Satire of werkelijkheid?

blankSoms lees je dingen waarbij je je afvraagt of dit serieus is bedoeld, of een parodie. Bij de tekst van de onderstaande vertaling twijfel ik nog steeds. Als ik zo naar de inhoud kijk, dan denk ik “dit moet een grap zijn”, bedoeld om bepaalde delen van het volk de ogen te openen.

Maar wanneer ik de website bekijk, waar deze tekst van afkomstig is, dan doet het geheel me meer aan een lichtelijk esoterisch gezondheidsblaadje denken, van het soort dat je gratis bij de drogist kunt krijgen. Ik kon er niet achter komen van wie de website is, de naam ervan – IQfy – zou kunnen betekenen: IQ fuck you, dus ik heb schijt aan intelligentie.

En dan is er nog de mogelijkheid van een poging tot gaslighting. Gaslighting is een psychologische term voor manipulatief gedrag, waarbij de gemanipuleerde wijs gemaakt wordt dat hij bezig is het verstand te verliezen.(1)Zie Wikipedia: Gaslighting is een vorm van psychologische manipulatie waarbij de pleger er, al dan niet bewust, op uit is het slachtoffer (tegenstander) mentaal te ontredderen. Dit probeert de pleger te bewerkstelligen door bij het slachtoffer twijfel te zaaien aan het eigen gezonde verstand. De … Lees verder...

[begin van de vertaling]

Zij wisten het: waarom deden de niet-gevaccineerden niet meer om ons te waarschuwen?

De niet-gevaccineerden wisten iets wat wij niet wisten. Sommigen zeiden te weinig. De meesten zeiden helemaal niets. Er kleeft nu veel bloed aan hun handen.
Nu de wereld worstelt om de verwoestende effecten van de COVID-19 pandemie te verwerken, is een vraag die blijft opkomen waarom de niet-gevaccineerden niet meer deden om ons te waarschuwen voor de potentiële gevaren van een injectie.

Terwijl goedwillende burgers in de rij gingen staan, het juiste deden en ze hun COVID19-vaccinaties kregen – die nu meer kwaad dan goed lijken te doen – stonden hun niet-gevaccineerde vrienden erbij en lieten ze ze hun gang gaan. Sommigen zeiden te weinig. Sommigen zeiden helemaal niets.

Ook al wisten zij iets wat wij niet wisten.

Ons bloed kleeft nu aan hun handen.

Dat zijn sterke woorden. Maar de niet-gevaccineerden hadden toegang tot belangrijke informatie over de mogelijke bijwerkingen van vaccins. Ze wisten van de risico’s van ernstige allergische reacties, bloedstolsels en andere ernstige gezondheidscomplicaties. Ze wisten dat vaccins ons niet immuun maakten. Ze wisten dat ze niet effectief waren, en dat ze meer kwaad dan goed kunnen doen.

Ze wisten dat allemaal, maar in plaats van ons te waarschuwen, kozen de niet-gevaccineerden ervoor te zwijgen. Ze kozen ervoor de andere kant op te kijken en zich niet uit te spreken over de potentiële gevaren van vaccins. Ze lieten miljoenen goede mensen die (op dat moment) het juiste deden, ten prooi vallen aan dood en ziekte, en veel anti-vaxxers verkneukelden zich zelfs online over hoe hun gok de juiste was geweest. De meest duivelse spoorden zelfs mensen met wie ze het niet eens waren aan om “zich te laten boosteren”.

Het wordt nu allemaal duidelijk. Het stilzwijgen van de niet-gevaccineerden was een gevaarlijke, sociopathische en onverantwoordelijke keuze die ernstige gevolgen heeft gehad voor degenen onder ons die de vaccinaties hebben gekregen.

En zwijgen is tenslotte toestemming.

Het wordt tijd dat de niet-gevaccineerden verantwoordelijkheid nemen voor hun daden en met de rest van ons samenwerken om een oplossing voor deze crisis te vinden. We kunnen het ons niet veroorloven dat hun egoïsme en gebrek aan daadkracht onze gemeenschappen blijven schaden. Het is tijd dat de niet-gevaccineerden hun verantwoordelijkheid nemen en het juiste doen.

De niet-gevaccineerden hadden volgens elke morele maatstaf meer moeten doen om te waarschuwen voor de potentiële risico’s — om ons te helpen geïnformeerde beslissingen te nemen over onze gezondheid. En nu moeten ze ons om vergiffenis vragen.

En, met de hand op het hart, misschien vergeven we hun wel.

Omdat we goede mensen zijn. We namen die injecties omdat dit het juiste was om te doen — totdat het niet meer zo was.

[einde van de vertaling]

 

 

 

 

Voetnoten[+]

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.