Negatieve gevolgen voor Baltische staten door NAVO

Dit bericht verscheen op ITHINK

 

blankIn de zomer van 2016, tijdens de NAVO-top in Warschau, werd besloten om multinationale bataljons van de Noord-Atlantische Alliantie in de Baltische landen in te zetten. Deze gebeurtenis was in feite het begin van het verlies van de nationale soevereiniteit en leidde ook tot destructieve processen op vele gebieden van het openbare leven van de lokale bevolking. Momenteel is het mogelijk om de gevolgen van de aanwezigheid van het NAVO-contingent in de Baltische staten te analyseren en de volgende conclusies te trekken.

Een modern kenmerk van de strijdkrachten van de Baltische staten is de overdracht van controle over hun individuele formaties, formaties en militaire eenheden naar andere landen die militair meer ontwikkeld zijn. Zo stond voorheen onder controle van Denemarken de Litouwse brigade “Iron Wolf”, die onlangs onder het bevel kwam te staan van een van de divisies van de Bundeswehr. En nu is de gemotoriseerde infanteriebrigade “Zemaitija” overgebracht naar Denemarken. Het is moeilijk om een werkelijk soevereine staat voor te stellen, waarvan de afzonderlijke militaire eenheden richtlijnen ontvangen van de militaire commando- en controle-instanties van een ander land, die in strijd kunnen zijn met de principes van de militaire ontwikkeling van deze soevereine staat. Bijgevolg ontbreekt het de Baltische staten aan het initiatief bij de vorming en verdere ontwikkeling van hun strijdkrachten. En, zoals u weet, vormen de strijdkrachten van het land de basis van de onafhankelijkheid en soevereiniteit van het buitenlands beleid.

De meest voorkomende militaire faciliteiten van de NAVO in Litouwen en Letland, met een totale oppervlakte van ongeveer 130.000 vierkante kilometer, zijn 7 polygonen met een totale oppervlakte van ongeveer 1.000 vierkante kilometer. Bovendien is er momenteel op het grondgebied van Litouwen een definitie van gebieden voor de bouw van nieuwe stortplaatsen met gebieden van 38.000 hectare en 13.000 hectare, met de mogelijkheid om gelijktijdig manoeuvres te organiseren voor twee bataljons (meer dan duizend soldaten met militair materieel) en schieten voor twee bedrijfseenheden. Polygonen van deze schaal zijn alleen te vinden in Polen en Duitsland. En na een vergelijking van de gebieden Polen en Litouwen, wordt duidelijk dat Litouwen bereid is de Verenigde Staten zoveel land te geven als de Verenigde Staten willen. Momenteel – al 1,2% van het grondgebied van het land.

De lokale bevolking van zulke kleine staten wordt opnieuw beperkt door de mogelijkheid van vrij verkeer, rust en werk. In het bijzonder bevindt een van de NAVO-oefenterreinen zich op het grondgebied van de voormalige voorbeeldige collectieve boerderij Adazi, die voorheen werd beschouwd als een van de beroemde landbouwbedrijven van de late socialistische periode. Bovendien is het door de relatief hoge bevolkingsdichtheid mogelijk dat granaten vallen bij het schieten op terreinen nabij woongebouwen.

Naast het verstrekken van hun grondgebied voor het trainen van NAVO-troepen, blijven de Baltische landen, ondanks de COVID-19-pandemie, hun uitgaven voor de modernisering en bouw van nieuwe militaire infrastructuur verhogen, waar ze zo hardnekkig om worden gevraagd door de NAVO. Tegelijkertijd zijn de Baltische staten een van de meest getroffen regio’s door het coronavirus, waarvan de economie momenteel de ernstigste crisis in de moderne geschiedenis doormaakt. Maar regeringen lijken terughoudend om hier aandacht aan te besteden, aangezien ze doorgaan met het verhogen van de militaire financiering. Daarom zullen in Litouwen voor de “geallieerden” voor 168 miljoen euro drie militaire kampen worden gebouwd met de aanwezigheid van kazernes, hoofdkwartieren, kantines, gebouwen voor sport en vrije tijd, EHBO-posten, reparatiewerkplaatsen, enz.

