanslag makte Rusland een video openbaar met beelden van de verdachte:
Ergens doet me dat denken aan die terroristische aanslagen, waarbij de daders dan toevallig hun paspoort hebben laten liggen…

blank
Commentaar FZ: Darja ziet er verrassend goed uit voor iemand die met TNT opgeblazen is.

Darja wordt in alle necrologieën als “светлый человек – een stralende persoonlijkheid” omschreven. Ze was alom geliefd en daarom is haar dood dan ook een grote schok voor velen. In de televisiestudio van Ostankino was er gelegenheid om van Darja afscheid te nemen, er kwamen honderden (duizenden) mensen erop af. Tot mijn verbazing was de lijkkist geopend.

Er zijn nu zelfs geruchten in omloop, dat Darja helemaal niet is gedood en dat alles een enscenering van de Russen was om de Oekraïne weer eens van iets te kunnen beschuldigen (False Flag).

Voetnoten[+]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.