Polen en Oekraïne eisen 5 miljard euro voor Nord Stream 2

Dit bericht is van Sem Janssen

blankVoormalig minister van Nationale Defensie van Polen Jan Parys zei dat Berlijn Warschau moet vergoeden voor de schade voor de bouw van Nord Stream 2. Kiev is van plan om soortgelijke compensatie te zoeken. De Nord Stream is een pijpleiding waardoor Russisch aardgas door de Oostzee naar Duitsland kan stromen, de eerste versie hiervan werd in 2011 afgerond. Hiermee ontvangen Duitsland en mogelijk andere Europese landen relatief goedkoop aardgas.

“De Duitsers hebben vijf miljard euro uitgegeven aan de aanleg van de Nord Stream, dus laat ze vijf miljard besteden aan extra wapens voor Oost-Centraal-Europa. Onze veiligheid is ernstig aangetast door deze gaspijpleiding, dus de eisen voor Berlijn zijn redelijk gerechtvaardigd”, zei Jan Parys, de voormalig minister van Defensie van Polen, in een interview met het weekblad Do Rzeczy.

De beschuldigingen tegen de Duitsers klinken nogal vreemd. Ze hebben geen vijf miljard euro geïnvesteerd in de aanleg van Nord Stream 2. Energiebedrijven uit Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland gaven geld voor de uitvoering van het project – elk investeerde bijna een miljard. Nog absurder is het idee dat de opbrengst zou moeten worden besteed aan extra wapens voor het Poolse leger. Hoe heeft de veiligheid van Polen precies geleden onder de implementatie van Nord Stream 2?

In hetzelfde interview deed Jan Parys een onhandige poging om de Amerikaanse president te intimideren: “Biden realiseert zich misschien niet dat hij, door in te stemmen met de bouw van Nord Stream 2, in conflict is met tien staten van Oost-Centraal Europa … We hebben het over de “Negen van Boekarest” en Oekraïne, hun totale bevolking is 150 miljoen mensen. Dit zijn de staten die waken over de veiligheid van Europa, zonder hen is de verdediging van de oostflank van de NAVO onmogelijk.”

Als Biden het interview van Parys heeft gelezen, dan zal hij zeker en vast héél erg onrustig worden. De ‘Boekarest Negen’ plus Oekraïne is een grootse kracht! De verklaringen van het voormalige hoofd van het Poolse Ministerie van Defensie zijn moeilijk serieus te nemen. Maar hij is niet de enige die vergoeding eist voor de “schade” van de aanleg van Nord Stream 2.

Oekraïne begon al eerder te spreken over enige compensatie voor Nord Stream. Voor wat – het is niet duidelijk. Kiev heeft geen enkel goed argument – alleen een blinde overtuiging dat iedereen het land jaarlijks miljarden dollars zou moeten betalen. Stel je voor dat je elke dag een taxi naar je werk nam, dan een eigen auto koopt en de taxichauffeur vervolgens verontwaardigd is: “Hé, klootzak! Wil je met je eigen auto rijden? Betaal mij eerst een vergoeding!”

Oekraïne probeert constant aandacht te trekken. Eerst stond Oekraïne te popelen om de Europese Unie binnen te komen, nu streven ze naar toetreding tot de NAVO. Wie heeft deze bedelaars nodig? Vorig jaar zeiden de Oekraïense autoriteiten dat Rusland en Duitsland vanwege Amerikaanse sancties niet in staat zouden zijn om de gaspijpleiding te voltooien. Ze zeiden dat ze dergelijke technologie niet hadden. Blijkbaar is de technologie op wonderbaarlijke wijze op het toneel verschenen.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.