Wat je moet weten over de G7 in Quebec

Dit artikel verscheen op De Wereld Morgen

Quebec_G7De groep van de zeven rijkste landen, de G7, komt samen in La Malbaie, in het Canadese Quebec. Nu veel recente beslissingen van de regering-Trump direct ingaan tegen de belangen van de andere leden, belooft het een gespannen top te worden. Dit is wat de zeven landen er volgens deskundigen uit de brand proberen te slepen.

De VS

Natasha Ezrow, hoogleraar aan de Universiteit van Essex

“De Amerikaanse positie op de G7 wordt door verschillende problemen gecompliceerd, maar het belangrijkste probleem is de radicale visie van de regering-Trump op het handelsbeleid.

“Er heerst unanieme bezorgdheid over de invoertarieven op staal en aluminium die Washington zal opleggen aan verschillende bondgenoten, waaronder Canada, Mexico en de hele EU. Maar ook alle andere G7-landen dringen er bij de Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin op aan om de impact op de wereldeconomie te heroverwegen. Maar in de plaats van samen een antwoord te bieden op China, bereiden de G7 landen nu vergeldingsmaatregelen voor tegen de VS

“Ook op het vlak van klimaatverandering willen de VS niet van samenwerking weten. Verschillende functionarissen in de regering-Trump weigeren de term zelfs te gebruiken en spreken in de plaats daarvan over ‘ecologische veerkracht’.  De regering heeft duidelijk gemaakt dat ze nog steeds haar beleid rond klimaatverandering en het Akkoord van Parijs overweegt en dat ze nog niet klaar is om een consensus te bereiken.

“Er staat nog een enorm onpopulaire Amerikaanse beslissing op de agenda: die van de regering-Trump om de Iraanse nucleaire deal op te zeggen. Dat is opnieuw een enorme klap voor de G7-landen, die hard werkten om van het akkoord een succes te maken.

“Toch zijn al die problemen overschaduwd door de groeiende mogelijkheid van een volwaardige handelsoorlog en het groeiende isolationisme van de VS, met alle gevolgen van dien voor de internationale orde.”

Canada

Steve Hewitt, hoogleraar Geschiedenis aan de Universiteit van Birmingham

“Gezien het de eerste keer is dat Canada de G7 organiseert sinds 2010, lijkt het land in een goede positie om in het centrum van de internationale aandacht te staan met een agenda die focust op vrouwen en gendergelijkheid, maar in de plaats daarvan heeft het “economisch nationalisme” van Trump de agenda gekaapt. Dat betekent niet veel goeds voor de Canadese regering.

 » Lees verder op de Wereld Morgen

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.