Het Kippenexperiment van Zembla

blankOp donderdag 22 oktober verscheen bij Zembla met Het Kippenexperiment. Herhaling op donderdag 29 oktober om 09.30 uur op NPO2. Of kijk via Uitzending gemist of NPO Start.

Arts-onderzoeker Machteld Huber en directeur van Stichting Demeter, Bert van Ruitenbeek, die destijds betrokkenen waren bij het kippenonderzoek, komen aan het woord. Tevens gaat Zembla langs bij biodynamisch melkveebedrijf Maatschap van Deinum in Friesland.

In 2005 geeft het ministerie van Landbouw een groep vooraanstaande wetenschappers de opdracht om het eens goed uit te onderzoeken: is biologisch eten nu wel of niet gezonder? Ze zetten een grootschalige proef op met kippen. De helft van de kippen krijgt biologisch voer, de andere beesten krijgen ‘gangbaar’ geteeld voer. Zembla ontdekt dat als de presentatie van het rapport nadert, er een conflict ontstaat over de uitkomsten van het onderzoek, waarin de top van onderzoeksinstituut TNO en de Universiteit Wageningen een opmerkelijke rol spelen.

De presentatie moet anders, conclusies worden aangepast. De uitkomst: de biologisch gevoerde kip is niet gezonder. Wat is hier gebeurd? Voor het eerst vertellen hoofdrolspelers wat zich achter de schermen heeft afgespeeld. Zembla onderzoekt het kippenexperiment.

Zie hier bij BNN/VARA Het Kippenexperiment

 

Update 22 oktober:

Demeter Nederland schrijft vandaag op haar Facebookpagina:

‘De doofpot is geopend … Is biologische voeding gezonder? Arts-onderzoeker Machteld Huber vond wetenschappelijke aanwijzingen dat biologische voeding de weerstand verbetert. Zij werd echter gechanteerd en moest haar onderzoeksconclusie aanpassen. Lees haar verhaal in Volkskrant of kijk vanavond naar Zembla. Mede dankzij Bert van Ruitenbeek, directeur van Stichting Demeter, komt dit verhaal eindelijk naar buiten!’

Pieter Hotse Smit sprak Machteld Huber voor de Volkskrant hierover. Vandaag verscheen zijn artikel Onderzoeker: ‘Na chantage paste ik conclusie over biologisch voedsel aan’ op de website van de Volkskrant. Daarin staat onder andere:

‘“Ik moest zeggen: wij kunnen geen conclusies trekken”, zegt de inmiddels gepensioneerde Machteld Huber. Zij werkte destijds voor het Louis Bolk Instituut, dat erom bekend staat voor biologische landbouw te zijn. Volgens Huber bleek uit het onderzoek dat er “aanwijzingen zijn” dat biologisch voedsel gezonder is. Een claim die, naast voordelen voor dier en natuur, geregeld wordt gehoord vanuit de biologische sector, maar die nog altijd niet wetenschappelijk is hard gemaakt.’

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.