Oproep parlementaire enquête!

Als burger hebben we weinig tot geen directe invloed op het regeringsbeleid. Je kan nog zoveel petities of demonstraties organiseren, dit kan door regeringen altijd commentaarloos terzijde worden geschoven.

En om heel eerlijk te zijn: Burgers hebben überhaupt GEEN juridische mogelijkheden om invloed af te dwingen.

Het parlement

Anders is dit bij het parlement. Dit heeft wel de juridisch mogelijkheid.
Het zwaarste en effectiefste middel hiervoor is een parlementaire enquête. Iedereen die wordt gevraagd om te getuigen – inclusief kabinetsleden en leden van het Outbreak Management Team – is wettelijk verplicht te verschijnen en staat onder ede.

blankHet coronabeleid van het kabinet heeft grote gevolgen voor de democratie, de grondrechten, de economie en het sociale leven van mensen. Het kwam tot stand zonder noemenswaardige publieke discussie over alternatieven. Ook zijn de maatregelen NOOIT! door publicatie van onderliggende documenten en modellen onderbouwd. Een lamgelegd parlement en zonder dat de burgers iets te zeggen hadden.

Deze oproep voor een parlementaire enquête gaat in eerste instantie niet over de vraag of Corona nu wel of niet een bedreiging was. Deze oproep gaat over openheid van zaken.

Er moet een grondig onderzoek komen naar de hele toedracht om lessen te trekken voor deze en een eventuele volgende crisis!

Inmiddels is deze oproep door meer dan 11.000 mensen ondertekend en dat is, gezien de specifieke uitingsvorm over burgerlijke bezorgdheid, zeer veel.

Doe mee en deel je bezorgdheid!

Aan de Tweede Kamer:

Wij, de ondertekenaars, vragen met klem om een parlementaire enquête over het coronabeleid op de kortst mogelijke termijn. Burgers moeten hierbij een belangrijke rol krijgen. Er moet onderzocht worden hoe de democratie en de burgerrechten beschermd worden in tijden van crisis, en hoe de burgers het laatste woord kunnen hebben over noodmaatregelen die raken aan onze grondrechten.

Ik teken de oproep: en dat doet u hier

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.