Opmerking Covid-19

Een melding van de Swiss Propaganda Research
Gepubliceerd: 14. Maart 2020; geactualiseerd op: 15. Maart 2020

blankEen Zwitserse arts (Internist) vroeg ons om de volgende informatie over de huidige situatie te publiceren, om lezers een realistische risico-evaluatie mogelijk te maken.

Volgens gegevens van het Italiaanse Nationale Instituut ISS, is de gemiddelde leeftijd van de positief geteste overledenen in Italië bij ongeveer 81 jaar. 15% van de overledenen waren ouder dan 90 jaar. 90% van de overledenen waren boven de 70 jaar.

80% van de overledenen hadden twee of meer chronische aandoeningen. 50% van de overledenen drie of meer chronische aandoeningen. De chronische, reeds aanwezige aandoeningen bestonden vooral uit hart- en vaatziekten, diabetes, ademhalingsproblemen en kanker.

Minder dan 1% van de overledenen waren gezonde personen, d.w.z. personen zonder chronische aandoeningen. Slechts 25% van de overledenen waren vrouwelijk.

Het Italiaanse Instituut van de gezondheid maakte onderscheid tussen overledenen door, en overledenen met het Coronavirus. In veel gevallen, is het nog niet duidelijk of de mensen zijn overleden aan virus of aan de chronische aandoeningen, of een combinatie daarvan.

(Update: tot nu toe, is er in hoogsten s twee gevallen sprake van het overlijden door het virus als enige oorzaak. Zelfs in deze twee gevallen, is dit nog niet bevestigd.)

In het geval van de twee Italiaanse overledenen onder de leeftijd van 40 jaar (beiden 39 jaar oud) handelde het om een patiënt met kanker en een diabetes patiënt met meerdere complicaties. Ook hier is de precieze oorzaak van de dood niet duidelijk. (dus, of door het virus of door reeds bestaande voorwaarden).

De overbelasting van de klinieken is het gevolg van een algemene rush van patiënten en van het toegenomen aantal patiënten die speciale of intensieve zorg nodig hebben. Hierbij gaat het vooral om het stabiliseren van de ademhalingsfunctie en in ernstige gevallen van antivirale therapieën.

(Update: het National Institute of Health heeft nu een statistisch rapport gepubliceerd over de positief geteste patiënten en de overledenen, waarbij bovenstaande informatie wordt bevestigd.)

De arts wijst bovendien ook op de volgende aspecten:
Noord-Italië heeft een van de oudste bevolkingen en de slechtste luchtkwaliteit in Europa, wat in het verleden al heeft geleid tot een toename van het aantal aandoeningen aan de luchtwegen en tot sterfgevallen als gevolg daarvan. Dit moet worden gezien als een extra risicofactor.

Zuid-Korea heeft bijvoorbeeld een veel mildere koers gevolgd dan Italië en is al voorbij de piek van de epidemie. In Zuid-Korea zijn er tot nu toe slechts 70 sterfgevallen met een positieve test. Net als in Italië werden voornamelijk risicopatiënten getroffen.

De twaalf Zwitserse sterfgevallen die positief waren, betroffen tot nu toe ook risicopatiënten met reeds bestaande aandoeningen en een gemiddelde leeftijd van 75 jaar, waarvan de exacte doodsoorzaak, dat wil zeggen door het virus of al bestaande aandoeningen, nog niet bekend is.

Bovendien zouden, volgens een eerste Chinese studie, de wereldwijd gebruikte virustestkits in meer dan 50% van de gevallen een foutief positief resultaat kunnen geven. Dat wil zeggen dat het in deze gevallen om personen gaat die niet door het nieuwe Coronavirus besmet waren, maar waarschijnlijk door een van de vorige coronavirus varianten, die deel uitmaken van de jaarlijkse (en de huidige) griepgolf. (1)

(Update: een Duitse specialist heeft bevestigd dat de virustest niet klinisch is gevalideerd.)

Om het gevaar van de ziekte te beoordelen, is niet het aantal positief geteste personen en sterfgevallen wat vaak in de media wordt genoemd doorslaggevend, maar het aantal mensen dat daadwerkelijk en onverwacht aan longontsteking lijdt of sterft.

Bij de gezonde bevolking in school- en werkleeftijd, is aan de hand van de huidige kennis over Covid-19, een symptoomvrij, mild of matig verloop te verwachten. Senioren en personen met bestaande chronische ziekten moeten beschermd. De medische capaciteiten moeten optimaal worden voorbereid.

Literatuur:
(1) Zhuang et al., Potential false-positive rate among the ‚asymptomatic infected individuals‘ in close contacts of COVID-19 patients, Chinese Medical Association Publishing House, März 2020.

(2) Grasselli et al., Critical Care Utilization for the COVID-19 Outbreak in Lombardy, JAMA, März 2020.

(3) WHO, Report of the WHO-China Joint Mission on Coronavirus Disease 2019, Februar 2020.

Referentie waarden
Belangrijke referentie waarden, zijn het aantal jaarlijkse griep-doden. In Zwitserland tot 1000, in Italië, tot 8000 en in Duitsland tot ongeveer 10 000 met pieken tot 25 000 personen. Het normale sterfte cijfer ligt in Italië op maximaal 2000 mensen per dag en het gemiddelde aantal longontsteking per jaar in Italië is meer dan 120 000.

Aanvullingen
14. Maart: Op 14. Maart is de toename van de test-positieve gevallen in Italië voor de eerste keer afgenomen. Of dit een omkering van de trend is, valt nog te bezien.

15. Maart: Het Italiaanse Nationale gezondheid Instituut ISS heeft een statistisch rapport van de test-positieve patiënten en overledenen gepubliceerd, die bovenstaande informatie bevestigd.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.