Oekraïense chef mobiele ziekenhuizen wil Russische gevangenen laten castreren

De Oekraïense regeringskritische journalist en politicus Anatoly Shariy vestigde in een tweet de aandacht op een interview op de Oekraïense televisie en plaatste daarvoor het fragment van een zondagse live-uitzending van het kanaal Ukraine 24. Daar sprak de prominente advocaat en sociaal activist Gennady Druzenko in zijn functie van hoofd van de raad van toezicht van de vrijwilligersdienst voor mobiele ziekenhuizen (“Pirogov-ziekenhuizen”). Sinds 2015 is dit servicebedrijf voor mobiele ziekenhuizen het grootste niet-gouvernementele project om civiele paramedici te betrekken bij medische zorg, ook voor Oekraïense soldaten in het militaire conflict in het oosten van het land. En Druzenko is de oprichter.

In antwoord op een vraag van top-presentator Evgeni Kiselyov zei Druzenko zelfverzekerd dat “Rusland zijn [militaire] middelen aan het opmaken is”, en hij voegde eraan toe: “Poetins uitrusting brandt goed. Poetin’s lichamen stinken, maar op een of andere manier worden ze onschadelijk.” Daarna ging hij in op de behandeling die gewonde Russische krijgsgevangenen volgens hem verdienden:

“Ik was altijd een humanist en zei dat als iemand gewond is, hij geen vijand is, hij is een patiënt. Maar nu is er een zeer streng bevel om alle mannen te castreren omdat ze kakkerlakken zijn en geen mensen. De artsen die patiënten hebben gered, zeggen dat de Russen hier in groten getale zullen sterven. Al degenen die kwamen zullen zich de verschrikking van de Oekraïense bodem herinneren zoals de Duitsers zich Stalingrad herinnerden.”

De co-presentatrice van het programma liet deze opmerkingen onweersproken en voegde er zelf aan toe: “En zij zullen ter verantwoording worden geroepen.”

Het is moeilijk te geloven dat deze instructie echt bestaat. Het is veel waarschijnlijker dat een vooraanstaand sociaal activist, wat Druzenko ook is met zijn talrijke engagementen en onderscheidingen, zijn bijdrage heeft willen leveren aan de ontmenselijking van de Russen en zo heeft willen aanzetten tot een bittere strijd tegen hen allen. Dit is niet langer een speciaal geval op de Oekraïense televisie. Op 13 maart veroorzaakte een presentator van dezelfde zender opschudding toen hij de nazi-oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann citeerde en opriep tot het doden van Russische kinderen “om een natie te vernietigen”. Deze overduidelijke haatmisdaad heeft tot nu toe geen juridische gevolgen gehad voor deze journalist.

Het is veelzeggend dat de vrijwilligers van de Pirogov-ziekenhuizen, die volgens hun oprichter in groten getale de dood van Russische soldaten verzinnen, in de westerse pers worden geprezen als de “medische engelen” van Oekraïne. Dit hoeft niet te verbazen, aangezien het onderwerp “dood” een centrale plaats inneemt in de Oekraïense oorlogspropaganda. In een videotoespraak op zaterdag wees de Oekraïense president Vladimir Selensky bijvoorbeeld op de vermeende 14.000 doden aan Russische zijde, waarbij hij grimmig surrealistische taalbeelden schetste:

“De frontlinies van onze verdediging liggen met lijken van Russische soldaten opgestapeld. Niemand raapt deze lijken op. Op deze lijken worden nieuwe divisies vooruit gedreven, alle reserves die de Russische leiding waar mogelijk kan opbrengen.”

Sinds 24 februari voert het Russische leger een operatie uit op het grondgebied van Oekraïne om de Donbass-republieken te demilitariseren en te denazificeren en te beschermen. Rusland beweert alleen tegen militaire doelen te vechten en biedt humanitaire corridors aan de burgerbevolking in de betwiste steden. Het Oekraïense leger neemt vaak posities in in woonwijken, wat leidt tot verwoestende vuurgevechten en ook tot vernietiging van de civiele infrastructuur.

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.