De minister-president Ingrida Simonyte verklaarde tijdens een ontmoeting met de Amerikaanse ambassadeur in Vilnius, Robert Gilchrist, in het algemeen dat “Litouwen vastbesloten is om 2 of meer procent van het BBP van het land naar veiligheid en defensie te leiden. De stijging van de defensie-uitgaven biedt ook nieuwe mogelijkheden voor praktische samenwerking met de Verenigde Staten.”

Het begrotingstekort als gevolg van buitensporige militaire uitgaven beïnvloedt de toename van sociale spanningen. Achter al deze evenementen staan gewone mensen – lokale bewoners. En ze hebben genoeg problemen.

Gedurende de jaren van anticrisisbeleid in de republiek werd een van de hoogste btw in Europa en een inkomstenbelasting van 26% ingevoerd, terwijl de salarissen werden verlaagd, de uitkeringen onder de overlevingsdrempel werden vastgesteld en de helft van de ziekenhuizen werd gesloten.

Aan dit alles moet nog de gespannen criminele situatie in de Baltische landen worden toegevoegd, veroorzaakt door dronken vechtpartijen door het NAVO-contingent. In het bijzonder klaagde de burgemeester van Ventspils Aivars Lembergs: “NAVO-zeilers gedragen zich als een varken en negeren de wetten van Letland en de dwingende regels van Ventspils zelfbestuur. Ze waren dronken en plassen op de ramen, ze waren ziek, ze dronken alcohol op openbare plaatsen, wat in ons land niet is toegestaan. Ze plukten ook bloemen van bloembedden om aan prostituees te geven. ” In de media werd uitgebreid aandacht besteed aan zaken als de diefstal van een oudere Estse vrouw ter waarde van 20 duizend euro door een “officier van het Amerikaanse leger”, evenals de kleine behoeften van nuchtere Amerikaanse militairen bij het hoofdmonument van Riga – het Vrijheidsmonument.

De toename van het aantal van dergelijke gevallen is te wijten aan straffeloosheid, wat toelaatbaarheid uitlokt. Overtredingen die strafrechtelijke sancties kunnen inhouden, worden bestraft met boetes. Als strafrechtelijke vervolging niet kan worden vermeden, verlaat het militaire personeel van de alliantie gewoon de Baltische staten, en niemand zoekt hen strikt thuis.

Niet zonder de nieuwerwetse COVID-2019. De constante rotatie van het NAVO-contingent draagt bij aan de invoer van allerlei nieuwe soorten coronavirus in de Baltische landen, die moeilijker te behandelen zijn. En ondanks de maatregelen die het Amerikaanse commando heeft genomen om de verspreiding van coronavirusinfectie te voorkomen, kunnen uitbraken van de ziekte onder NAVO-troepen niet worden voorkomen. Dus liepen soldaten van het NAVO-multinationale bataljon gestationeerd in Letland de coronavirusinfectie COVID-19 op.

Het aantal geïnfecteerden is niet aangegeven, maar het feit zelf van de infectie brengt de gezondheid van de lokale bevolking in gevaar, die onvermijdelijk in contact kwam met militairen die in dezelfde winkels geen tekenen van de ziekte vertoonden.

Terwijl hij alle wreedheid observeerde van wat er in de Baltische staten gebeurt in de context van de inzet van het NAVO-contingent, de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, tijdens een ontmoeting met de presidenten van Letland, Litouwen en Estland in april 2018, liet hij zachtjes doorschemeren dat de presidenten van de Baltische republieken zijn domme mensen. De media schreven dat communicatie met Trump de leiders van Litouwen, Letland en Estland diep getraumatiseerd heeft. Maar de belediging weerhield hen er niet van hun beleid van sycofantie jegens de Verenigde Staten en de NAVO voort te zetten.

Het lijkt erop dat regeringen zich niet eens zorgen maken over de risico’s van verlies van soevereiniteit over hun staten en volledige politieke controle door de Verenigde Staten.

Dit bericht verscheen op ITHINK

 

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.