Verenigde Staten drijven India in armen van China

Dit bericht is van Novini

blankTot de onberekenbare factoren van de wereldpolitiek hoort sinds lang de verhouding tussen China en India. Van tijd tot tijd gespannen, is er momenteel ongekende toenadering. Oorzaak daarvoor is de opstelling van de Verenigde Staten.
Medio juni vond in de Kirgizische hoofdstad Bisjkek de jaarlijkse top van de Shanghai Samenwerkingsorganisatie plaats. Daarvan zijn beide landen lid. Peking en New Delhi kondigden van tevoren reeds aan dat president Xi Jinping en premier Narendra Modi elkaar daar zouden treffen om de “tirannieke” handelspraktijken van de VS te bespreken. Aangezien echter niet alleen hun beide landen daar mee te kampen hebben, werd het onderwerp zelfs op de plenaire agenda gezet.

Intimiderende Amerikaanse handelspraktijken

China’s vice-minister van Buitenlandse Zaken Zhang Hanhui beschreef het probleem als volgt: “Protectionisme en unilateralisme nemen sterk toe. Hoe men op de intimidatie van de Verenigde Staten en hun protectionisme reageert, is een belangrijke vraag.” Deze vraag stelt ook India zich inmiddels. Washington heeft onlangs de handelsvoorwaarden voor India duidelijk verslechterd. India reageerde daarop met een verhoging van de invoerheffingen op producten uit de VS.

Lees verder bij Novini

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.