Geen vrijheid van meningsuiting voor ‘complotdenkers’

Jean Claude JunkerGroot in het nieuws in Nederland is vandaag het volgende wereldschokkende bericht:

Spotify verwijdert aantal afleveringen podcast omstreden complotdenker. De afleveringen van het online radioprogramma The Alex Jones Show zijn verwijderd vanwege haatzaaien. Jones is oprichter van de extreemrechtse Amerikaanse complot- en nepnieuwswebsite InfoWars. Hij beweert onder meer dat de schietpartij op de Sandy Hook-basisschool in 2012 door de overheid verzonnen is.  Een woordvoerder van Spotify wilde tegenover Recode niet zeggen welke inhoud er precies voor gezorgd heeft dat de afleveringen van de podcast verwijderd zijn.

Iemand die vragen stelt over de onzin die overheden met regelmaat in de media brengen is volgens NU.nl per direct ‘extreemrechts’. Nu.nl geeft aan dat Nu.nl Alex Jones extreemrechts noemt omdat Wikipedia hem extreemrechts noemt. Lekker gemakkelijk.

Het is helaas tekenend voor het niveau van “officiële” berichtgeving in de media. Niemand bij Nu.nl kent het fenomeen astroturfing kennelijk. Je bent extreem rechts omdat een paar profielen op internet iemand extreemrechts noemen. Geen inhoudelijke overweging meer voor benodigd. Het niveau van de media tegenwoordig…

Het publiek triggeren met bekende steekwoorden

En Nu.nl noemt voor het gemak InfoWars (of je die nu leuk vindt of niet) uiteraard ook direct een “nepnieuwswebsite.” Complotdenker (een CIA methode), nepnieuwswebsite (Een Google aanpak), extreemrechts (framing) … Het profileren bij NU.nl van deze vent met de bekende steekwoorden kent werkelijk geen beperkingen. Alles wordt van stal getrokken door Nu.nl. En de lezers (zie de reacties) doen veelal lekker mee!

Deze reactie is bijzonder, omdat die helemaal niet gaat over de inhoud van het bericht:

weet niet of hij heeft gediscrimineerd, maar als dat het geval is dan ja ban hem

Meteen betrekken op discriminatie en discriminatie gebruiken als reden om iemand de vrijheid van meningsuiting af te nemen. Sommigen – waaronder de redactie van Nu.nl zelf! – begrijpen het principe vrijheid van meningsuiting kennelijk niet helemaal. Zoals ook deze persoon:

Waar houdt de vrijheid van meningsuiting op en wanneer begint het bewust verspreiden van desinformatie? En moeten we het verspreiden van desinformatie tegengaan?

Hij heeft een concept over meningsuiting in gedachten,

 » Lees verder

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.